22:08:14 16.05.2021
 
Stiri

Maia Sandu i-a dezvăluit președintelui CtEDO planul său pentru reducerea numărului de cereri trimise de către cetățenii R. Moldova la Înalta Curte de la Strasbourg

Actualitate 20.04.2021 13:58 Vizualizări1062 Autor: Ziarul National
Maia Sandu i-a dezvăluit președintelui CtEDO planul său pentru reducerea numărului de cereri trimise de către cetățenii R. Moldova la Înalta Curte de la Strasbourg


Reformarea justiției din R. Moldova va reduce cazurile de abuz în sistemul de justiție autohton și, prin urmare, numărul moldovenilor care își caută dreptatea la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

Mesajul i-a fost transmis lui Robert Spano, președintele Curții Europene, de către șefa statului Maia Sandu, care a întreprins luni o vizită de lucru la Strasbourg.

„Am discutat cu Robert Spano, președintele Curții Europene, despre jurisprudența Curții în cazurile ce țin de Republica Moldova și tipurile de adresări către instanță din partea cetățenilor țării noastre. Mulți cetățeni moldoveni care nu-și găsesc dreptatea în sistemul național de justiție se adresează la CtEDO. În discuție cu domnul judecător, am reconfirmat angajamentul meu de a reforma justiția din Republica Moldova pentru a reduce cazurile de abuz, încălcările procedurale sau ale drepturilor omului în sistemul național, astfel încât cetățenii să obțină soluții pe cauzele lor acasă. Am reiterat angajamentul țării noastre de a continua colaborarea cu CtEDO și preluarea bunelor practici din jurisdicția Curții, ce asigură respectarea adecvată și plenară a drepturilor oamenilor în țara noastră”, a acris Maia Sandu pe Facebook.

Menționăm că, pe 31 decembrie 2020, la CtEDO erau 1 050 de cereri pendinte îndreptate împotriva R. Moldova, republica noastră situându-se pe locul 11 din 47 de state.

De asemenea, șefa statului s-a întâlnit luni la Strasbourg și cu Dunja Mijatović, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, și a abordat măsurile necesare pentru a îmbunătăți starea lucrurilor în domeniul drepturilor omului din R. Moldova, printre care s-au numărat ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor, lupta cu discursul de ură, extinderea acoperirii serviciilor de sănătate oferite cetățenilor și creșterea calității acestor servicii, mai ales pentru recuperarea post-Covid19, asigurarea accesului la o justiție echitabilă și independentă și a atragerii atenției sporite asupra situației drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Totodată, în cadrul întrevederii cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care a avut loc tot la Strasbourg, Maia Sandu a accentuat necesitatea implementării reformei justiției și combaterii corupției în R. Moldova.

„Am reiterat prioritatea principală în mandatul meu de președinte al Republicii Moldova - reformarea veritabilă a justiției și combaterea corupției. Am discutat etapele ce trebuie parcurse pentru realizarea acestei priorități, dar și rolul important al expertizei Comisiei în definitivarea reformelor în domeniu. Am apreciat în acest sens contribuția experților din cadrul Grupului de lucru de nivel înalt privind reforma justiției sub auspiciul Secretarului General al Consiliului Europei, care este esențială pentru succesul reformei pe care o promovez”, a spus șefa statului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Sisteme SSM
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cum a încercat Maia ...

10.05.2021 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apel către Traian Bă...

07.05.2021 09:35 Nicolae Negru Nicolae Negru // Unire pe stânga, ego...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md