09:13:40 29.03.2024
Stiri

Nicolae Negru // Cine e trădătorul?

Actualitate 29.10.2021 09:26 Vizualizări9676 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Cine e trădătorul?


Semne diacritice

Cine sapă groapa altuia cade singur în ea. Dodon și cu tovarășii săi au mers la Kremlin să-l viziteze pe Dmitri Kozak, rugându-l să manifeste indulgență și mărinimie față de guvernarea PAS, „tânără și fără experiență”, mai scazând din prețul la gazele naturale pentru Republica Moldova. Vă imaginați ce lovitură de teatru au gândit ei? Să se întoarcă victorioși de la Moscova și să le spună cetățenilor: „Noi v-am adus gaze ieftine!”.

Probabil, erau siguri de succes, dacă nu au ezitat să facă acest pas. Numai că adjunctul șefului Administrației prezidențiale ruse a zis „niet” și, dintr-odată, acțiunea lor și-a pierdut strălucirea. Astfel a ieșit la iveală că omului lui Putin, responsabil de relațiile cu Chișinăul, nu-i prea pasă de Dodon și PSRM, că el are alte priorități. Dacă îi păsa, spunea „da” și cetățeanul nostru s-ar fi încălzit toată iarna gândindu-se la generozitatea Moscovei și patriotismul socialiștilor.

Probabil, Dmitri Kozak nu crede că în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate la care visează Dodon. Profitând de situație, Rusia încearcă, după cum dezvăluie ziarul Financial Times, să „corecteze” Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE, să oprească implementarea pachetului energetic III, să obțină concesii pentru statutul limbii ruse și o reglementare a problemei transnistrene care să permită controlul politicii externe a Chișinăului. O înțelegere asemănătoare cu Dodon nu ar avea asentimentul UE și SUA.

De aceea, Rusia a „clipit” și l-a invitat pe viceprim-ministrul Andrei Spînu la Sankt Petersburg să continue negocierile, deși, după ultimatumul „Gazprom”-ului - ori întoarceți datoria, ori rămâneți fără gaze, părea că s-a pus punct, că Moscova nu mai vede rostul discuțiilor cu „partea moldavă”. Există însă încă un motiv pentru care „Gazprom” s-a răzgândit atât de repede.

Greu de crezut, dar Chișinăul câștigă, fără a depune eforturi deosebite, războiul informațional cu Moscova, ideea că gigantica Rusie folosește gazele ca armă geopolitică împotriva micului nostru stat prinde teren nu numai în Europa, ci și peste Ocean. Despre aceasta s-a vorbit și la Bruxelles, unde s-a întrunit, cu participarea prim-ministrei Natalia Gavriliță, Consiliul de Asociere UE - Republica Moldova. În lupta lui David, întruchipat de Maia Sandu, contra Goliat, întruchipat de Putin cu al său „Gazprom”, simpatia e de partea lui David. Rezistența Guvernului PAS este încurajată, opinia internațională e solidară cu Republica Moldova, victimă a Ursului agresiv, trezit din hibernare. Nu numai cele 60 de milioane de euro ajutor nerambursabil oferit de UE e dovada că nu suntem lăsați singuri în fața Rusiei.

Ca să-și camufleze scopul geopolitic, de teamă să nu piardă piața europeană, Putin a poruncit „Gazprom”-ului să pompeze un volum mai mare de gaze spre Europa. E de presupus că tot Putin a determinat „Gazprom”-ul să continue negocierile cu Republica Moldova. Un contract cu Chișinăul i-ar adăuga un pic de credibilitate la nivel european.

Și coloana a cincea, internă, pare să-și fi pierdut elanul, după ce a văzut că Moscova bate în retragere. Între timp, Natalia Gavrilița a demolat mitul precum că Dodon ar fi reușit să negocieze prețuri mai bune la gaze, acestea erau pentru Republica Moldova mai mari decât prețul de pe piață, iar ex-deputadul Igor Munteanu a dezvăluit pentru Ziarul NAȚIONAL că, la începutul acestui an, reprezentantul Guvernului în Consiliul de Administrație al companiei „Moldovagaz” a votat pentru schimbarea formulei de calculare a prețului la gazele naturale în contractul cu „Gazprom”, aducând astfel prejudicii Republicii Moldova și cetățenilor ei.

Cine a luat această decizie trădătoare în cadrul Guvernului interimar? Prim-ministrul Aureliu Ciocoi? Nu se știe, dar ar fi cazul să se investigheze. Fără această intervenție diversionistă, nu am fi plătit 790 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze în octombrie. Ceea ce se știe cu siguranță e că Guvernul a fost format și controlat de Dodon.



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md