00:58:28 21.01.2021
 
Stiri

MPU, despre explozia de la Beirut: „Pe teritoriul R. Moldova, la Cobasna, se găsesc 20 000 de tone de muniții, pe care Rusia refuză să le evacueze nu de șase, dar de 30 de ani”

Actualitate 05.08.2020 10:59 Vizualizări2752 Autor: Ziarul National
MPU, despre explozia de la Beirut: „Pe teritoriul R. Moldova, la Cobasna, se găsesc 20 000 de tone de muniții, pe care Rusia refuză să le evacueze nu de șase, dar de 30 de ani” Profimedia Images


R. Moldova a ajuns să fie „nu doar o problemă în regiune, dar și un exportator de insecuritate în lume”, susține Mișcarea Politică Unirea (MPU) cu referire la explozia de proporții din Beirut, Liban, solicitând o anchetă cu privire la toate navele care circulă sub pavilionul R. Moldova.

„Știrea și imaginile cu explozia de la Beirut, de ieri, 4 august 2020, cu puterea unui cutremur de 4,5 grade, resimtit inclusiv în Cipru (la peste 200 km distanță), continuă să facă înconjurul lumii. Explozia este comparabilă cu cele din Hiroshima și Nagasaki din august 1945. Cele aproape 3 000 de tone de nitrat de amoniu au determinat încă o tragedie la nivel mondial.

Dincolo de proporțiile tragediei, nimeni nu s-a așteptat însă ca și Republica Moldova să fie implicată, de data aceasta prin nava de pe care a fost confiscat materialul explozibil acum șase ani, preconizat a fi dus in Mozambic. Anterior, au mai fost știri despre caracterul dubios al transporturilor pe mare, efectuate sub pavilionul R. Moldova”, arată MPU într-un comunicat de presă.

Potrivit aceleiași surse, este inadmisibil că până la această oră lipsește o reacție a autorităților de profil și a oficialilor R. Moldova, nu doar în ceea ce privește condoleanțele și compasiunea, dar și ancheta care se impune în acest caz.

„Toate acestea au loc în condițiile în care pe teritoriul R. Moldova, la Cobasna, se găsesc 20 000 de tone de muniții, pe care Rusia refuză să le evacueze nu de șase, dar de 30 de ani. (...) În aceste condiții, evacuarea munițiilor și a armamentului rusesc de la Cobasna este obligatorie, iminentă și urgentă”, se mai arată în comunicatul de presă citat.

Vedeți mai jos întreaga declarație a MPU cu privire la explozia din Beirut, Liban:

Stirea si imaginile cu explozia de la Beirut, de ieri 4 august 2020, cu puterea unui cutremur de 4,5 grade, resimtit inclusiv jn in Cipru (la peste 200 km distanta), continua sa faca inconjurul lumii. Explozia este comparabila cu cele din Hiroshima si Nagasaki din august 1945. Cele aproape 3000 tone de nitrat de amoniu au determinat inca o tragedie la nivel mondial.

Dincolo de proportiile tragediei, nimeni nu s-a asteptat insa ca si Republica Moldova sa fie implicata, de data aceasta, prin nava de pe care a fost confiscat materialul explozibil acum 6 ani, preconizat a fi dus in Mozambic.

Anterior, au mai fost stiri despre caracterul dubios al transporturilor pe mare, efectuate sub pavilionul RM.

Este inadmisibil ca pana la aceasta ora lipseste o reactie a autoritatilor de profil si a oficialilor RM, nu doar in ceea ce priveste condoleantele si compasiunea, dar si ancheta care se impune in acest caz si pe domeniu, in ansamblu.

Toate acestea au loc in conditiile in care pe teritoriul RM, la Cobasna, se gasesc 20 000 de tone de munitii, pe care Rusia refuza sa le evacueze, nu de 6, dar de 30 de ani.

Cinic si ridicol este ca Dodon, in aceasta situatie se afla Moscova, unde nu ridica aceasta problema si de unde tace cu privire la cele mentionate mai sus, aplicand politica strutului, care baga capul in nisisp, iar dupa el - tot Guvernul, Parlamentul, Agentia Navala (ANRM), Procuratura etc

Din pacate, RM a ajuns sa fie nu doar o problema in regiune, dar si un exportator de insecuritate in lume. Statul RM este din nou decredibilizat, confirmandu-si statutul de stat esuat, de epava, dar si de bomba cu ceas.

Miscarea Poltica UNIREA isi exprima regretul in legatura cu implicarea RM in aceasta tragedie bazata pe activitate ilegala, pe contrabanda, sub pavilion moldovenesc. Exprimam condoleante si ne exprimam compasiunea cu poporul libanez, in aceste clipe grele, similare cu urmarile unui razboi.

Cerem autoritatilor RM, celor din Liban dar si celor internationale sa dea publicitatii toate informatiile legate de acest caz, dar si cu privire la toate navele care circula sub pavilionul RM. O ancheta internationala, ampla si completa, se impune in aceasta situatie.

In aceste conditii, evacuarea munitiilor si armamentului rusesc de la Cobasna este obligatorie, iminenta si urgenta. Propunem solidarizarea fortelor politice, a mediului asociativ, a presei, a noastra a tuturor, in acest sens. Regimul Dodon trebuie demascat inca o data si inlaturat de la putere, si pe acest motiv.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

15.01.2021 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Declarația politică ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md