07:14:27 26.01.2022
Stiri

Năstase și consilierii municipali ai Platformei „DA” au enunțat propunerile pentru bugetul municipiului Chișinău

Actualitate 30.11.2021 15:58 Vizualizări975 Autor: Ziarul National
Năstase și consilierii municipali ai Platformei „DA” au enunțat propunerile pentru bugetul municipiului Chișinău


Liderului fracțiunii Platforma „DA” din Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Andrei Năstase, insistă ca tot procesul pe marginea dezbaterii bugetului Chișinăului să fie transmis live, astfel ca cetățenii să vadă cine și ce propuneri face. Totodată, politicianul, care a prezentat astăzi mai multe propuneri la bugetul municipal pentru 2022, a invitat reprezentanții mediului de experți și asociativ să se implice plenar în procesul de dezbateri publice, cu obiecții calificate, dar și cu propuneri de îmbunătățire a acestuia.

„La insistența fracțiunii Platformei „DA” din CMC proiectul de buget pentru anul 2022, elaborat de către executiv, a fost publicat pentru dezbateri publice transparente în termenii legali, Platforma „DA” fiind cea care a curmat astfel practicile păguboase din ultimii zece ani. Vă informăm astăzi despre faptul că a avut loc prima rundă de consultări cu întreaga noastră fracțiune asupra Proiectului de Buget municipal 2022”, a precizat Năstase.

Potrivit lui, în cadrul consultărilor, Platforma „DA” a insistat asupra următoarelor subiecte:

- prezentarea de urgență a informației exhaustive cu privire la realizarea bugetului pentru anul ce se scurge;

- executarea neîntârziată a proiectelor Platformei DA votate de Consiliul municipal în perioada 2020-2021, dar nerealizate de executiv până în prezent;

- detalizarea proiectelor și sumelor atribuite fiecărei suburbii şi domeniu;

- identificarea resurselor suplimentare pentru procurarea a cel puțin 100 de unități de transport public, atât pentru zonele neacoperite suficent în oraș, precum și suburbii.

- reabilitarea căilor de acces spre instituțiile de învățământ și instituțiile medicale;

- deschiderea, construcția grădinițelor și grupelor noi, inclusiv cu grupe creșe în fiecare instituție;

- dezvoltarea sistemului după-școală (after-school) pe lângă fiecare școală unde dispunem de spațiul necesar;

- majorarea alocației pentru alimentația copiilor și controlul strict al achizițiilor de servicii şi al respectării normelor de alimentație pentru copiii.

- decongestionarea traficului rutier, devenit infernal în orele de vârf, în colaborare cu MAI, în baza Memorandumului semnat în 2019, inclusiv cu practicarea benzilor reversibile și gestionarea corectă a benzilor dedicate transportului public și special.

- amenajarea parcărilor la periferii, intercartiere și în Centrul istoric cu redeschiderea parcărilor comune cu MAI, la fel în baza Memorandului semnat cu Primăria Chișinău în 2019; (cel puțin 400 de locuri de parcare pot fi realizate).

- inițierea Proiectului de reconstrucție a Podului Ismail;

- reparația Podului Mihai Viteazul;

- extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân cu prelungirea liniei de troliebuz până la strada Bucovina;

- reabilitarea drumurilor și căilor de acces spre curțile blocurilor rezidențiale, aflate în stare dezastruoasă;

- creşterea alocațiilor pentru sănătate și educație.

Năstase a mai spus că a solicitat să fie suplinite resursele pentru programele municipale de sănătate, propuse anterior de consilierii Platformei DA, cum ar fi Programul de control și prevenire a cancerului mamar, în conformitate cu Programul Național de control al cancerului pentru anii 2016-2025 și Programul privind prevenirea și controlul infertalității:

- suplinirea resurselor pentru deschiderea, extinderea grădinițelor și grupelor noi, inclusiv cu grupe creșe în fiecare instituție; Potrivit actualei formule de buget se alocă bani doar pentru 5 grupe noi pentru întreg municipiul, reparațiilor pentru toate grădinițele sunt dedicate doar 29,540 milioane, pentru reparații în 7 școli sportive doar 2,2 milioane, în timp ce unui singur liceu, i se alocă 8 milioane de lei pentru un bazin. Toate instituțiile de învățămînt merită cele mai bune condiții de activitate, iar dotarea cu terenuri de sport și bazine este una dintre prioritățile Platformei DA. Și vom insista pe realizarea lor imediat după ce vom repara acoperișurile, sistemele de încălzire și terenurile de joacă, ca să reducem povara pusă pe părinți, am putea construi bazine pentru fiecare instituție.

- deoarece nu se regăsesc cheltuieli pentru dezvoltarea sistemului după-școală (after-school) pe lângă fiecare școală unde există spațiu solicităm să se identifice posibilități de includere a acestora.

O altă problemă la care s-a referit politicianul, ține de asigurarea cu servicii de alimentație a copiilor în toate instituțiile de învățământ: „Se atestă tot mai multe sesizări atât din partea conducătorilor de instituții de învățământ, cât și a furnizorilor de produse alimentare cu privire la incapacitatea de a livra produse alimentare de calitate în cantitate suficientă, din cauza majorării tarifelor la serviciile comunale și a prețurilor la produsele alimentare. Dacă nu intervenim ACUM, putem să ne confruntăm cu o situație în care să nu mai putem să alimentăm copiii”.

În acest sens, Platforma „DA” a solicitat de la Guvern și Primărie să înceteze „ping-pongul scrisorilor belicoase” şi să coopereze loial în interesul copiilor, în vedere majorării normei bănești de alimentație pentru un copil pe zi, care la moment este de:

- pentru grădinițe 14,20 de la Bugetul de stat și 3 lei din bugetul municipal;

- pentru licee 10,80 de la Bugetul de stat și 2,85 lei din bugetul municipal;

- licee sportive (clase 1-4) 10,80 de la Bugetul de stat și 23,3 lei din bugetul municipal;

- licee sportive (clase 5-8) 0 de la Bugetul de stat și 34,70 lei din bugetul municipal;

- internate (domiciliați) 34,50 de la Bugetul de stat și 17,0 lei din bugetul municipal.

La fel, au fost făcute mai multe propuneri pentru taxe locale 2022, formațiunea insistând ca acestea să nu fie majorate artificial.

„Am propus ca întreprinderile HoReCa să nu fie supuse unor majorări de taxe, iar în cazul repetării situaței de lockdown, să fie scutite de 50 % din taxe. Am solicitat creșterea taxei comerciale pentru benzinării, de la 50000 la 60000 lei.Taxa locală pentru cazinouri de la 500000 lei la 600000 lei.Situația similară e cu jocuri de noroc. Executivul propune o creștere simbolică cu 10000 lei . De la 250000 la 260000 lei. Noi cerem ca această taxă să nu fie mai mica de 300000 lei.Același lucru pentru unitățile de pariuri. În genere se propune păstrarea taxei comerciale la nivelul anului trecut. Noi propunem majorarea taxei de la 10000 la 15000 lei.Pentru taxa de organizare a loteriilor propunem o majorare de la 0,25% la 0,3 %”, a precizat Năstase.

Potrivit politicianului, locuitorii municipiului Chișinău merită respect pentru contribuțiiile sale la formarea Bugetului și merită un Buget transparent consultat cu oamenii, cu o viziune pentru viitor și proiecte investiționale durabile: „Oamenii merită un oraș în care Primăria, Primarul și Consiliul municipal se află cu adevărat în slujba oamenilor și niciodată împotriva lor”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md