03:29:53 30.05.2023
Stiri

Miniștrii de Externe şi cei responsabili de domeniul energiei din R. Moldova, România și Ucraina, întâlnire la Odesa: "Libertatea Ucrainei este şi libertatea noastră "

Actualitate 15.09.2022 20:35 Vizualizări1043 Autor: Ziarul National
Miniștrii de Externe şi cei responsabili de domeniul energiei din R. Moldova, România și Ucraina, întâlnire la Odesa:


Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, precum și viceprim-ministrul, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale Andrei Spînu, ministrul energiei al României, Virgil Popescu, ministrul energiei al Ucrainei, Gherman Galushcenko, s-au reunit astăzi, la Odesa, în cadrul primei reuniuni ministeriale informale a acestui format.

„Îi mulțumesc omologului meu Dmytro Kuleba pentru invitația lansată mie și ministrului Bogdan Aurescu la reuniunea trilaterală Moldova – România – Ucraina, cu participarea miniștrilor de Externe și ai Energiei ai țărilor noastre. Am vizitat astăzi împreună cu vicepremierul Andrei Spînu, și miniștrii Virgil Popescu și Gherman Galushchenko orașul Odesa. I-am transmis prietenului nostru Bogdan Aurescu aprecierea pentru sprijinul necondiționat oferit R. Moldova și Ucrainei pentru aspirațiile noastre europene. Interacțiunea țărilor noastre este una firească și extrem de importantă pentru solidaritate energetică, fiind o dovadă în plus a relațiilor de prietenie și a legăturilor politice și economice strânse”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Oficialul moldovean a punctat că statele noastre pot acționa rapid și în direcția coordonării eforturilor comune inclusiv prin sincronizarea sistemelor electrice a statelor noastre cu Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică ENTSO-E.

Reuniunea de la Odesa ne permite să accelerăm instrumentele legale și administrative pentru a beneficia din plin de această integrare graduală cu Uniunea Europeană în domeniul energetic.


„Evident aceste eforturi vin în timpuri extrem de grele pentru statele noastre, pentru întregul continent, când ordinea internațională bazată pe reguli este sfidată prin agresiunea militară a Federației Ruse împotriva statului independent, suveran și democratic Ucraina.

În discursul meu, susținut în limba română, am spus că Curajul astăzi are un nume, iar acest nume este Ucraina. Libertatea Ucrainei este și Libertatea noastră", a menționat vicepremierul Nicu Popescu.

Șeful diplomației de la Chișinău a reconfirmat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina și condamnarea cu fermitate a agresiunii ruse, exprimând susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele internațional recunoscute. Oficialii au mai discutat despre securitatea nucleară în jurul Centralei de la Zaporizhzhia, Moldova susținând necesitatea demilitarizării acesteia.

„Prin inițierea acestui format trilateral am făcut un pas comun în direcția integrării europene, prin măsuri concrete în domeniul energetic. Demonstrăm o abordare firească, responsabilă și europeană, dorind să contribuim la cel mai de succes proiect al păcii – Uniunea Europeană", a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md