13:37:09 21.06.2024
Stiri

Membru al Parlamentului European: „Nu vă jucați cu sistemul electoral”; Membru PD: „Trebuie să elaborăm rapoarte mai bune pentru europarlamentari”

Politică 08.04.2017 19:22 Vizualizări5897 Autor: Ziarul National
Membru al Parlamentului European: „Nu vă jucați cu sistemul electoral”; Membru PD: „Trebuie să elaborăm rapoarte mai bune pentru europarlamentari” Schimbarea Sistemului Electoral în Republica Moldo


„Nu vă jucați cu sistemul electoral de parcă ar fi la cheremul partidelor. Partidele sunt în slujba alegătorilor, nu trebuie să slujească șefii partidelor. Alegătorii trebuie să aibă sentimentul ca democrația lucrează pentru ei, nu pentru oligarhi”.

Îndemnul a fost lansat de Michael Gahler, membru al Parlamentului European, astăzi, în cadrul Conferinței internaționale „Schimbarea sistemului electoral: Pro și Contra“, organizată la Chișinău.

„Ce vor alegătorii de la politicieni este ca aceștia să-și onoreze promisiunile și mai puțin îi interesează pe oameni prin ce sistem electoral sunt asigurate aceste lucruri. Nu schimbi un sistem electoral ca și cum ți-ai schimba cămașa, mai ales în țări cu democrație fragilă. Una dintre recomandări este să existe suficient timp pentru dezbateri, modificarea să nu fie făcută în an electoral, să existe consens între forțele politice. Dacă schimbările se fac aproape de scrutin, apar suspiciuni că partidul care vine cu această propunere are interese ascunse”, a mai spus europarlamentarul.

Michael Gahler a adăugat că votul diasporei este mult mai dificil de asigurat în cadrul sistemului de vot uninominal: „E foarte dificil să organizezi circumscripții pentru cei care locuiesc peste hotare. În Rusia nu sunt alegeri libere. Credeți că Putin va permite unui candidat care este pentru aderarea Republicii Moldova la UE să desfășoare campanie în Rusia? Evident că nu. Acolo vor fi acceptați doar candidații care vor fi pentru Uniunea Eurasiatică”.

În opinia europarlamentarului, pentru a apropia deputații de alegători ar fi potrivit un sistem proporțional cu liste deschise.

Această opinie a coincis cu cele exprimate și de alți oficiali europeni prezenți la aceeași conferință, înclusiv de Siegfried Mureșan.

Drept răspuns, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a declarat că le va cere colegilor din Partidul Democrat să elaboreze „rapoarte mai bune pentru europarlamentari”, în care să includă „realizările” actualei guvernări, printre care majorarea cu 30% a încasărilor de la vamă, implementarea unor reforme nepopulare, dar necesare, cum ar fi cea a sistemului de pensii, a administrației publice centrale etc.

„Cred că este o omitere că nu-i informăm pe europeni”, s-a supărat Cebotari.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md