14:28:03 03.10.2023
Stiri

România, SCUTUL Europei. NATO aduce în România apărare de ultimă generație în fața pericolului armatei rusești: sisteme de rachete Patriot, MAMBA și mii de soldați profesioniști. Cea mai mare mobilizare din Europa în ultimii 73 de ani

Actualitate 30.06.2022 07:31 Vizualizări888 Autor: Ziarul National
România, SCUTUL Europei. NATO aduce în România apărare de ultimă generație în fața pericolului armatei rusești: sisteme de rachete Patriot, MAMBA și mii de soldați profesioniști. Cea mai mare mobilizare din Europa în ultimii 73 de ani


România a obţinut tot ce şi-a dorit la summitul istoric al NATO de la Madrid. Marea Neagră a fost declarată zonă de importanţă strategică, iar preşedintele american Joe Biden a anunţat că va trimite în România încă 5.000 de militari. Vor fi gata de luptă în cel mai scurt timp, dacă Vladimir Putin decide o confruntare directă. Pentru tot Flancul Estic, 300.000 de soldaţi ai Alianţei Nord-Atlantice vor putea interveni, la nevoie. Este cea mai mare mobilizare din Europa în istoria de 73 de ani a NATO, potrivit observatornews.ro.

Pentru prima oară în istoria NATO, Marea Neagră este menționată în documentele Alianţei ca zonă de importanţă strategică. Este ceea ce România cerea încă din 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea. Invazia Ucrainei i-a convinsă însă pe aliaţii României că pericolul reprezentat de Moscova în această regiune nu mai poate fi ignorat.

"Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei de pe mare, Marea Neagră, nu din altă mare. Deci Marea Neagră este zonă de război şi nu ne place acest lucru. E clar că trebuie o abordare mult mai largă, mult mai aprofundată, iar noi am insistat ca zona Mării Negre să fie declarată zonă de interes strategic pentru NATO", a declarat președintele României, Klaus Iohannis.

Până la începerea războiului din Ucraina, în România erau deja dislocaţi aproximativ 1 000 de militari americani în baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Alte câteva sute operau dronele Reaper la Câmpia Turzii şi în jur de 200 de specialişti asistau scutul antibalistic de la Deveselu. După ce militarii lui Putin au invadat Ucraina, prezenţa aliată în România aproape s-a triplat. Sunt acum 4,500 de soldaţi. Cei mai mulţi militari sunt din Statele Unite, aproximativ 2.600. Franţa, care conduce Grupul de luptă NATO din ţara noastră, are la noi 750 de militari, iar 300 sunt din Belgia. Alte trupe au venit la noi din Portugalia, Polonia, Marea Britanie şi Italia, menționează sursa citată.

Pe lângă trupe, România se mai poate baza şi pe sisteme de apărare antiaeriană perfomante. Este vorba de sistemul Patriot, sistemul MAMBA, desfășurat de Franța la Capul Midia, şi, bineînţeles, scutul antibalistic de la Deveselu.

"Vom avea tot ce înseamnă apărare de ultimă generaţie în flancul estic, inclusiv în România", a declarat la Madrid Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO.

Pentru a determina Rusia să se gândească de două ori înainte de a ataca un stat membru NATO, tot Flancul Estic al Alianţei va fi blindat. Acum sunt mobilizați 40.000 de soldați sub comanda directă a NATO și 100.000 de soldați americani. Peste 300.000 de militari aliaţi vor fi puşi însă în alertă şi gata să intervină imediat ce primesc semnalul de luptă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md