05:50:20 02.07.2022
Stiri

Ministrul Economiei anunță cauza inflației fără precedent: Republica Moldova este singurul stat din regiune care nu are resurse energetice proprii

Actualitate 18.05.2022 12:27 Vizualizări1739 Autor: Ziarul National
Ministrul Economiei anunță cauza inflației fără precedent: Republica Moldova este singurul stat din regiune care nu are resurse energetice proprii


Inflaţia fără precedent din republica noastră este cauzată de dependenţa totală de resursele energetice importate, R. Moldova fiind singurul stat din regiune care nu are resurse energetice proprii.

„R. Moldova este unicul stat în regiune care este dependentă sută la sută de sursele energetice externe. Preţurile le resimţim cu toţii. Preţul motorinei şi al benzinei este direct conectat cu preţul internaţional al acestor produse. Vedem zilnic fluctuaţiile preţurilor la aceste produse, exact cum se întâmplă pe piaţa internaţională. Din acest motiv am limitat adaosul comercial la o serie de produse de importanţă socială, ca să diminuăm acest impact”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu,în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune.

Ministrul Economiei a menţionat, marți-seară, că scumpirea semnificativă a unor produse alimentare se explică prin faptul că, de la începutul războiului, au fost stopate parţial importurile din Ucraina, iar producătorii locali nu pot, deocamdată, acoperi cererea.

„La ulei au fost importuri masive în aprilie şi mai. Cantităţi mult mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul într-adevăr a fost mare în martie, când au fost atestate stopări de importuri din Ucraina. În aprilie, o bună parte din importuri deja au fost reluate. Această creştere este sezonieră, în fiecare an se înregistrează. Şi anul trecut s-a înregistrat o creştere a preţului la ulei cu 20-25%”, a declarat Sergiu Gaibu.

Potrivit Băncii Naţionale, până la sfârşitul anului, inflaţia ar putea ajunge la 31%. În luna aprilie, preţurile medii de consum, comparativ cu luna aprilie 2021, au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare cu 30,17%, mărfuri nealimentare - cu 19,13% şi servicii prestate populaţiei - cu 34,40%.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

24.06.2022 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // În epicentrul bătăli...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md