22:17:34 18.06.2021
 
Stiri

MAEIE îi răspunde Ambasadorului Moscovei la Chișinău: Rusia trebuie să-și retragă trupele din Transnistria complet și necondiționat

Actualitate 10.07.2020 19:35 Vizualizări1934 Autor: Ziarul National
MAEIE îi răspunde Ambasadorului Moscovei la Chișinău: Rusia trebuie să-și retragă trupele din Transnistria complet și necondiționat


Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) regretă declaraţiile Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău privind trupele ruse care staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Popov, Ambasador cu misiuni speciale la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a declarat în exclusivitate pentru TVR Moldova că MAEIE pledează în continuare ca trupele ruse să fie retrase din stânga Nistrului.

„Remarcăm, şi o facem cu regret, că în declaraţiile Ambasadorului rus sunt confundate deliberat cele două elemente ale prezenţei militarilor ruși pe teritoriul Republicii Moldova. Pe de o parte, stocul de muniţii şi grupul operativ al armatei ruse şi, pe de altă parte, contingentul de pacificatori. Evident că sunt două lucruri diferite şi, prin urmare, atunci când autorităţile Republicii Moldova pledează pentru retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse, o fac în conformitate cu angajamentele internaţionale. Noi avem în vedere stocul de muniţii de la Cobasna şi militarii care asigură paza acestora, din contingentul operativ al armatei ruse. De altfel acest demers, şi vreau să subliniez acest lucru, a fost şi este promovat constant pe parcursul ultimilor 28 de ani. Nu există niciun document care ar servi drept temei pentru staţionarea acestor forţe pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul expres al statului gazdă.

În ceea ce priveşte operaţiunea de menţinere a păcii, rolul jucat de aceasta la timpul respectiv în încetarea focului şi stabilirea situaţiei imediat după încetarea conflictului armat, a fost apreciat de autorităţile moldoveneşti. Pacea şi stabilitatea care s-au instalat pe ambele maluri ale Nistrului impun rigori şi sarcini noi faţă de mecanismul de pacificare. În prezent, nu există niciun risc de reluare a ostilităţilor, acesta este un lucru evident.

Prin urmare, considerăm că accentul principal trebuie să fie redirecţionat de la separarea părţilor, şi în prezent acesta este mandatul actual, din 1992, pentru misiunea de pacificare, spre interacţiune şi reintegrare. De mult nu mai este cazul să oprim ciocnirile armate şi trebuie să construim pacea durabilă cu toţi partenerii din formatul 5+2”, a spus Andrei Popov.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Miticu Mitica 11.07.2020 09:53

Apoi vin unii si se plang ca stand cu trupe la cateva sute de kilometrii de o tara UE si NATO aduc aia si ei trupe la Galati, Constanta ... iar noi ca de obicei la mijloc. Tara asta are cea mai buna pozitie geostrategica din toata Europa si in general tot spatiul dintre Tisa, Nistru, Dunare, Marea Neagra, spatiul dacilor. Iaka de ce au fost pe aici si romanii, si hunii si tatarii, si otomanii si austro-ungarii si rusii si nemtii si americanii si englezii...prin foc si sabie a fost trecuta, dar noi am ramas in picioare, vorbindu-ne limba si pastrandu-ne cultura, coloana noastra vertebrala...ea ne tine in picioare...atat de puternica este aceasta limba si cultura, am asimilat si digerat tot ce a sosit. Este limba romanica supusa celei mai mari presiuni, si in ciuda acestora limba noastra este a 3-a care a ramas cea mai apropiata de limba romanilor. Este un bun primit si pastrat pe care noi toti avem datoria de a il lasa zestre la copii. https://www.youtube.com/watch?v=mjZ8P4vbMug

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

11.06.2021 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc s-a întor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md