00:52:25 05.12.2021
Stiri

Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova: Anunţul președintelui Bursei de Mărfuri din România

Actualitate 23.10.2021 20:42 Vizualizări5520 Autor: Ziarul National
Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova: Anunţul președintelui Bursei de Mărfuri din România


Mai multe companii din Uniunea Europeană vor să livreze gaze naturale în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Bursei de Mărfuri din România, Gabriel Purice, într-un interviu oferit, în exclusivitate, pentru TVR Moldova.

Preşedintele BRM s-a aflat într-o vizită de două zile de lucru în Republica Moldova în care a anunţat că Bursa Română de Mărfuri trece Prutul. Astfel, în Republica Moldova ar putea fi creată o piaţă a gazelor unde orice distribuitor interesat va putea înainta oferte.

Operaţiunile Bursei Române de mărfuri ar urmă să consolideze securitatea energetică a Republicii Moldova, să prevină crizele din sector prin stimularea formării celui mai bun preţ pentru consumatorii finali. Preţurile vor fi stabilite în funcţie de cerere şi ofertă.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi suntem o platformă. Pe această platformă se întâlnesc pe de o parte vânzătorii, pe de alta cumpărătorii. Bursa asigură o întâlnire a preţului cel mai bun pentru cumpărător, evident că generează şi transparenţă şi competiţie în permanenţă. În afară de asta asigurăm şi garantarea tranzacţiilor”.

Existenţa unei platforme pe piaţa de gaze va duce la diversificarea surselor de aprovizionare, spune Gabriel Purice care subliniază că există deja mai multe companii din Uniunea Europeană dispuse să livreze gaze naturale Republicii Moldova.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „Noi mizăm pe traderii din R.Moldova care sunt acum, există un nucleu şi care se poate dezvolta şi mizăm şi pe traderii din România care sunt interesaţi să participle pe această piaţă. Nu numai traderi români, dar şi traderi internaţionali, la nivel european care operează pe mai multe pieţe. Considerăm că va fi interes pe această piaţă."

Experţii spun că Republica Moldova are capacităţi tehnice de a importa gaz, iar acum, prin intermediul Bursei de Mărfuri din România, poate avea şi oferte comerciale pe o platformă care facilitează tranzacţiile.

IGOR MUNTEANU, expert, IDIS Viitorul: „Dna Gavriliţa a spus foarte clar, Moldova Gaz nu livrează ceea ce promite, sau ceea ce este obligată. BRM poate mâine dimineaţă sau în câteva zile să ofere servicii de echilibrare. Există conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău care permite acest lucru. BRM poate uşor lansa ofertele sale, chiar mâine dimineaţă, dacă există cerere."

Analiştii sunt de părere că pentru a liberaliza piaţa energetică din Republica Moldova, ANRE trebuie să modifice şi unele normele existente.

IGOR MUNTEANU, expert IDIS Viitorul: „ANRE în condiţii de urgenţă pe piaţa energetică va trebui să lucreze rapid pe anumite ajustări pe norme, regulamente, legislaţia existentă ca să faciliteze intrarea acestor jucători pe piaţă. Această venire a BRM în R.Moldova va aduce preţuri corecte pentru consumatori, doi - va însemna integrarea R.Moldova într-o piaţă regional europeană, trei – va spori posibilitatea de a aduce alternative la monopolurile existente pe piaţa energiei din R. Moldova”.

Gabriel Purice recunoaşte că activitatea pe piaţa din Republica Moldova va fi o provocare pentru Bursa Română de Mărfuri.

GABRIEL PURICE, preşedinte, Bursa Română de Mărfuri: „ Din ceea ce cunoaşte noi sursele sunt puţin diversificate şi în aceste condiţii va trebui să reuşim să asigurăm un mediu concurenţial. Adică traderii trebuie să înţeleagă că, pe o piaţă organizată şi în regim de competiţie, se pot obţine preţuri mai bune şi asta va duce la evitarea unor situaţii total anormale”.

În prezent, BRM asigură obţinerea unor preţuri reale influenţate doar de relaţia dintre cerere şi ofertă. Bursa Română de Mărfuri este lider de piaţă în tranzacţionarea gazelor naturale în România, licitând peste 70% din consumul intern naţional, iar la nivelul anilor 2018 şi 2020 a tranzacţionat peste 90% din consumul naţional.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

vasile 23.10.2021 21:33

Sarmanul Moldovean nicidecum nu poate scapa de ocupantul carei vrea"bine"! Pana acum sa numit Стрaшныи брат,de azi perzand controlul si ne mai avand lingai la kur, ne vara datorii intentionate de a le intoarce.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md