09:42:00 27.03.2023
Stiri

MAEIE condamnă UCIDEREA cetățeanului moldovean pe frontul din Ucraina: „Fapta poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”

Actualitate 13.03.2023 10:42 Vizualizări1302 Autor: Ziarul National
MAEIE condamnă UCIDEREA cetățeanului moldovean pe frontul din Ucraina: „Fapta poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) „condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean” Alexandr Mațievski, împușcat de ruși după ce a fost pus să-și sape singur groapa și a scandat „Slavă Ucrainei!”, și arată că acest caz „poate fi calificat drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar”.

„Ca urmare a confirmării de către partea ucraineană a faptului că soldatul ucrainean executat de către soldații ruși este Alexandr Mațievski, MAEIE condamnă cu vehemență uciderea cetățeanului moldovean, faptă care poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional umanitar. Ne exprimăm cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor lui Alexandr Mațievski și ne solidarizăm cu poporul ucrainean. Reiterăm poziția fermă a Republicii Moldova prin care condamnăm războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Republica noastră rămâne angajată în sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a readuce regiunea la pace și stabilitate”, se arată într-un mesaj al diplomației de la Chișinău.

CITIȚI și INIȚIATIVA unui consilier municipal din Chișinău: O stradă din capitală să poarte numele eroului din Ucraina, născut în R. Moldova și împușcat de soldații ruși după ce a spus „Slavă Ucrainei”. „Alexander a apărat nu doar Ucraina, dar și R. Moldova”

Menționăm că Alexandr Mațievski s-a născut în R. Moldova, era de etnie ucraineană și a plecat să locuiască în Ucraina în anul 2008. Serviciile secrete ucrainene au anunțat că acesta a fost împușcat pe 30 decembrie 2022, iar corpul neînsuflețit al acestuia a fost recuperat și îngropat în februarie.

O înregistrare video de 12 secunde, care a strâns rapid share-uri pe Twitter în prima săptămână din luna martie curent, arată un bărbat neînarmat în uniformă ucraineană, cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, stând într-o groapă, în picioare, şi fumând o ţigară într-o zonă împădurită.

Bărbatul exclamă „Slava Ukraini!” („Glorie Ucrainei”) cu o privire calmă, după aceea fiind ciuruit de gloanţele trase de un singur trăgător sau de mai mulţi, care nu se văd în imagine. El se prăbuşeşte la pământ, în timp ce gloanţele îi ciuruiesc corpul. În acest timp se aude o voce, care spune: „Mori, javră!” în limba rusă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md