00:05:46 05.12.2021
Stiri

Moțiunea simplă a comuniștilor și socialiștilor împotriva politicilor Ministerului Justiției a EȘUAT: „Amestecătură de minciuni și falsuri alimentate din kuliok”

Actualitate 21.10.2021 13:51 Vizualizări903 Autor: Ziarul National
Moțiunea simplă a comuniștilor și socialiștilor împotriva politicilor Ministerului Justiției a EȘUAT: „Amestecătură de minciuni și falsuri alimentate din kuliok”


Moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor asupra politicilor Ministerului Justiției în domeniul justiției a eșuat, fiind susținută doar de către 28 de deputați.

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a acuzat astăzi, în plenul Parlamentului, autorii moțiunii că textul acestui document reprezintă „un terci, o amestecătură de minciuni, falsuri şi scorniri pe care le tot vituperaţi pe la televiziunile pe care le controlați din bani din kuliok” și că nu a găsit niciun exemplu de „politici ale ministerului care nu vă plac”.

Litvinenco a afirmat că socialiștii și comuniștii îi reproșează că nu a realizat „în două luni” reforma justiției și a amintit că procesul legislativ presupune o anumită procedură de elaborare și adoptare a actelor.

„Proiectele nu se fac pe genunchii lui Andronachi sau Nichiforciuc”, a punctat Sergiu Litvinenco.

Potrivit ministrului Justiției, actuala guvernare nu vrea să reformeze justiția pe „fundamentul putred” lăsat moștenire de fostele guvernări oligarhice, inclusiv cea a socialiștilor, iar inițiativele vor fi consultate cu partenerii de dezvoltare ai R. Moldova.

„Da. Nu am realizat încă reforma, nu am început de a construi o justiție corectă care să slujească interesul cetățeanului și nu al celor care fură, pentru că nu ne dorim să punem temelia acestei justiții pe rămășițele putrede a sistemului corupt pe care mi l-ați lăsat. Acel sistem care v-a slujit și datorită căruia acum unii se regăsesc în Parlament și nu în alte locuri mai puțin încălzite.Da, este imposibil în două luni sa faci stat de drept. Dar nu a fost imposibil în două luni să vă bag în panică și să vă provoc isterii, să vă fac să cereți indulgență poporului acestei țări pe care l-ați furat și umilit”.

Comuniștii și socialiștii nu au prea avut argumente să-și susțină moțiunea și i-au reproșat ministrului, în mod special, că ar fi implicat în reținerea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care ar fi dirijată de procurorul-șef anticorupție de pe timpul guvernării lui Plahotniuc, Viorel Morari.

Litvinenco a răspuns că nu dânsul l-a reținut pe procurorul general și că nu-l cunoaște pe Morari, adăugând că a votat legal, în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor, pentru candidatura lui Dumitru Robu la funcția de procuror general interimar.

În context, ministrul a amintit „cum v-ați numit procurorul general” care nu a înregistrat progrese în dosarele de rezonanță.

„Știu că vă place de Stoianoglo. Și vă place ceea ce a făcut el. Sau mai bine zis ceea ce nu a făcut. Nu mă miră. Pentru mine nu este o surpriză. Spre deosebire de voi, şi aici daţi-mi voie să-mi exprim părerea proprie, mie nu-mi place ceea ce a făcut. Mai bine zis, ceea ce nu a făcut. Nu-mi place că procuratura nu are progrese pe dosarele pe care cetățenii noștri le consideră de rezonanță – „jurtul miliardului”, „Laundromatul”, „Aeroportul”, „Metalferos”, furturile de proprietăți din Ucraina, Bahamas şi kuliokul. Nu-mi place eliberarea pe bandă rulantă a hoților din pușcării și nici eliberarea ilegală a lui Platon. Nu-mi place cum a fost lăsat să fugă tovarășul vostru Andronachi, nu-mi place cum au rămas neatinse averile lui Plahotniuc și omul și le-a vândut liniștit, cum a fost spălat Botnari în dosarul profesorilor turci, cum au fost date uitării dosarele lui Sternioală, Druță, Țuțu și alți „eroi” din era lui Plahotniuc. Nu-mi place ca justiția să pară a fi un teren pentru reglări de conturi între criminali. Nu-mi place că procuratura, în loc să fie o instituție de care se tem hoții, este aplaudată de hoți. Şi dacă înainte hoţii fugeau de Procuratură, pe timpul lui Stoianoglo hoţii au ajuns să fugă la Procuratură după protecţie. Nu-mi place că aproape nimic din ceea ce a promis domnul Stoianoglo nu s-a realizat. Nu-mi plac multe lucruri”, a enumerat Litvinenco.

Ministrul Justiției a adăugat că actuala guvernare își dorește o justiție care să facă dreptate cetățenilor, nu „hoților”, fiindcă reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate „nu au averi”pe care vor să le ascundă, nici „tovarăși care trebuie scoși din închisoare” sau parteneri fugari care trebuie întorși acasă.

Menționăm că deputații Partidului „Șor” nu au participat la dezbaterile și votul vizavi de moțiunea comuniștilor și socialiștilor „legată de suspendarea procurorului general”, pentru a nu fi acuzați de „conflict de interese”, având în vedere „dosarele politice” împotriva deputaților Petru Jardan și Denis Ulanov. Totuși, Ulanov a adăugat că Partidul „Șor” ar susține o moțiune de cenzură împotriva întregului Cabinet Gavrilița.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md