03:18:54 12.08.2020
 
Stiri

Ministrul Agriculturii prezintă date despre recolta de grâne a R. Moldova în anul secetos 2020: „Securitatea alimentară a republicii va fi asigurată”

Actualitate 15.07.2020 16:49 Vizualizări1266 Autor: Ziarul National
Ministrul Agriculturii prezintă date despre recolta de grâne a R. Moldova în anul secetos 2020: „Securitatea alimentară a republicii va fi asigurată”


În pofida secetei din acest an, producția globală de grâu în R. Moldova va fi de cel puțin 600 de mii de tone, a anunțat astăzi ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, în cadrul ședinței de Guvern.

Campania de recoltare este în toi și va mai dura circa o săptămână, după care va putea fi stabilit raportul dintre grâul alimentar și cel furajer.

Totuși, potrivit lui Ion Perju, necesarul R. Moldova este de 350 de mii de tone de grâu pe an, ceea ce înseamnă că „securitatea alimentară a republicii va fi asigurată”, iar fermierii vor putea, de asemenea, exporta grâu.

„Partea de sud a R. Moldova este cea mai afectată. Avem, într-adevăr, gospodării, în special în partea de sud, sud-est, din raionul Basarabeasca, Cimișlia, Găguzia, Taraclia etc., care au obținut 400 - 500 de kg de grâu la hectar, sunt cele mai afectate. Dar media, potrivit datelor preliminare, este de o tonă la hectar. În partea de nord, la Soroca de exemplu, avem 2,5 tone la ha, iar la Briceni avem chiar și peste 3 tone. Îmbucurător este că avem întreprinderi agricole care au cultivat, în acest an secetos, peste 6 tone de grâu la ha. Așa sau altfel, securitatea alimentară a republicii va fi asigurată”, a precizat Perju.

Ministrul a mai raportat că, până în prezent, au fost recoltate și 70 de mii tone de orz, o cantitate de două ori mai mică decât în anul trecut.

„Vim avea de ajuns orz pentru țară, mai puțin pentru export. Rapița aproape a fost recoltată, avem o medie de 1,5 tone la ha, am strâns de pe 19 ha în total 30 de mii de tone. Rapița merge total la export”, a adăugat Perju.

Totodată, Ion Perju se arată optimist și în ceea ce privește culturile de grupa a doua, deoarece condițiile meteo sunt prielnice.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md