07:22:45 25.09.2020
 
Stiri

Ministrul Justiției recunoaște că SECRETIZAREA hotărârii judecătorești în dosarul ex-directorului SIS îi va face pe cetățeni să-și piardă și mai mult încrederea în justiția din R. Moldova: „Asemenea precedente nu cunosc”

Actualitate 15.09.2020 11:45 Vizualizări805 Autor: Ziarul National
Ministrul Justiției recunoaște că SECRETIZAREA hotărârii judecătorești în dosarul ex-directorului SIS îi va face pe cetățeni să-și piardă și mai mult încrederea în justiția din R. Moldova: „Asemenea precedente nu cunosc”


Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, se declară uimit de noua găselniță a instanțelor de judecată și a procuraturii – de a secretiza sentința în cazul fostului director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, în cazul răpirii și expulzării ilegale a celor șapte profesori de la Liceul „Orizont”.

Potrivit ministrului, astfel de cazuri știrbesc și mai mult din încrederea cetățenilor în justiția din R. Moldova. „Întrebările pe care și le pune societatea mi le pun și eu (de ce sentința în cazul ex-directorului SIS a fost secretă - n.r.). Pe mine mă interesează fenomenul și nu cazul concret. Cetățenii R. Moldova își pierd încrederea în justiție, în condițiile în care se întâmplă examinarea secretă a unor cazuri, nu se pronunță public anumite decizii. Pentru mine este o surpriză că această hotărâre nu a fost făcută publică, eventual prin depersonalizarea ei”, a declarat Nagacevschi, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.

De asemenea, ministrul Nagacevschi vede mai multe lacune în acest caz, inclusiv faptul că Vasile Botnari ar fi fost amendat cu doar 88 000 de lei.

„Mie nu-mi este clar de ce victimele nu au fost recunoscute ca părți vătămate în cadrul procesului. Dar acestea sunt aparențe, pe care eu nu pot să le comentez, fără a cunoaște esența speței sau materialele cazului respectiv. Faptul că s-au achitat prejudiciile este bine (125 de mii de euro și 380 de mii de lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci). Înțeleg că e o formulă de reabilitare...

Citește și: DOC // Dovada că fostul director al SIS NU a fost condamnat nici măcar cu suspendare, iar procurorul general Stoianoglo ar fi ASCUNS acest lucru. Botnari s-a ales că o amendă de 88 000 de lei pentru răpirea și expulzarea profesorilor turci

Dar, în același timp, procesul penal este a doua latură, care, de asemenea, trebuia examinată într-o asemenea formulă, încât cetățeanului R. Moldova să nu-i apară dubii că se urmărește o anumită finalitate. Scopul este de a se stabili adevărul și de a fi atrase la răspundere anume persoanele care se fac vinovate de acest caz neplăcut, care ne-a dus faima în afara R. Moldova. Totodată, în interior am pierdut în ceea ce privește credibilitatea justiției”, a precizat sursa citată.

Citește și: Dodon le ia APĂRAREA lui Stoianoglo și instanței de judecată, în dosarul ex-directorului SIS: IMPORTANT ar fi că Botnari a întors statului prejudiciul de peste 2 000 000 de lei

Fadei Nagacevschi a adăugat că, în cariera sa de avocat, nu a întâlnit cazuri când o hotărâre a instanței să fie tăinuită. „Eu o să vă spun ca avocat, nu ca ministru: asemenea precedente nu cunosc. Nu știu cazuri în care să nu fi fost pronunțate public hotărârile”, a conchis ministrul Justiției.

CITIȚI și Dosarul profesorilor de la „Orizont”: Fostul director al SIS, Vasile Botnari, a SCĂPAT de pușcărie. „Cel ce a distrus șapte familii e acasă, în libertate, bucurându-se de viață”

CITIȚI și Precizările Procuraturii, la DOUĂ LUNI de la pronunțarea sentinței pe numele fostului director al SIS care a SCĂPAT de pușcărie în dosarul profesorilor turci

De menționat că, săptămâna trecută, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a spus într-o emisiune că procesul în cazul fostul director SIS era cercetat penal pentru expulzarea ilegală a profesorilor turci a fost finalizat, iar acesta a fost condamnat cu suspendare. Procurorul nu a oferit detalii și, mai ales, nu a explicat de ce acuzatorul de stat nu a contestat decizia primei instanțe, în condițiile în care se cereau doi ani de închisoare pentru Botnari.

La o zi de la această declarație, în spațiul public au apărut noi informații despre acest caz secretizat de judecători și procurori și s-a aflat că Vasile Botnari nici măcar închisoare cu suspendare nu va face. Fostul director SIS, care și-a asumat întreaga vină pentru extrădarea celor șapte profesori turci, s-a ales cu o amendă de 88 000 de lei, fără ca procurorii să conteste decizia instanței.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // CEC are probleme cu ...

18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md