06:46:18 21.07.2019
 
Stiri

UE monitorizează Republica Moldova ca pe o grădiniță de copii

Opinii 07.05.2018 09:00 Vizualizări3528 Autor: Nicolae Negru
UE monitorizează Republica Moldova ca pe o grădiniță de copii

Semne diacritice

S-au mai limpezit apele după reuniunea de săptămâna trecută a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, la Bruxelles. Premierul Pavel Filip, care ne tot asigura că guvernarea a îndeplinit toate condițiile pentru ca ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE să ajungă, în sfârșit, la Chișinău, a trăit jenantul moment al adevărului, iar opoziția care tot spera că va obține cu ajutorul UE anularea sistemului electoral mixt a avut dezamăgirea confirmării temerilor că acest obiectiv nu mai preocupă Bruxellesul într-o măsură adecvată.

Impresia e că reprezentanții UE și-au dozat bine deciziile: să nu dea niciunei din părți motive de triumf asupra celeilalte, dar nici de dezamăgire peste putință de suportat. Are dreptate Iulian Chifu care spune că rezultatele Consiliului de Asociere nu sunt atât de dure precum și-ar fi dorit opoziția, dar nici atât de generoase precum se aștepta puterea de la Chișinău. E clar acum de ce nu a trecut rezoluția propusă de europarlamentarul Cristian Preda în Parlamentul European, UE s-a resemnat în legătură cu schimbarea sistemului electoral.

Pe de altă parte,
bucuria guvernării de după eșecul lui Preda a căzut în scârbă când i s-a spus că banii nu vor veni acum, din alte motive, și când s-a insistat că miliardul furat trebuie găsit și întors cetățenilor, iar făptașii pedepsiți conform legii, indiferent de culoarea lor politică. Aceasta nu e tema preferată de discuții la consiliul săptămânal al PD.

Banii nu vor veni acum, ci mai târziu, dar nu din cauza sistemului electoral mixt, cum s-a putut deduce până acum, ci pentru că Autoritatea Națională de Integritate nu e funcțională în continuare, iar lupta anticorupție nu este asigurată din punct de vedere bugetar. Dacă lucrurile se schimbă până la finele lunii mai și dacă delegația FMI va constata că Republica Moldova și-a făcut lecțiile în conformitate cu angajamentele luate față de FMI, banii vor veni în iulie, dacă nu – rămâne să-i așteptăm la toamnă. Cât privește sistemul electoral, UE va monitoriza cum se vor desfășura alegerile locale și cele parlamentare, dacă vor fi libere și corecte, dar faptul în sine al aplicării sistemului mixt nu va constitui un prilej de pedeapsă pentru guvernarea de la Chișinău.

Oricum, Pavel Filip ne este dator nouă, cetățenilor, cu o explicație: de ce a mințit că au fost îndeplinite toate condițiile pentru prima tranșă a asistenței macrofinanciare? E atât de greu de găsit un sediu potrivit pentru ANI, nu s-au ajuns voturi ca să se efectueze modificările necesare în buget? Sau cineva este interesat ca ANI să nu funcționeze cât mai mult timp posibil? Vom afla până la sfârșitul lunii mai dacă motivele întârzierii sunt obiective, după cum a afirmat vicepremierul Iurie Leancă, pentru 10TV, sau subiective, după cum consideră, nu fără temei, cei de la Bruxelles, reținând banii promiși.

În general, vestea bună e că UE s-a adaptat la condițiile noastre și monitorizează Republica Moldova cu mare atenție, ca pe o grădiniță de copii maturi.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2248 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2601 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4719 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3353 Nașa Rusia

Sorin 07.05.2018 09:36

Ne monitorizează europenii și se arată mulțumiți de cum se mișcă lucrurile la Chișinău !

Viorel 07.05.2018 09:38

La Chișinău lucrurile merg în direcția corectă ! https://www.facebook.com/Pavel.FilipPM/videos/1977123962298918/

Kogut 07.05.2018 09:49

Nu ar strica nimănui să mai citească și presa de top din România, care abundă de critici la adresa guvernării moldovenești. Existența binomului Plahotniuc-Dodon e cert, iar lucrurile mărg din prost tot mai prost și acest fapt nu se mai poate de dosit. Iar cu propaganda oamenii sătui nu vor fi.

Dragos 07.05.2018 10:09

Prim-sinistru dintre Prut si Nistru mereu oripileaza prin declaratiile sale decrepite. Nici stapanul pd-rastiei nu mai termina cu "profetiile" sale delirante. De aia isi afiseaza turpitudinea in miezul zilei. Ei, politicienii de chiuveta din gunoistea partid-stat. Nu-i pasa ca lumea il vede cand da tarcoale pe la tripoul din curtea Cutrei Constitioanale, nu-i pasa ca Europa ii trateaza lacheii ca pe niste ratangii handicapati, infantili, sau ca au intors tara pe dos ca pe un ciorap rupt. In conceptia Nebunui s(t)atului, ametit de cocaine si de MIXTurina, se considera supraom, in sensul ca se crede liber pana la moarte si nu vrea sa serveasca nici o cauza. In realitate, criminalul Plahoit, Statu-palma-barba-cot-Albastra, serveste doar Cosa Nostra. Or, anume despre culoarea albastra vorbeste UE. Cu certitidine, "Marele (piticul) inchizitor" este marcat profund de nebunie. Si ce sobolan Ciumat ast ins indezirabil atunci cand grohaie" Je suis Plaha...Je suis malade...Je suis maniaque...Je suis mechant...Da, sunt drogat, handicapat, malformat! je suis Napoleon, pe care nimeni nu-l acuaza de crime. Numai ca, in cazul lui Napoleon, a trebuit sa se adune toata Europa, ca sa-l trimita in surghiun pe ins. Sf. Elena. In cazul acestui vulpoi vopsit in "albastru", acest oligarch odios si asasin, acest bufon al Ocultei, Lojei etc., acest ticalos spargator de banci cu ranga, e sufficient un sut penal in fund. Sa fie chinuit, pana isi va dezvalui singur crimele, in genunchi in PMAN. Maleficul personaj albastru trebuie sa fie marcat pe umar cu fierul rosu. or, ticalosia de care este constient, este prorpia sa natura mizerabila. Om de nimic! Zero barat in toate! Jigodie penala pasaportara! O abjectie rara! Muza pentru Idiotul! Plahotzul -figuranta al Lojei - are in el o avrsiune nepotolita impotriva PPE. In speta, pentru presedintele PPE. Impreuna cu bouLeanca au declarat razboi PPE. Sta sus jagardeaua alabstra blindata, desfranata, degenerata! Cu cat mai sus, cu atat mai tare I se vede curul ala rosu de maimuta balcanica cocainatoare. Il doare in posterior de UE, de banii UE.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md