10:56:52 24.07.2019
 
Stiri

De ce se bucură Plahotniuc de concluziile Consiliului UE

Opinii 02.03.2018 09:16 Vizualizări4392 Autor: Nicolae Negru
De ce se bucură Plahotniuc de concluziile Consiliului UE

Semne diacritice

Un fenomen rar pe scena politică din Chișinău: și puterea, și opoziția au manifestat satisfacție față de concluziile Consiliului Uniunii Europene de la începutul acestei săptămâni, vizând starea de lucruri din Republica Moldova. Doar că motivele de satisfacție sunt contrare, puterea crezând că a primit, în sfârșit, o veste bună, că i-au fost apreciate eforturile, iar opoziția – că Bruxelles-ul a confirmat criticile ei la adresa guvernării. Fiecare și-a ales din documentul respectiv doar ceea ce i-a convenit.

În concluziile respective, miniștrii de Externe ai statelor-membre din cadrul UE au dat dovadă de maximă obiectivitate și imparțialitate, identificând în mod diplomatic atât reușitele (mai puține), cât și restanțele (mult mai multe) ale Chișinăului în realizarea reformelor prevăzute de Acordul de asociere cu UE. Recunoscând că autoritățile Republicii Moldova au făcut unii pași pe calea reformelor, Consiliul constată că până la capătul drumului mai este departe și îndeamnă ca reformele începute să fie continuate, ca legile care au fost adoptate să fie implementate.

Realizările văzute de la Bruxelles țin preponderent de sistemul financiar-bancar, de asigurarea stabilității economice și financiare, iar eșecurile – de funcționarea statului de drept, a justiției, mass-media, respectarea pluralismului, normelor democratice, investigarea fraudei bancare, conturând o imagine nu tocmai plăcută a guvernării din punct de vedere civilizațional. De aceea, exclamațiile de bucurie, care s-au auzit dinspre ea, le-au părut unora nesincere, teatrale.

La prima vedere, explicația e în faptul că până acum de la Bruxelles veneau pentru Chișinău doar vești proaste. S-ar putea însă ca motivul adevărat de satisfacție pentru guvernare să fie altul. La o citire mai atentă, printre rânduri, a concluziilor, se poate deduce că miniștrii de Externe ai statelor UE s-au împăcat cu faptul că viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova vor fi organizate în baza sistemului electoral mixt.

În text nu se mai fac referințe la oportunitatea schimbării sistemului electoral. Consiliul își exprimă doar „regretul” pentru faptul că în noua lege electorală nu s-a ținut cont de unele recomandări importante ale Comisiei de la Veneția (printre care cea a consensului larg în privința reformării sistemului electoral și riscul ca unii candidați majoritari să fie influențați de oameni de afaceri sau grupuri de interese), pronunțându-se pentru monitorizarea atentă a „consecințelor noului sistem electoral, inclusiv în perioada campaniei, în ziua alegerilor și după alegeri, pentru a se stabili impactul asupra democrației în general și asupra sistemului pluripartidic în particular”.

Astfel se confirmă o tendință, observabilă de ceva timp, din partea reprezentanților UE: de a pune accentul nu atât pe schimbarea în sine a sistemului electoral, cât pe modul de respectare a recomandărilor Comisiei de la Veneția și implementarea noului cod. Faptul că Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, a declarat, după ședința Consiliului, că Chișinăul va primi, în aprilie, „o serie de fonduri pentru a asigura macrostabilitatea economică” a Republicii Moldova ar putea fi un semnal că atitudinea Bruxelles-ului față de actuala guvernare s-a clarificat și „stabilizat”.

Aceasta nu înseamnă că Chișinăul va obține banii în mod automat. De altfel, Consiliul reamintește importanța respectării tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția, inclusiv „cele referitoare la finanțarea partidelor și a campaniei electorale”, și e greu de crezut că va renunța la această condiție. Plahotniuc s-a și grăbit să asigure Bruxelles-ul că politicienii de la Chișinău sunt „serioși și realiști”. Se va vedea până în aprilie cât de „serioși și realiști” sunt ei, dar opoziția ar face bine să țină și ea cont de noile semnale ale UE.

Deocamdată, doar Maia Sandu, care comunică mai des cu liderii europeni și reprezentanții UE, pare să ia în calcul posibilitatea ca alegerile parlamentre din această toamnă vor fi desfășurate în baza noului cod electoral și luptă pentru ca circumscripțiile electorale să fie trasate cât mai corect.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2373 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2646 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4769 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3398 Nașa Rusia

Dragos 02.03.2018 10:17

Dna Maia Sandu este apreciata acasa si in Vest. Banditii care nu fac nici cat un nasture de la sacoul ei, ar trebui sa-i sarute condurii. Da, sunt tari, plahotniukkari care fanbrica dosare la plesneala si care sa balacesc in mlastina lor! Malul ii tine tari! Si stadebilitatea! Cat de mult negru trebuie sa aiba pe creierul ala neted al sau sta...destabilizatorul, cocainatorul si MIXT-urinosul plin de ura si de vicii, neconvertit la valorile Occidentului si socialist in putrefactie, ca sa te bucuri? UE vede atmosfera deteriorata ca in vremurile tataro-mongole. UE vede cum o politie politica consolidate cu delincventi de drept comun seaman groaza, in speta la sate. Cine-l crede strategy pe samodurul Plahoit vs Cioclul democratiiei, al libertatii in RM? Satrapul care, tras de sfori din umbra de Oculta, dirijeaza discretionar destinele unei tari subrezite, denumita in deradere, tara miliardului ciordit, unde nimeni nu a fost pedepsit. Partenerii occidental au inteles bine jocul perfid al lui Yaska Arafat ot inGrozesti. Caci occidentalii sunt pragmatici. Occidentalii nu se impiedica de cioturile prezentului. Europenii stiu ca Pegra pd-ista este un bolovan cracanat in mijlocul drumului spre UE. Si-apoi, occidentalii nu slujesc interesele tarilor lor, calcand in picioare principiile umane cele mai elementare, inghitind momeala intinsa de sodomitul, criminalul Plahotniuk-balamuc. Mai devreme sau mai tarziu, sangerosul despotism al leprei societatii umane (pd) va fi distrus. Europa pretinde totusi ferm introducerea unor reforme fundamentale in tara...curul Europei. Si totusi lui Plahoit care s-a inaltat la inaltimea unei reputatii josnice ii tremura inima ca o piftie. Fie Plaha cat de tare, tot ajunge la inchisoare!

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md