00:34:09 26.06.2024
Stiri

Ministrul de Externe al României, primit cu colinde la Președinția R. Moldova: România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor cu care se confruntă

Actualitate 19.12.2022 19:09 Vizualizări1667 Autor: Ziarul National
Ministrul de Externe al României, primit cu colinde la Președinția R. Moldova: România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor cu care se confruntă Ambasada României în R. Moldova


România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinău să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent.

Mesajul a fost transmis astăzi de către ministrul Afacerilor Externe de la Bucrești, Bogdan Aurescu, în cadrul întrevederilor pe care le-a avut la Chișinău cu conducerea R. Moldova.

În cadrul discuțiilor cu președintele Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României, în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, dar și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.


Foto: mae.gov.ro

Ministerul de Externe de la București (MAE) arată că Bogdan Aurescu a evidențiat, în acest context, faptul că deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă.

Ministrul a menționat, în acest sens, demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

„Ministrul Aurescu și președintele Sandu au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de Externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România - R. Moldova - Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii”, cităm din comunicatul diplomației de la București.

Oficialii au trecut, de asemenea, în revistă progresele și măsurile necesare în continuare în ce privește fluidizarea traficului transfrontalier, respectiv privind construcția de poduri între România și Republica Moldova, dar și măsurile de asistență întreprinse de România în regim de urgență.

Ministrul romând de Externe a menționat sprijinul bugetar direct care totalizează aproximativ 10,34 de milioane de euro, destinat atenuării efectelor crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, transferat către Guvernul de la Chișinău în lunile octombrie și noiembrie - ultima tranșă de sprijin bugetar, de 340 de mii de euro, fiind transmisă pe 24 noiembrie de către MAE român.

Totodată, șeful diplomației române a evocat demersurile la nivelul guvernelor de la București și Chișinău pentru implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru programul „Satul European” destinate creșterii accesului la servicii mai bune de apă și canalizare pentru aproape 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, pentru dotarea a 135 de unități școlare cu laboratoare de fizică, chimie și biologie și pentru achiziția de microbuze și autobuze școlare.

Ministrul Aurescu a subliniat și necesitatea unor progrese în ceea ce privește restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei.

În același timp, a punctat relevanța deosebită a eforturilor depuse în conlucrare cu partenerii europeni și internaționali prin crearea și operaționalizarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de ministrul Aurescu cu omologii german și francez, prin organizarea a trei conferințe ministeriale în decurs de șapte luni co-prezidate de miniștrii Afacerilor Externe ai României, Germaniei și Franței, soldate cu angajamente financiare substanțiale din partea partenerilor de dezvoltare, dar și cu mobilizarea de sprijin internațional consistent, inclusiv expertiză pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Ministrul Bogdan Aurescu a relevat demersurile robuste întreprinse constant și prioritar la nivelul președintelui României, prim-ministrului, Parlamentului și al diplomației românești în relația cu statele membre ale UE și cu instituțiile de la Bruxelles pentru sprijinirea eforturilor asumate de Chișinău de îndeplinire a celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană în contextul acordării statutului de stat candidat. În acest sens, au fost discutate măsuri concrete de cooperare și acțiuni diplomatice pentru impulsionarea procesului de aderare la UE.

Ministerul de Externe al României mai raportează că cei doi oficiali au mai discutat despre cooperarea Republicii Moldova cu NATO, fiind subliniată deplina compatibilitate cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În acest sens, ministrul Aurescu a subliniat relevanța participării în premieră a ministrului de Externe al Republicii Moldova la Reuniunea ministerială a miniștrilor aliați din noiembrie de la București, găzduită de ministrul Aurescu, precum și contribuția MAE de 600 de mii de dolari la programul „Defense Capacity Building” pentru Republica Moldova, program la care România este șef de proiect.

„În egală măsură, a avut loc un schimb aprofundat de evaluări cu privire la situația de securitate pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva statului vecin, Ucraina, precum și legat de consecințele acestuia asupra Republicii Moldova. Președintele Republicii Moldova a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile sale personale, precum și ale înalților oficiali români, ale României în general, pentru a sprijini Republica Moldova în această perioadă foarte dificilă”, cităm din comunicatul MAE.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md