03:34:50 19.07.2019
 
Stiri

Ce facem cu „geamantanul transnistrean fără toartă”, pe care Moscova l-a pus în fața ușii noastre?

Opinii 30.04.2018 10:00 Vizualizări4061 Autor: Nicolae Negru
Ce facem cu „geamantanul transnistrean fără toartă”, pe care Moscova l-a pus în fața ușii noastre?

Semne diacritice

Întâlnirea de săptămâna trecută dintre Dodon și liderul separatist Vadim Krasnoselski nu a conținut nimic important, decât apologia deșănțată a trupelor ruse, în ciuda guvernării, care vrea să ceară retragerea acestora în cadrul Adunării Generale a ONU. Surprinzător e doar faptul în sine al întâlnirii, după ce liderul separatist declarase cu diferite ocazii că Dodon nu decide nimic la Chișinău și nu merită să-și piardă timpul discutând cu el din plăcerea conversației. De la ultima lor întrevedere a trecut un an, ceea ce ar demonstra că Krasnoselski e sincer, dar nu și independent. Cineva a decis în locul lui că e timpul să se vadă cu Dodon și el s-a supus. Cine să fie acela? Rogozin? Sau poate vreun „coordonator” local?

Ca să dea impresia că se află în treabă, „prezidenții” au vorbit și despre actul semnat în ziua precedentă prin care mașinile transnistrene vor obține acces în traficul internațional, iar agricultorii din raionul Dubăsari vor putea să-și lucreze terenurile confiscate de separatiști. Dodon a încercat să-și atribuie niște „merite” și în acest caz, făcându-ne să ne amintim de fabula lui Donici „Musca la arat”. „Omologul” său n-a pretins că este ceea ce nu este. Că mașinile transnistrene vor circula prin Europa cu plăcuțe de înmatriculare „neutre”, dar cu semnul „MD” pe partea din spate, nu concordă cu planurile independentiste cu care defilase el până acum. Întâlnirea a făcut parte din spectacolul „consolidării încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului”, al cărui scenariu nu l-a scris niciunul dintre ei.

Firește, semnarea documentului de la Tighina privind plăcuțele „neutre” pentru mașinile transnistrene, salutată de SUA și UE, nu s-a făcut fără permisiunea Moscovei. Deși Rogozin se lăuda că va rezolva toate problemele economice ale Transnistriei, în condițiile în care Kievul și Chișinăul instalează puncte de control comune pe linia frontierei moldo-ucrainene, adevărul e că Rusia nu are alte soluții eficiente la dispoziția ei, decât tancurile, care ar putea să nu reușească să ajungă până la Nistru, dacă nu vor fi însoțite de noile rachete cu propulsie nucleară cu care Putin a băgat recent lumea în sperieți. Dar nu și pe generalii NATO. De aceea, Moscova i-a recomandat Tiraspolului să accepte tacit condițiile acordului de liber schimb stipulate în Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE.

Mai mult, Moscova pare dispusă să se debaraseze de „geamantanul transnistrean fără toartă” (vorba lui Voronin), ni-l plasează la ușă, ca să ne împiedicăm de el, dorind să-l „vândă” cât mai avantajos Chișinăului, sperând, probabil, să obțină în schimb, dacă nu o recunoaștere, cel puțin o atitudine mai „înțelegătoare” a Occidentului față de ocuparea Crimeii. Prețul pe care trebuie să-l plătească Chișinăul e federalizarea Republicii Moldova sub forma unui „statut special” acordat Transnistriei, ca Moscova să poată influența, prin Tiraspol, politica externă a statului moldav „reintegrat”.

UE (Germania, în primul rând), dar și SUA consideră această tranzacție o afacere bună, crezând probabil că vor reuși să neutralizeze, nu fără ajutorul Ucrainei, influența Rusiei în regiune. Tăcerea Kievlui ar sugera că e la curent și e de acord cu planul Occidentului. Ca să nu mai vorbim despre „stataliștii” de la Chișinău, care tremură de frica reuniriri cu România. Perspectiva reunirii îi „stimulează” de fapt pe toți participanții la „reglementarea transnistreană”.

Ce face Plahotniuc? Vulnerabil și ambițios cum este, el se vede recunoscut și încoronat cu lauri de „reintegrator”. De aceea, încearcă să „negocieze” o federalizare cât mai „onorabilă”, cedând puțin câte puțin și legitimând pseudostatul separatist pe calea unor „progrese pe dimensiunea transnistreană”, cum e cazul cu apostilarea documentelor de studii eliberate de „rmn” sau cu legitimarea permiselor de conducere ale șoferilor transnistreni, care vor circula prin Europa în mașini cu plăcuțe „neutre”.

În condițiile în care Chișinăul nu a fost capabil să elaboreze timp de un sfert secol o strategie proprie de reintegrare a teritoriului de dincolo de Nistru, suntem puși în situația să-l „reintegrăm” după planurile altora.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Ciobanu 30.04.2018 10:42

Acceptarea Transnistriei,sub orice formă,acolo unde și-a băgat coada rusia,în componența R.Moldova nu trebuie permisă.Îmbunătățirea relațiilor cu Ucraina va permite ca ,ulterior,să se ducă tratative pentru schimbări de teritorii-Transnistria trece la Ucraina,iar Basarabia de Sud și județul Hotin-la RM și Cernăuții și ținutul Herța la România.Istoria cunoaște astfel de procese.Rusia să fie mulțumită de ambele părți.

Polilogu 30.04.2018 12:52

TRANSNISTRIA nu a apartinut niciodata Ro in mod legitim. LASATIA GEAMANTANUL FARA TOARTA CELOR CARE VOR SA-L TINA IN BRATE . Prin revenirea la Patria Mama - RO , MARILE PUTERI SA =SI REZOLVE INTRE ELE CUM VOR PRADA. NU INSA PE SPATELE POPORULUI ROMAN ! Deci ? Reunirea este singura solutie viabila ! EA POATE FI FACUTA URGENT! NU dati crezare minciunilor ca ROMANIA nu poate sustine economic integrarea BASARABIEI . Daca s-a putut acum 100 de ani, cu atat mai mult se poate face astazi !Basarabenii si noi cei din tara RO putem pune in fata faptului indeplinit pe toti pretendentii la sfere de infulenta si interese straine de noi !! VREM REINTREGIREA TARII ROMANILOR !TRAIASCA ROMANIA MARE !!

Dragos 01.05.2018 10:59

Fara indoiala, e banditism politic! E complicitate, e mafiotlik, e tradare. De aia, colo-n groapa-ntunecata sta RMica traficata, violata, vandalizata, federalizata. Semnat: Vovka liliPhutin%Vovka Plaha. Mega-oaie Dodoloaie este doar un paznic de closet presidential. Un bufon insipid al bufonului Ocultei, al cocainatorului adica care scoate, atunci cand e cazul, curvistina Dodoloasca la produs...dejectii orale. In fine, Coloana a V-ea din RMica vanduta moca la cracana, la metru este bicefala. Lupat cu (b)tancurile rusesti, cu BUCile, cu propaganda phutinista, cu indezirabilul Rogozin, cu Dodoasca etc. sunt hahvele de adormit vigilenta. Aeroportul vandut ursilor, adica filorusului Plahoit si refuzul de a manca energie romaneasca, vorbesc de la sine. Astfel, Clica (Pegra) kremlinezului Plahoit isi apara Famiglia, Cosa Nostra si puterea Ocultei. Si asta pentru ca intoarcerea la Estul Bolsoi este un program ocult, este planul BarbaRossia.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

12.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Ultima redută” a căzut! Ce urmează?

10.07.2019 10:19 Ziarul National Diferențe între LIDERI și șefi. A avu...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md