18:40:23 28.03.2024
Stiri

UE monitorizează Republica Moldova ca pe o grădiniță de copii

Opinii 07.05.2018 09:00 Vizualizări4262 Autor: Nicolae Negru
UE monitorizează Republica Moldova ca pe o grădiniță de copii


Semne diacritice

S-au mai limpezit apele după reuniunea de săptămâna trecută a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, la Bruxelles. Premierul Pavel Filip, care ne tot asigura că guvernarea a îndeplinit toate condițiile pentru ca ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE să ajungă, în sfârșit, la Chișinău, a trăit jenantul moment al adevărului, iar opoziția care tot spera că va obține cu ajutorul UE anularea sistemului electoral mixt a avut dezamăgirea confirmării temerilor că acest obiectiv nu mai preocupă Bruxellesul într-o măsură adecvată.

Impresia e că reprezentanții UE și-au dozat bine deciziile: să nu dea niciunei din părți motive de triumf asupra celeilalte, dar nici de dezamăgire peste putință de suportat. Are dreptate Iulian Chifu care spune că rezultatele Consiliului de Asociere nu sunt atât de dure precum și-ar fi dorit opoziția, dar nici atât de generoase precum se aștepta puterea de la Chișinău. E clar acum de ce nu a trecut rezoluția propusă de europarlamentarul Cristian Preda în Parlamentul European, UE s-a resemnat în legătură cu schimbarea sistemului electoral.

Pe de altă parte,
bucuria guvernării de după eșecul lui Preda a căzut în scârbă când i s-a spus că banii nu vor veni acum, din alte motive, și când s-a insistat că miliardul furat trebuie găsit și întors cetățenilor, iar făptașii pedepsiți conform legii, indiferent de culoarea lor politică. Aceasta nu e tema preferată de discuții la consiliul săptămânal al PD.

Banii nu vor veni acum, ci mai târziu, dar nu din cauza sistemului electoral mixt, cum s-a putut deduce până acum, ci pentru că Autoritatea Națională de Integritate nu e funcțională în continuare, iar lupta anticorupție nu este asigurată din punct de vedere bugetar. Dacă lucrurile se schimbă până la finele lunii mai și dacă delegația FMI va constata că Republica Moldova și-a făcut lecțiile în conformitate cu angajamentele luate față de FMI, banii vor veni în iulie, dacă nu – rămâne să-i așteptăm la toamnă. Cât privește sistemul electoral, UE va monitoriza cum se vor desfășura alegerile locale și cele parlamentare, dacă vor fi libere și corecte, dar faptul în sine al aplicării sistemului mixt nu va constitui un prilej de pedeapsă pentru guvernarea de la Chișinău.

Oricum, Pavel Filip ne este dator nouă, cetățenilor, cu o explicație: de ce a mințit că au fost îndeplinite toate condițiile pentru prima tranșă a asistenței macrofinanciare? E atât de greu de găsit un sediu potrivit pentru ANI, nu s-au ajuns voturi ca să se efectueze modificările necesare în buget? Sau cineva este interesat ca ANI să nu funcționeze cât mai mult timp posibil? Vom afla până la sfârșitul lunii mai dacă motivele întârzierii sunt obiective, după cum a afirmat vicepremierul Iurie Leancă, pentru 10TV, sau subiective, după cum consideră, nu fără temei, cei de la Bruxelles, reținând banii promiși.

În general, vestea bună e că UE s-a adaptat la condițiile noastre și monitorizează Republica Moldova cu mare atenție, ca pe o grădiniță de copii maturi.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md