20:07:35 26.07.2021
 
Stiri

Maia Sandu INSISTĂ pe retragerea TRUPELOR ruse din stânga Nistrului: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova, după ce pe perioada mandatului lui Dodon nu s-a prea spus această poziție”

Actualitate 23.06.2021 17:41 Vizualizări2488 Autor: Ziarul National
Maia Sandu INSISTĂ pe retragerea TRUPELOR ruse din stânga Nistrului: „Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova, după ce pe perioada mandatului lui Dodon nu s-a prea spus această poziție”


Președintele Maia Sandu consideră că Rusia trebuie să-și îndeplinească angajamentul de retragere a trupelor sale din stânga Nistrului, precum și armamentul de la Cobasna. Poziția R. Moldova nu s-a schimbat în această chestiune, chiar dacă fostul președinte Igor Dodon s-a ferit să o spună rușilor, a declarat astăzi Maia Sandu.

Potrivit șefului statului, este nevoie de o nouă abordare în cadrul formatului de negocieri „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean. Astfel, e necesar un plan concret cu privire la procesul de reintegrare, cu obiective foarte clare. De asemenea, sursa citată a precizat că problema transnistreană trebuie să fie rezolvată în mod pașnic, cu respectarea integrității teritoriale și în condițiile unui stat funcțional.

„Să nu ne preocupăm de rezolvarea doar a anumitor probleme ad-hoc. Este nevoie de un plan clar, ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiectiv foarte clar. Pașii mici nu au reprezentat niște pași care duc spre reintegrare... Noi avem nevoie de o strategie privind procesul de reintegrare, care să fie împărtășită la nivel de societate. Trebuie să se știe etapele acestui proces. Obiectivul final să fie foarte clar – reîntregirea republicii și crearea condițiilor egale pentru toți cetățenii R. Moldova”, a subliniat șeful statului, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Referindu-se la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova, Maia Sandu a afirmat că rușii se prefac că au uitat poziția oficială a Chișinăului. Fostul președinte Igor Dodon s-ar face vinovat de acest lucru, pentru că a tăcut cu privire la această chestiune.

„Pe perioada mandatului precedentului președinte nu s-a prea spus poziția oficială a R. Moldova și anume că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul statului. Probabil că cei de la Moscova au uitat care este poziția oficială a R. Moldova. Am auzit care este poziția Rusiei. Din păcate, această poziție nu s-a schimbat. Pe lângă aceasta, mai avem problema armamentului de la Cobasna, care reprezintă un pericol și sper că o să putem să ajungem la o înțelegere destul de repede, așa încât să putem lichida destul de repede acel armament și să nu existe acel pericol pentru localitățile din jur. Pericolul este foarte mare”, a adăugat Maia Sandu.

Președinta a mai dezvăluit că, deocamdată, nu are planificată o vizită la Moscova, chiar dacă pe agendă s-au acumulat mai multe probleme.

„Până acum am mers în câteva călătorii în Vest, am și alte invitații până la sfârșitul acestui an. Cu Moscova încă nu am ajuns la o discuție despre o eventuală vizită. Noi suntem deschiși, mai ales că avem probleme serioase pe agendă. Avem o agendă complexă. Sunt lucruri care se discută la nivel diplomatic. Vizitele pe care le-am făcut au fost făcute la invitația omologilor mei din alte țări”, a conchis Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md