20:33:11 19.07.2019
 
Stiri

Furtul votului e un păcat mai grav ca furtul miliardului

Opinii 25.06.2018 10:09 Vizualizări9647 Autor: Nicolae Negru
Furtul votului e un păcat mai grav ca furtul miliardului

Semne diacritice

Se îngroașă gluma. Departmentul de Stat al SUA a anunțat că urmărește situația din Republica Moldova și e de presupus că atitudinea față de guvernarea actuală va depinde de verdictul de azi al Curții Supreme de Justiție în cazul validării mandatului de primar al lui Andrei Năstase. Premierul Pavel Filip care va merge în această săptămână la Washington, având programată și o scurtă întâlnire cu Michael Pompeo, secretarul de stat al SUA, este pe bună dreptate îngrijorat de posibilele consecințe negative în dialogul moldo-american, în cazul în care CSJ va menține deciziile instanțelor precedente. Încălcarea principiilor fundamentale ale democrației le creează probleme prietenilor Republicii Moldova, în primul rând României. Ajutați-ne să vă ajutăm, spun în asemenea cazuri occidentalii.

Înțelege Plahotniuc că pentru Occident furtul voturilor și ignorarea voinței liber exprimate a alegătorilor este un păcat mai grav chiar decât furtul unui miliard? În timp ce implicarea sa personală în furtul miliardului rămâne nedemonstrată, puțini au dubii că Rodica Berdilo nu a scris verdictul din capul său.

Un lider irațional, imprevizibil, care nu respectă votul cetățenilor, devine nefrecventabil și nu poate miza pe sprijinul UE și SUA, decât poate doar pe linia securității regionale. Cariera politică a „coordonatorului executiv” se va opri aici, dacă nu va demonstra că nu are nimic în comun cu deciziile bizare ale judecătorilor care au anulat alegerile din Chișinău, motivând că ambii candidați au comis „multiple încălcări” ale Codului Electoral, atunci când și-au îndemnat concetățenii să iasă la vot. Cum să demonstreze? Să se distanțeze formal de aceste decizii ca de o absurditate, ca de o prostie. Soluția Berdilo nu e nici măcar una inteligentă, compromite Republica Moldova, ne face de rușine ca popor, îl face de rușine și pe liderul PD, căci convingerea cvasi generală e că e aprobată de el.

Poate, dacă era o soluție mai sofisticată, mai puțin tupeistă, numărul protestatarilor ar fi fost mai mic duminica trecută. Privită din studioul unei televiziuni, manifestația a fost impesionantă și bine monopolizată. „Iată că au dat peste unul căruia nu îi pasă de sine, dar îi pasă de libertatea acestei țări. S-a temut (Plahotniuc) de un om care îl poate termina politic”, declara Andrei Năstase la protestul de duminică. El se referea cu exces de patetism la propria persoană, explicând de ce nu i se validează mandatul. Ca „sensibilitate”, pare un aspirant pe potriva lui Plahotniuc.

Din păcate, din cauza comportamentului indecent al justiției noastre, a rămas în umbră evenimentul foarte important al aprobării rezoluției Adunării Generale a ONU prin care i se cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul Republicii Moldova. Sigur, textul rezoluției putea fi îmbunătățit, așa cum propunea ex-ambasadorul Vlad Lupan, ar fi fost bine dacă se indica un termen concret pentru retragere, dar cu toate astea e, fără îndoială, o reușită a diplomației noastre și merita o atenție mai mare. Vom reveni cu prima ocazie.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante
15.07.2019 09:23 2172 Îi va telefona Putin Maiei Sandu?
08.07.2019 09:13 2578 Democrația în termeni bolșevici
05.07.2019 14:23 4691 Nicolae Negru // PSRM-izarea ACUM
21.06.2019 09:12 3338 Nașa Rusia

Dragos 25.06.2018 11:42

Catelus cu par de lup perfid, ce-a ajuns boss de partid. El se jura ca nu fura, dar l-am prins cu rata-n gura. Si nu una, ci vreo 300.000 votante, un milliard ciordit si vreo 30 miliarde spalate samd. Individ slab, daca a ajuns sa fure si voturile cetatenilor! Zero Barat in politica, daca a ajuns sa se inconjoare de politisti. PolPot-niuk uraste cu sete, cu flegma, cu sputa. Este aboslut o Nimicarnita, o nulitate, o abjectie rara. Un retardat! Un rahat care troneaza vulgar si pervers la umbra unui stat in anarhie. Un las cu degetu-n gaura si un fricos caruia ii tremura nadragii plini de zacusca. In nici o tara din lumea civilizata nu se intamla ceea ce se intampa in RMica.

Dragos 25.06.2018 11:05

Rezolutia ONU, fara a se indica vreun termen...Pentru ca Farmazoana Rasista nu-si va scoate armata si tot arsenalul si nu va parasi Transnistria in vecii vecilor. Iar Plahoit stie asta si prefera asta. Or, acolo e gaina cu oua de aur, vomante si fabricante de bani negri. Acum, ce vedem, dupa aceasta nebunie a Nebunui S(t)atului de te inGrozesti? La granite cu UE, Romania, bantuie o fiara apocaliptica. Un altfel de Holocaust! Injustitie si tupeu obraznic. Nerusinare si salbaticie! Dar iata ca cetatenii nostril nu sunt de acord cu barbaria unui individ criminal, traficant, sodomit si spargator de banci. Ca el, individul asta psihopat, se comporta de parca Talmudul i-ar Manifest, Biblie, Coran..."Ce un evreu fura de la un Gentile (neevreu), poate sa pastreze"; "Evreii pot folosi subterfugii, pentru a ignora Gentilii". Si el, cosorul lui Pazvante Chiorul, se razbuna si ignora, calareste si prosteste. Nu, VlAdolf Gorgonovici vs PolPot-niuk, demn de tumurluk, moraliceste putred, fizic imposibil, nu va reusi sa adoarma vigilenta civica si circumspectia morala a cetatenilor.

Grup-Ro 25.06.2018 15:34

Denumirea articolului e una foarte relevantă. Dar, faptul că Plahotniuc luptă cu A.Năstase nu este cel mai păgubos. E dezastruos faptul că Plahotnuc din mudrdar ce este, tot mai mult se murdărește și această circumstanță de departe nu-i face bine Țării. Deja în capul lui ceva nu e în gegulă pentru că e de la sine înțeles că un om/politician care are dosare penale în țări care nu pot fi ingnorate, care se bate în piept că e pro-european, dar a suținut și susține prin cele mai murdare procedee politician pro-rus, care a fost acuzat de a fi comandatarul unui omor, care prin corupere și-a triplat partidul (personal), care protejează un individ ca I. Șor, etc., un așa politician nu are viitor și e foarte dăunător Țării, pentru că lideri politici care se respectă nu se vor așeza cu un așa individ la o a masă. Iar un fin Președinte de Parlament sau un Prim-ministru fără față și coloană vertebrală,nu-l vor salva pe El cordonatore și nici Țarii nu-i vor face bine.

Steluta 26.06.2018 12:58

Dragos, frate, daca ne dorim sa ajungem in Europa, numai d-ul Vlad Plahotniuc ne este SALVAREA!Cine este d-ul Nastase? Un nimeni! Un parvenit! D-ul Plahotniuc are de toate in Republica Moldova! Domnul Plahotniuc tine intr-o mina de fier judecatorii, procurorii, politia! Domnul Plahotniuc are averi bogatii! Dul Plahotniuc este un european adevarat! Domnul Plahotniuc daca dorea dadea un sunet de telefon si-l facea primar pe Nastase! D-nul Plahotniuc il va pune la inchisoare pe Dodon si noi vom deveni o tara europeana fara socialisti! Domnul Plahotniuc va fi viitorul presedinte a Romaniei Mari! Domnul Plahotniuc va ajunge chiar si Presedintele Uniunii Europene!

A. Leancă 26.06.2018 13:25

Domnule tovarăș N. Negru, după ce i-ai atacat voalt și dur pe A. Năstase și M. Sandu, după ce ai aruncat cu semințe otrăvite în adresa lor, și după ce ți-ai ros osul aruncat ca unui cățel, târziu te-ai trezit (dacă te-ai trezit în genere). Nimic nu ți se va ierta și blestemat vei fi.

Radu Octav 27.06.2018 17:41

Pe tot parcucsul campaniei elecotrale N. Negru, în tandem cu P. Bogatu, au încercat să dobitocească contiința alegătorilor că vezi, A. Năstase ar fi un candidat nepotrivit, că M. Sandu și-a scris verdfictul, etc. După ce algătorii și-au spus cuvântul, iar Divolul și-a făcut lurcarea, N. Negru o face pe obiectivul. Dar artilolul lui e ca un cântec de leagăn cântat mortului de pe laiță. La nimic nu ajută și pe nimeni nu o să poată convinge. El va rămâne un mizerabil.

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md