09:48:50 26.04.2019
 
Stiri

Păzea, Putin se gândește la noi!

Opinii 13.04.2018 09:47 Vizualizări4530 Autor: Nicolae Negru
Păzea, Putin se gândește la noi!

Semne diacritice

Rusia se dă bătută? După patru secole de curs european, ea renunță să mai facă eforturi zadarnice de a se integra în Occidentul pretențios care o respinge în mod neîntemeiat, umilitor și se retrage în singurătatea ei geopolitică, pentru un secol (sau două, sau trei). O spune unul dintre cei mai influenți consilieri ai lui Putin, Vladislav Surkov, într-un articol mult citat în presa internațională, apărut pe 9 aprilie în revista „Rossia v globalnoi politike” („Rusia în politica globală”).

De fapt, solitudinea Rusiei a și început, cu anul 2014, care, crede Surkov, a fost marcat de „realizări importante și foarte importante”, referindu-se, firește, la ocuparea Crimeii și celelalte acțiuni dușmănoase împotriva Ucrainei. Fiindcă Occidentul nu a acceptat ca legitime și drepte aceste acțiuni, reacționând cu notații și cu sancțiuni dureroase, Moscova se vede nevoită să se distanțeze și să-și regândească relațiile cu el.

Surkov afirmă că Rusia a renunțat benevol, în anii 90, la „republicile unionale”, și-a înjumătățit potențialul demografic, industrial și militar, ca să fie pe plac Occidentului, dar acesta nu i-a apreciat „sacrificiile”, (nerecunoscându-i, vom preciza noi, nici măcar dreptul la „sfera de influență” în spațiul postsovietic), și ceea ce s-a întâmplat în 2014 „a devenit inevitabil”. Părându-i că Europa a tratat și mai tratează Rusia cu condescendență nemeritată, ca pe un stat oarecare, consilierul lui Putin extrage concluzia epocală că, în pofida aparentei asemănări a modelelor culturale rusesc și european, „softurile” și „prizele” sunt diferite, împiedicând formarea unui sistem comun.

Nu sunt acceptabile, din punctul său de vedere, nici propunerile ca Rusia să meargă spre Asia, fiindcă ea a fost acolo, vectorul asiatic a fost deja probat în primele patru secole de existență, protoimperiul Moscoviei formându-se în „conlucrare” cu Hoarda. Din punct de vedere civilizațional, consideră Surkov, Rusia este o „corcitură”, un „metis” și european, și asiatic, dar nici european, nici asiatic pe deplin. De aceea, ea nu are altă ieșire decât să-și urmeze calea în singurătate, aliații săi rămânând doar armata și flota rusă.

Mesajul lui Surkov are pretenția de revelație, de prorocire post-factum, într-un context deloc favorabil lui Putin – cazul Skripal, Siria, sancțiunile suplimentare aplicate unor oligarhi ruși – urmărind un scop dublu: 1) să le explice rușilor că până acum „derjava” lor a mers pe un drum fals și s-a pomenit în izolare nu din cauza lui Putin, ci din motive obiective, din incompatibilitatea civilizațională cu Occidentul, care le cere să se dezică de identitatea lor euro-asiatică; 2) să aducă la cunoștința Occidentului că Putin nu regretă anul 2014 și nu are de gând să dea înapoi de dragul unor valori și principii occidentale, că e dispus să meargă până la capăt în confruntarea geopolitică pentru o sferă de influență proprie, care e un „drept” al Rusiei. Prin urmare, războiul (hibrid) împotriva Ucrainei e abia începutul inconștient al unei mișcării juste, inevitabile, de afirmare a propriei singularități.

„Singurătatea” geopolitică a Rusiei, în versiunea consilierului de la Kremlin, e un fel de trezire după amețeala dragostei neîmpărtășite pentru Europa, o conștientizare și împăcare a rușilor cu soarta lor de popor deosebit, ca nimeni altul, un lider alfa care nu mai poate suporta superioritatea Occidentului și condițiile umilitoare pe care i le pune rușilor: să respecte suveranitatea și independența ofensatoare a statelor postsovietice. Și, deloc surprinzător, Surkov nu exclude războiul ca „mijloc de comunicare” cu statele din jurul Rusiei.

Așa că despărțirea Rusiei de Occident nu înseamnă și despărțire de Ucraina și celelalte foste „republici-surori”. Din contra! În „solitudinea” ei, Rusia se gândește la noi ca la o proprietate pierdută pe nedrept, ne vrea alături de ea!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Miticu Mitica 15.04.2018 16:38

Este alegerea Rusiei. Vrea sa ramana o putere independenta si autonoma. Acum sa stam cu garda sus pentru ca Rusia nu a facut, nu face nici nu va face cadouri cuiva. Ultimele dati cand mai mari Rusiei s-au gandit la noi, ne-a ciumpavit peste jumatate din teritorii : bugeacul, bucovina, herta s.a.m.d. ne-a deportat, izolat, infometat, ucis in masa ... Singurul mod de a iesi de sub pulpana Rusiei se numeste plecarea in occident. Dar aceasta ramane improbabila, asadar departarea de Rusia trebuie sa se faca pe plan economic si cultural daca politic (integrarea UE) nu se poate. Economic avem schimburi din ce in ce mai ari cu vestul. Cultural exista o miscare de constiinta nationala. Limba romana si cultura noastra comuna cu latinii si mai cu precadere cu (a)romanii trebuie afirmata la maxim. Lupu spune prostii ca de obicei. Limba noastra este exact aceeasi ca a aromanilor si limbilor romanice din vestul Europei, iar asta nu inseamna unire ci departare de Moscova. De ce credeti oare ca Romania a trecut la ortodoxism pe stil nou ? Asa de dragul de a trece ? Nu ! Romania a intors definitiv spatele prietenului drag rus care folosea religia noastra comuna pentru a ii subjuga si asupri. Si astazi mai exista retorica pan-ortodoxa prin care Rusia a propus Romaniei sa ia RM inapoi in schimbul ramanerii Romaniei mari in CSI adica sub pulpana Rusiei. Tot asa, daca politic nu putem si nu vrem majoritar sa mergem nicaieri, trebuie sa ne orientam cultural opus Rusiei. Asadar din punct de vedere stiintific, cultural, istoric dar si STRATEGIC este URGENT ca limba romana sa reapara in Constitutie. Ne vom trezi intr-o buna zi in incalzirea relatiilor Ucraina-Rusia care nu pot totusi dura un secol. De aici vor incepe iar dominatia slava ruso-ucrainiana asupra RM cu problemele aferente in Transnistria si orice alta sicana de frontiera la Prut / Dunare / Nistru s.a. Numai sa fi afon politic precum Lupu si PD-ul sa crezi ca daca adopti limba romana faci concesii Romaniei. Cum Dzeu agramatii politici din PD reusesc sa se mai mentina la putere ??? Daca Catalonia vrea autonomie este pe criterii culturale. Peste tot in Europa autonomiile se bazeaza pe criterii culturale. Daca refuzi bastinasilor majoritari din RM criteriile culturale atunci nu cumva PD face in adins sa grabeasca UNIREA ???

Cantemir 15.04.2018 20:51

@MMitica. Hertza si Bucovina de Nord nu au apartinut ls Bessarabia niciodata (Republica Molotova este parte din ceea ce a fost Basarabia (pamant romanesc). Au fost parte a Austro Ungariei si mai inainte a Hasbsburgilor. II faci maldavani pe bucovineni dai de dracu' domn Mitica...! Suceava nu este Iasi si chiar deloc Kisinev daca traiesti in Romania intelegi bine aceasta diferenta de perceptie in Nord-Est RO dar si prin RO in general. Limba moldoveneasca nu exista, nu este documentata decit ca si grai (al limbii romane) iar ceea ce se scrie si vorbeste acum prin Maldafania are caligrafia, dictionarul si gramatica limbii romane careia i-a trebuit 100 de ani (1910 - 2010) sa fie documentata si inregistrata ca limba in lume / ISO cu peste 2500 de scriitori si cercetatori lingvisti de-a lungul timpului participind). Aci nu vorbim ca la 1812 ci ISO 639 (limba romana) eventual in graiul moldovenesc (varianta limbii romane din teritoriiile din Est romanesti (inclusiv RM)). Mare grija ca rusofoni ca Dodon confunda "graiul" cu "limba" prin scrierile lui Stefan cel Mare cind Dimitrie Cantemir mai erudit zice clar de limba romana si graiul moldovenesc. Domn' Mitica faci greseli de perspectiva de care moldovenistii in ura lor pentru Vest si romani indusa de muscali pot lua avantaje cum de fapt chiar fac desi din ce in ce mai putin sau chiar deloc datorita evidentelor si clarificarilor facute in 30 de ani de comunicare istorie si limba. Lumea prin RM s-a mai desteptat , informat si mai ales plimbat mai ales prin Vest. S-auzim de bine !

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2019 09:11 Nicolae Negru Utopia unui guvern de „coeziune națio...

22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md