03:09:31 11.04.2021
 
Stiri

Ministrul de Externe, întrevedere la Bruxelles cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: Chișinăul vrea „o nouă agendă de asociere” între R. Moldova și UE

Actualitate 10.09.2020 13:13 Vizualizări698 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe, întrevedere la Bruxelles cu Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: Chișinăul vrea „o nouă agendă de asociere” între R. Moldova și UE


Autoritățile de la Chișinău pledează pentru lansarea negocierilor cu privire la noua agendă de asociere între R. Moldova și UE pentru următorii ani.

Mesajul i-a fost transmis astăzi lui Oliver Varhelyi, comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, care întreprinde o vizită la Bruxelles.

Un comunicat de presă al Ministerului de Externe arată că cei doi oficiali au abordat subiecte privind dialogul politic și sectorial cu Uniunea Europeană, perspectivele Parteneriatului Estic, gestionarea situației epidemiologice, precum și pregătirile pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova, care vor avea loc pe 1 noiembrie.

au fost subiectele pe agenda discuțiilor ministrului Oleg Țulea și Oliver Varhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

„Șeful diplomației moldovene a exprimat recunoștința autorităților față de UE pentru sprijinul acordat fortificării sistemului național de sănătate în contracararea consecințelor pandemiei COVID-19, precum și asistența direcționată pentru depășirea consecințelor negative asupra economiei naționale. În același timp, diplomatul l-a asigurat pe interlocutor că Guvernul Republicii Moldova rămâne plenar implicat în implementarea agendei europene și a proceselor tehnice convenite în dialogul cu Uniunea Europeană”, cităm din comunicatul MAEIE.

Cu referire la alegerile prezidențiale din toamna acestui an, Țulea a dat asigurări că vor fi depuse eforturi în vederea desfășurării scrutinului electoral în conformitate cu standardele internaționale.

Referindu-se la Parteneriatul Estic, ministrul Oleg Țulea a subliniat că Republica Moldova este interesată în elaborarea unui set de obiective care va aduce dialogul politic și cooperarea sectorială între UE și partenerii estici la un nivel calitativ nou. Comisarul Oliver Varhelyi a comunicat, la rândul său, despre planurile instituțiilor europene în contextul pregătirilor pentru Summitul Parteneriatului Estic din primăvara anului viitor, punctează aceeași sursă.

Menționăm că ministrul Țulea efectuează, în perioada 9 - 12 septembrie curent, o deplasare de serviciu la Bruxelles, unde va avea mai multe întâlniri cu oficiali europeni, în Luxemburg, dar și în Kassel, Germania, unde va inaugura Consulatul Onorific al Republicii Moldova din acest oraș german.

În debutul vizitei la Bruxelles, ministrul a avut o întrevedere cu David McAllister, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, cu care a discutat despre agenda inter-parlamentară, procesul de implementare a Acordului de Asociere, subiectele de actualitate în dialogul politic cu Uniunea Europeană și prioritățile de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

02.04.2021 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fake după fake

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md