03:57:32 24.04.2019
 
Stiri

Nomenclatura democrată

Opinii 04.05.2018 09:15 Vizualizări3734 Autor: Nicolae Negru
Nomenclatura democrată

Semne diacritice

Într-o partidă de box sau fotbal sau oricare alt sport contează nu numai rezultatul, ci și tehnica, corectitudinea, eleganța jocului. În unele cazuri poți să câștigi, pierzând simpatia publicului, și poți să pierzi având de partea ta admirația suporterilor.

Cam așa e și în politică, în exercițiul puterii. Preluând toată puterea legislativă și executivă, PD promitea un alt fel de guvernare, nu doar mai stabilă, ci și mai rezultativă, adecvată obiectivului de integrare europeană. „Meciul” încă nu s-a încheiat, până la alegerile parlamentare mai este o jumătate de an, dar se poate spune de pe acum că, indiferent de rezultat, la capitolul tehnică și eleganță a guvernării partidul lui Plahotniuc nu strălucește deloc.

Și nu doar din cauza schimbării demonstrative, sfidătoare a sistemului electoral. Această schimbare putea fi acceptată, dacă se făceau și reformele mult întârziate, ca de exemplu în justiție, dacă guvernarea demonstra un alt „stil” de exercitare a puterii, decât cel de până la 2016. Nu vom spune că PD nu încearcă să producă o impresie mai bună, dar se pare că reflexele achiziționate pe parcursul perioadei precedente își spun cuvântul. E ca efortul de abstinență a unui încercat amator de băuturi tari, a cărui retorică antialcoolică este compromisă de tremurul mâinilor.

Politica de cadre a PD reflectă în cea mai mare măsură niște năravuri vechi, bazându-se nu atât pe competență, pe merit, cât pe niște criterii speciale, personale ale liderului PD. Există un anumit număr de persoane, unele dintre ele „moștenite” de la comuniști, un fel de nomenclatură democrată, care se bucură de încrederea maximă a lui Plahotniuc, fiind numite în cele mai importante funcții, mutate din fotoliu în fotoliu, în pofida faptului că, cel puțin în aparență, nu au pregătirea și experiența necesară.

Că ceva nu merge bine cu cadrele în PD o demonstrează și exemplul SIS-ului, care, de ceva timp, a rămas fără director. Ultimul, dincolo de faptul că nu făcuse dovada conformității pentru un serviciu de informații și securitate, și-a dat în mod misterios demisia la două luni de aflare în acest post. Brusc i s-a trezit o insuportabilă nostalgie după Interpol, unde lucrase până atunci. În realitate, posibil să se fi descoperit vreun schelet în dulapul său sau poate niște legături cu servicii secrete din est, ca în cazul deputatului PD Iurie Bolboceanu. Aceasta vorbește și despre atitudinea, despre „rigoarea” celor care l-au numit în funcție.

A fost nevoie de încă două luni și jumătate până a fost selectată o nouă candidatură la postul de director al SIS, Vasile Botnari, care, abia se obișnuise cu noua sa activitate de președinte al Consiliului de Administrație la „MoldovaGaz”. Cine și de ce îl recomandă pe Botnari la șefia Serviciului de Informații și Securitate, trecând peste faptul că acesta poate fi suspectat de tăinuire a veniturilor, după cum scrie ZdG? (E grăitor că și opoziția a ignorat acest detaliu, care îl „înrudește” pe Botnari cu Andrei Năstase.)

Este Botnari de neînlocuit, un factotum, și-a îndeplinit misiunea și nu mai are ce face la „MoldovaGaz” sau Plahotniuc nu are încredere în nimeni altul? Și dacă mâine își mai dă demisia cineva dintr-o funcție importantă, tot Botnari va fi soluția? Nu mai există nimeni mai bun decât el? Nu se găsește un George Maior, un Mihai Răzvan Ungureanu, un Eduard Helvig în Republica Moldova?

Oricum ai da, nici guvernarea în ansamblu, nici Plahotniuc în particular nu arată bine în acest caz. În mod evident, loialitatea personală bate profesionismul. Interesul Republicii Moldova și chiar interesul de partid rămân pe plan secundar. Nu ar fi cazul ca PD să cedeze guvernarea altor partide, care poate dispun de mai multe cadre de încredere?

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Marin 04.05.2018 09:47

Niste apasoara , nimic mai mult...Tot ce este descris in acest articol-putin contine realitate...Domn Nicolae informativa mai bine si dupa declarati prostiile!

Nicolai 04.05.2018 10:09

Chiar si cu toate criticile aduse, aceasta guvernare nu a stat cu miinile in cruce, a realizat reforme si proiecte si a inregistrat si rezultate. Nu cred ca vreun alt partid ar fi facut mult mai mult in locul lor.

Dragos 04.05.2018 11:05

In primul rand, sa fii lider e lucru mare. Sa fii boss, patron, capetenie e simplu. Lider, de pilda, este dna Maia Sandu. Plahatniuk-balamuc este bufonul Ocultei.Este evident ca samodurul Plahoit nu este intreg la cap, ca i s-au urcat MIXTurina si cocaina la cap. Ilegalitati, abuzuri, dosare "la plesneala", ignoranta si rafuiala, minciuni si propaganda. Este grav, este o crima sa transformi o tara in pasalik, intr-o colonie saracita pana la ciolane, intr-o fosa abisala fiscala. Intr-o gara parasite! Guvernarea marioneta mafiota, o organizatie totalitar-dictatoriala-anticunstitutionala si stapanul ei smintit ar trebui scosi in afara legii. Cu furci si topoare! Or, de acesti infractori nu poti scapa cu rugaciuni, posturi riguroase si oblojeli. Ei, reziduurile Ciumei bolsevice, sunt urmasii vomei nomenclaturiste. Nucleul dur al coruptiei! Commando-ul santajaului, constrangerii, persecutiei! Acesti subumani scarbosi au cultul stanic al Fortei brute. Drumul oferit de Pegra plahoida este direct in stalp. Cum sa permiti unui drogangiu, unui curvasarit, unui vanzator de carne vie, de organe, arme si droguri, unui asasin, aflat pe drumul cel... al puscariei sa distruga tot, tot? Poporul vrea democratie, nu plahotniukkarie! Pd-rstii dracului, au dat tara peste cap, dar se prefac cucernici. Pai, ei sunt mai periculosi pentru natiune decat o amenintare ruseasca. In concluzie, dle Negru, RMica este ostatica unei bande coordonata de un salbatic. De Nebunul s(t)atului de (te) inGrozesti. Nebunii, ca si copiii, nu se urnesc din loc pana nu-si vad implinite pohtele. Tot ce a facut acest jeg uman, acest pizdilic flasc, zis Cocainator, a fost facut prin fapte criminale. Pe Ghimpu, ex-spatar de W(c)Ulinici, l-a belit. Pe Leanca la belit si l-a convertit la pd-rastie. Etc....Pentru tine, bleaga tara, soarele a asfintit. El, bufonul Ocultei, el krmelinezul siamezul lui Dodon, el canalie primitiva puscariabila, vrea in genunchi o tara a omului prost. O tara, curul Europei, bantuita de corupti, jidovi de import, minciuna, lenevie, putoare si de puzderia de norodnici pd-rasti.

Dragos 04.05.2018 11:34

Atata timp cat Plahoit - un paduche-lat furios, maniaco-depresiv, josnic, veninos, in sfarsit, un om de nimic, complexat, mediocru, rusofil, fanatic si las, scolitinsa in scoala interlopilor moscoviti - va supravietui, conspiratiile si hartuielile nu vor inceta sa prolifereze. Or, impostura asta cu nano-creier, nu poate sa genereze decat mediocritate, poslusanie, lasitate si Mucles. Totul arata ca valorile europene sunt, pentru Cloaca politica, de neinteles, de neacceptat. Sa stiti, dle Negru, ca pigmeul Ocultei (Cocainatorul), un Titanic fals, un taranoi cu mutra de drojdier, un scelerat duplicitar crede in farmece, in vraji. Umbla zvonul ca si-a consultat astrologul moscovit. Astrologul l-a povatuit sa se fereasca de idele din mai. Se mai spune ca o vrajitoare i-a prezis ca va fi "mare" si bogat, ca va asasina, schilodidar va zdohni asasinat. Intr-o zi mare. Adica, va fi Mare Sarbatoare Nationala, cand va pieri ca un caine jegos. Profetiile de demut il obsedeaza. De aia, umbla in armura medievala. O intreaga natiune isi pune azi sperantele in aceste profetii, Doamne-ajutaaaaa!!!

Spencer 04.05.2018 12:00

Trebuie să fii atent în primul rând la un fapt simplu, că europenii nu dau importanță gusturilor lui Negru, nici stilului, ci rezultatelor concrete. Au rămas doar două(!) condiții de îndeplinit! Hahn, în personaă, declară că tranșa va fi acordată! Ce e asta dacă nu apreciere pozitivă și dovadă a eficienței guvernamentale?!

GeoT 04.05.2018 19:17

Au fost asa de eficienti pana acum ca li s-au amanat de nu stiu cate ori transele pana acum. Ce e asta daca nu semnale repetate ca guvernarea nu a livrat rezultatele asteptate?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2019 09:12 Nicolae Negru Președintele Zelenski, coborârea acto...

19.04.2019 09:16 Nicolae Negru „ACUM” va înlocui PSRM, Plahotniuc aș...

18.04.2019 13:18 Ziarul National Victor Chirilă // Cine și cum va guve...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce alianță de guvernare credeți că va fi mai benefică pentru R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md