23:15:49 06.12.2019
 
Stiri

Partidele unioniste în afara jocului, mesajul unionist oprit

Opinii 02.07.2018 09:26 Vizualizări6934 Autor: Nicolae Negru
Partidele unioniste în afara jocului, mesajul unionist oprit

Semne diacritice

Poliția spune că duminică în centrul Chișinăului au protestat 7 mii de oameni. Organizatorii dau cifre diferite: unii – 40 000, alții – 30 000. De data aceasta, poliția pare a fi mai aproape de adevăr, dacă analizăm imaginile filmate cu dronele. Din păcate, presa posesoare de drone nu își asumă și niște calcule, pentru a demonstra cine minte. Un prieten, care e inginer și îi place precizia, a evaluat că manifestația a întrunit „sub zece mii de oameni”.

Ce contează numărul, vor spune unii, chiar dacă ar fi câțiva oameni, dreptatea e de partea lor, guvernarea trebuie să-i audă. Așa e. Totuși, un protest mai amplu are un efect mai mare în societate, inclusiv asupra guvernării.

De aceea, organizatorii de proteste numără întotdeauna mai mulți participanți decât Poliția. Primii vor să demonstreze că sunt o forță mare, iar ultimii, mai cu seamă în statele nedemocratice, că avem de a face cu un grup de „zurbagii” pe care „poporul” îi ignoră.

Totuși cifrele prea exagerate, ca în cazul de ieri, nu își au rostul. De ce s-ar autoamăgi organizatorii? Ca să-l sperie pe Plahotniuc? El știe cu precizie câtă lume a ieșit la protest. Ce să-i impresioneze pe cei de la Bruxelles? Ambasadorul Peter Michalko le trimite cu siguranță cifrele reale.

Manifestația a fost impunătoare, după cum s-a exprimat colega noastră Raisa Lozinschi, dar nu mai impunătoare ca alte dăți. Luările de cuvânt ale unor intelectuali ca Vitalie Ciobanu, Octavian Țâcu, Igor Munteanu au făcut diferența, în contrast cu alunecarea altora în vulgarități, dar concluzia generală e că „dictatura” nu pare să fi avut asupra cetățenilor din Republica Moldova un efect mai mare decât „furtul miliardului”.

Să fie exodul explicația? Sau faptul că cetățenii Republicii Moldova nu mai au încredere în nimeni, nici în politicienii vechi, nici în cei care se pretind noi? Sau specificul local care se numește „lasă-mă să te las”? Sigur, declarația lui Năstase că și-a luat pașaport românesc doar din interes, lepădarea sa de unionism ca de ceva rușinos, i-a dezamăgit pe mulți, dar pe cât de mulți?

Dacă votanții lui Andrei Năstase din primul tur ieșeau ieri la protest în centrul Chișinăului pentru a cere instalarea sa în funcție, numărul protestatarilor ar fi fost de cel puțin 70 de mii de oameni, iar dacă ieșeau și cei care l-au votat în turul doi – protestul împotriva dictaturii ar fi adunat 129 de mii de oameni.

Lupta contra dictaturii se arată a fi un preludiu de campanie electorală pentru PPDA și PAS. Năstase i-a provocat pe magistrații Curții Supreme de Justiție să nu valideze alegerile, iar acum profită de aceasta. Sigur, faptul că au fost batjocoriți nu justifică decizia judecătorilor, dar nici demonizarea lor fără a i se reproșa lui Năstase comportamentul sfidător, bădărănesc, nu ne face cinste, nu arată bine.

Comitetul de Rezistență Națională, format în baza PPDA și PAS, pare o acțiune de monopolizare a scenei politice pe partea dreaptă, de marginalizare a celorlalte partide în preajma alegerilor parlamentare. În condițiile în care lui Dorin Chirtoacă și altor lideri nu li se oferă cuvântul, ba chiar li se refuză, când acces la microfon au doar reprezentanții PPDA, PAS și PLDM, chemările la unitate sună fățarnic, fariseic.

Oricare ar fi pretextul, partidele cu mesaj unionist (PUN, PL, PLR, PNL) se pomenesc în afara jocului, iar mesajul unionist este blocat pe scena din PMAN ca ceva care nu servește luptei cu dictatura. E un fapt rușinos! Și aceasta va genera inevitabil o acțiune de răspuns. Se vor uni unioniștii? Greu de crezut. Însă, cu certitudine, vor dispare de pe scena politică, dacă vor mai rămâne răzlețiți.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

C. Holban 02.07.2018 10:19

1. Obectiv la miting au fost în jur de 15-20 mii de manifestanți, o mare parte stând lângă sau în spatele Arcului de tirumf și până la Catedrală. 2. A, Năstase evident nu e sfânt și nu e bine că respinge mâna întinsă altor partide. Dar să nu uităm, că PL și PLR au stat la masa gubernării cu actuala putere și în mare aprte am ajuns la situația de azi și din vina lor. Iar PL mai întâi trebuie respicat să-și recunoastă vinovăția. PUN, după ce s-a retras T. Băsescu, deja nu există. Iar PNL demult e numai V. Pavlicenco, încă vreo 3-4 persoane și ștampila.

Dragos 02.07.2018 10:53

Unionistii (liderii) care nu se pot uni intre ei, nu pot sa produca Unirea. Protestul nu este un "joc". In joc e destinul tarii care a fost banditizata si mafiotizata de cel trei haite de golani; pd, ps si sorland. Ati uitat, dle Negru, sa amintiti de "concert' si plimbari pe la landSor. Familia e unionist si a fost in PMAN, alaturi de multi alti unionisti onesti, sinceri. Pana la Unire, dle, mai este, vorba poetului...

Dragos 02.07.2018 11:51

Spuneti ca pe Cocainator nici vant rece nu-l ajunge. O fi, acum, dar nu aduce anul ce aduce ceasul. Sa stiti ca maleficul personaj, din cauza paranoiei si a obsesiei pentru conspiratii, pacientul Plaha sufera si de alte afectiuni. O combinatie intre schizofrenie si tulburarea bipolara. Pierderea contactului cu realitatea, manii diverse, fobii (teama ca va fi asasinat). Pacientul Plaha este extrem de periculos, spun specialistii, pentru ca nu manifesta nici un pic de empatie, provocand rau fara a simti vinovatie. Cei mai mari criminali din istorie au fost diagnosticati cu asemenea boli incurabile.

E.Sardaru 02.07.2018 15:17

Negru - imbatranesti. Ai pierdut perspicacitate. E nevoie de mai multa inventie. A sosit timpul pensionarii. Tinerii au mai multa imaginatie....

Ciocana 02.07.2018 16:57

Nu exclud că PUN face acum o pauză din cauza situaţiei foarte proaste din România. Ceea ce face ultimul timp Dragnea cu PSD nu poate ajuta campania de promovare a Unirii, care a declanşat-o Traian Băsescu. Trebuie să se mai limpezească puţin lucrurile şi, sunt convins, activitatea destul de intensă a PUN va fi reluată. De celelalte partide unioniste nu vorbesc că ele nu contează, în afară de PLR, care şi el a amorţit din cauza că Ion Hadârcă este ales pe litele ALDE - partener docil al PSD.

R. Dadi 02.07.2018 17:14

Am observat că pentru a sustrage atenția de la celea ma grave probleme ale societății și Țării, jurnaliști de teapa lui P. Bogatu și N. Negru ș.a.,bat clopotele despre prietenia SUA cu RM, despre pericolelele care le reprezintă Rusia, despre mafia din sate, depsre prestația negativă a cuiva care, VEZI- nu se uneșlte cu altcineva, etc. Dar, în cel mai securist mod se omite că cel mai mare pericol pentru cocietatea nostră e regimul lui Plahotnmiuc. Acesta trebuie explicat și atacat, dar nu a pierde somnul de ”grija” că PAS sau PPDA nu se unește cu Pavlicenco. Dar, un așa adevăr domnul-tovarăș Negru nu-l va promova, pentru el nu prea se gândește la moralitate, ci la alte ”valori”.

A. Vareniță 03.07.2018 11:28

Deja s-a creat o senzație o senzație că tema UNIONISMULUI, e tema potlogarilor. Cândva un ”lider național” pe nume Iu. Roșca o călărea ca pe un cal de curte, în realitate într-un stil CGB-ist profanând acestă ideie. Alături de el erau ortacii lui, printre care și așa zisul jurnalist P. Bogatu, carea azi e parte aunui aparat propagandistic foarte toxic. Mai proaspăt, un alti purtători de opinei, înaite de o campanie de alegeri, au organizat și petrecut cu pompă Sfatul Țării 2, iarăși ridicând activismul pro-rulșilor și anti-unionismului. Iar după alegeri, acest Sfat al Țării 2 a dispărut. Acum iarăși e atinsă tema aceasta, dar cu alte scopuri decât a promova unionismul. Iar N. Negru este unul din ”liderii de opinie”, care urmărelște scopul ca să arate cât de ”vinovați” sunt liderii PAS și PPDA. E păcat când o ideie așa de nobilă ca UNIREA, e protejată de oameni care deja sunt dubioși.

Ciocana 03.07.2018 14:59

Ce activi au devenit patrioţii moldovenişti, luptători cu morile de vânt, victimile propagandei ţopiste şi a propriilor rătăciri. Nu vă ajung 27 de ani de independenţă iluzorie ca să înţelegeţi că de una singură populaţia RM nu este în stare să construiască aici o societate sănătoasă? Puţine dezamăgiri aţi trăit că mai vreţi să trăiţi încă una? Şi unioniştii adevăraţi sunt revoltaţi de hoţiile şi nelegiuirile care au devenit parte a vieţii pe acest teritoriu înstrăinat. Doar că ei nu vor să-şi consume energiile în van. Ei, fiind mai inteligenţi, înţeleg că noi putem ieşi din impas doar în cadrul României reîntregite. Unioniştii tot susţin lupta cu bandiţii, hoţii şi profitorii de la guvernare, în frunte cu Plahotniuc. Dar ei doresc ca această luptă dreaptă să fie parte a luptei pentru reîntregirea neamului românesc. Sloganul "să facem regulă în ţară, pe urmă ne vom gândi la Unire" este nu doar contraproductiv, dar şi periculos. El, cu voie şi fără voie, vrea să amâne Unirea până la paştele cailor, o să pună acest pământ strămoşesc la dispoziţia ruşilor, care nu-l vor mai ceda niciodată. Voi ve-ţi fi primii care o să fugiţi de aici, iar unioniştii se vor lupta până la capăt ca să ajungă în România cu tot cu pământul şi populaţia basarabeană.

P. Arcan 04.07.2018 16:49

UNIREA este o ideie și o aspirație a celei mai luminte părți a societății moldovenești. Dar, atunci când această ideie este utilizată în cel mai provocator și imoral mod, cu scopul de ai denigra pe acei care sunt anti-Plahotnuc, așa ”purtători de opinie” nu-s altecava decât niște provocatori și profitori. Apropo, deja devenit o normă că N.Negru își argumentează inepțiile făcând trimitere la P. Bogatu, iar ultimul își argumenteză tâmpeniile făcând trimitere la N.Negru. Ce ”pereche dulce” și mizerabilă, unită în lupta împotriva liderilor politici care nu sunt la guvernare și sunt anti-Plahotniuc.

R. Tatomir 05.07.2018 17:21

Azi UE a emis o Rezoluție prin care guvernarea RM pur și simplu a fost lovită în bot. Dar o să vedeți, N. Negru va ieșli cu un articol că această Rezoluție e opera negativă a opoziției.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2019 09:24 Nicolae Negru Cazul Filat: de la statul capturat la...

05.12.2019 16:01 Ziarul National Victor Chirilă // Ministrul de Extern...

04.12.2019 15:09 Ziarul National Victor Munteanu // Adevărații regizor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md