22:34:02 12.04.2021
 
Stiri

DECLARAȚIE // Maia Sandu și-ar dori trecerea la REPUBLICA PREZIDENȚIALĂ ca să devină și șeful GUVERNULUI. „Țineți minte un lucru – în actualul mandat al Maiei Sandu vom avea inițiative pentru trecerea la republică prezidențială”

Actualitate 05.03.2021 16:30 Vizualizări3711 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Maia Sandu și-ar dori trecerea la REPUBLICA PREZIDENȚIALĂ ca să devină și șeful GUVERNULUI. „Țineți minte un lucru – în actualul mandat al Maiei Sandu vom avea inițiative pentru trecerea la republică prezidențială”


Președintele Maia Sandu ar intenționa să schimbe forma de guvernare în R. Moldova prin trecerea de la republica parlamentară la cea prezidențială. Astfel, președintele va fi și șeful Guvernului. De această părere este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Cecan.

Potrivit sursei citate, primele tentative de trecere la republica prezidențială vor fi făcute în următorii 3-4 ani.

„Noi avem un președinte jucător. Țineți minte un lucru – sunt aproape sigur că în actualul mandat al doamnei Maia Sandu noi o să avem inițiative venite de la Președinție pentru trecerea la republica prezidențială. Țineți minte lucrul acesta. Toate acțiunile spre asta duc – spre mai multă putere pentru președinte, care nu este specifică republicii parlamentare. Se doresc mai multe pârghii să fie convocați miniștrii… Dar cu ce ocazie, în baza la ce? Pentru că la timpul lor așa făceau Voronin și Dodon? Bun, atunci lucrul acesta era tolerat de Parlament, dar la ora actuală Legislativul și Guvernul nu tolerează asta. Fiecare instituție e autonomă. Președintele R. Moldova nu este șeful puterii executive”, a declarat Cecan în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

De asemenea, acesta nu exclude că, în cazul în care președintele nu va începe dialogul cu partidele parlamentare pentru depășirea crizei politice, se poate ajunge la suspendarea președintelui. Astfel, spicherul Zinaida Greceanîi va deveni șef interimar al statului și poate desemna ușor premierul majorității parlamentare. Toată această procedură poate avea loc până la referendumul în care cetățenii vor fi întrebați dacă sunt de acord sau nu cu demiterea șefului statului.

„Președintele Parlamentului exercită atribuțiile șefului statului pe perioada desfășurării procedurilor de până la suspendare. De la ziua votării în Parlament și până în ziua referendumului, președintele trebuie să părăsească clădirea Președinției. Până la referendum nimeni nu o încurcă pe spicherul Greceanîi să desemneze un candidat la funcția de premier. Referendumul se organizează în 30 de zile, după ce Parlamentul ia decizia. Dar vă atrag atenția că referendumul este stabilit de Parlament, iar pentru acesta nu au fost bugetați bani. Noi știm cu câte voturi a fost aleasă Maia Sandu. Noi nu am mai avut președinți în R. Moldova cu un mandat atât de puternic. Iar la referendum trebuie să voteze tot atâția votanți pentru demitere + un vot. Asta e imposibil”, a punctat Cecan.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Andrei Bunu 05.03.2021 17:17

Nu am auzit ca Maia Sandu sa faca declaratii despre astfel de intentii. In concluzie, ziarul dvstra publica si speculatii neverificate. Asta e parerea mea.

Brigada 05.03.2021 22:50

ZN a lui N. Negru, dacă chiar postează o opinie a unui aşa "mare" om aşa ca Iu. Cecan, ce i-ar încurca să ceară şi opinia Pereşidenţiei. Problema e că ZN încet, încet revine la orientarea editorială de pe timpurile lui Plahatniuc, când "obiectiv" îi căutau bube în locuri mai ascunse a Doamnei M. Sandu. Să înţelegem că N. Negru deja o duce greu material?

Vern 06.03.2021 16:07

It's an awesome piece of writing for all the web visitors; they wilpl get advantage from it I am sure. https://kratomwwwtea.com/where-to-buy-kratom.html zodiac kratom zodiac kratom

buy alprostadil cream online 06.04.2021 02:30

alprostadil muse doesn't work https://alprostadildrugs.com/ alprostadil urethral suppository otc

tadalafil max dose 08.04.2021 05:45

tadalafil 40 mg from india https://elitadalafill.com/ tadalafil daily use

vardenafil dosage 08.04.2021 16:18

vardenafil hcl generic https://vegavardenafil.com/ purchase vardenafil online

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Cehov

09.04.2021 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unionismul și echili...

05.04.2021 09:23 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fața adevărată a Mai...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că în prezent există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului R. Moldova, după eșuarea a două tentative de a învesti Guvernul?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md