23:56:47 05.12.2023
Stiri

VIDEO // Parada militară de la Chișinău dedicată aniversării a 30-a de la proclamarea INDEPENDENȚEI R. Moldova: LEGĂMÂNTUL Maiei Sandu

Actualitate 27.08.2021 10:57 Vizualizări4124 Autor: Ziarul National
VIDEO // Parada militară de la Chișinău dedicată aniversării a 30-a de la proclamarea INDEPENDENȚEI R. Moldova: LEGĂMÂNTUL Maiei Sandu


Președinta Maia Sandu a inaugurat sărbătoarea dedicată aniversării a 30-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova alături de omologul său polonez Andrzej Duda. Ceilalți doi invitați de onoare, președintele României, Klaus Iohannis, și șeful statului ucrainean, Volodymyr Zelenskyy, au aterizat cu întârziere de câteva ore, din cauza ceții.

În mesajul său de felicitare cu ocazia aniversării a 30-a de la proclamarea independenței R. Moldova, Maia Sandu a vorbit despre legământul pe care trebuie să-l facă cetățenii Republicii.

„Moldova sărbătorește, astăzi, 30 de ani de la proclamarea Independenței. În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni și doar cu ei are viitor.

Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova!”, a declarat președintele Republicii Moldova.
D

Declarațiile președintelui Maia Sandu după întrevederea multilaterală Republica Moldova, Republica Polonă, România și Ucraina:

Chișinău, 27 august 2021 - Astăzi, celebrăm 30 de ani de Independență a Republicii Moldova și am o deosebită plăcere să găzduiesc, cu acest prilej, trei șefi de state și un prim-ministru la Chișinău, care au acceptat invitația de a ni se alătura în această zi importantă pentru Moldova.

Dle Președinte Iohannis, dle Președinte Duda, dle Președinte Zelenskyy, dle Prim-ministru Smyghal, vă mulțumesc pentru că ne onorați astăzi cu prezența în ciuda ceții de dimineață care ne-a dat programul peste cap. Bine ați venit la Chișinău, să celebrăm împreună aniversarea independenței Republicii Moldova!

Independența este un deziderat pe care noi îl edificăm în fiecare zi. Ea presupune capacitatea noastră de a acționa, de a atinge - deseori de unii singuri - obiectivele pe care ni le propunem și de a avea opțiuni de alegere în diverse domenii ce țin de politică, economie sau societate. Pe multe dintre aceste domenii noi am avansat în scopurile pe care ni le-am propus ca stat în ultimii 30 de ani. Pe altele mai avem de lucru. Vom munci în continuare și, pentru a atinge rezultatele dorite, mizăm inclusiv pe sprijinul și pe coparticiparea prietenilor și partenerilor noștri internaționali.

Succesul Republicii Moldova ca țară depinde în mare măsură de relațiile pe care și le construiește cu alte state și organizații internaționale. Ne dorim să dezvoltăm relații strânse de prietenie, bazate pe încredere și respect reciproc, cu țările vecine, cu partenerii noștri și cu celelalte state ale lumii.

Fiind independenți, trăim totuși într-o lume interdependentă. Nu există o țară independentă și prosperă fără prieteni buni și parteneri credibili. Iar felul în care ne construim relațiile în regiune, cu vecinii și cu partenerii noștri, poate determina viteza și calitatea modernizării și consolidării noastre ca stat. Prin această interdependență, noi continuăm să edificăm independența Republicii Moldova.

Prezența colegilor și prietenilor mei astăzi, la Chișinău, este o dovadă în plus a faptului că în acești 30 de ani noi am reușit să construim multe lucruri frumoase și utile. Unul dintre cele mai importante lucruri sunt asemenea prietenii și parteneriate internaționale, care ne ajută în continuare să luptăm pentru un viitor mai bun pentru cetățenii noștri. Aceste prietenii și parteneriate generează beneficii concrete pentru cetățeni, care rezultă din politica noastră externă. Ele ne oferă diverse oportunități de dezvoltare tuturor, iar sprijinul pe care-l avem de la București, Varșovia, Kyiv sau Chișinău ne deschide nouă tuturor noi piețe de desfacere, ne mărește capacitatea de export, ne aduce investiții străine și ne ajută la crearea locurilor de muncă.

În același timp, ca țară independentă, este important să fim și noi prezenți în sprijinul partenerilor noștri. Și este ferma mea convingere și dorință ca Republica Moldova să contribuie și ea la aceste bunuri publice regionale, astfel încât și Moldova să își aducă aportul la stabilitatea, securitatea și prosperitatea regională și globală.

După cum am menționat și acum o oră în Piața Marii Adunări Naționale, țara mea își dorește să devină un factor de stabilitate pentru regiunea noastră, care se confruntă frecvent cu probleme complexe. Vom fi un promotor al dialogului și păcii, al soluțiilor diplomatice, al compromisului pașnic, în interesul oamenilor. Vom avea o politică externă proactivă și previzibilă, vom participa constructiv și înțelept în dialoguri regionale și globale. Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate, ne vom apăra valorile și interesele noastre naționale.

Dar pe lângă celebrarea aniversării de astăzi, ne leagă puternic trei lucruri pe care le-am discutat la reuniunea multilaterală pe care am avut-o acum câteva minute:

1. Importanța respectării dreptului internațional ca principiu fundamental al unor relații pașnice și predictibile în regiune;

2.Intensificarea eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova și Ucrainei, și sprijinul primit în acest sens din partea României și Poloniei;

3.Necesitatea sporirii schimburilor economice dintre țările noastre în beneficiul cetățenilor noștri.

Sper că aceste trei conexiuni ne vor ajuta să ne asigurăm un viitor mai luminos. Cooperarea cu România, Polonia și Ucraina ne ajută la consolidarea reală a independenței țării noastre.

Aș vrea să concluzionez cu trei mesaje cheie:

1. Republica Moldova are prieteni adevărați.

2.Republica Moldova are parteneri regionali de încredere.

3.Republica Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global - un deziderat pe care-l vom promova în continuare.

Domnilor Președinți, încă o dată, vă mulțumesc frumos pentru prezența Dvs. astăzi la Chișinău. Apreciez mult, în acest context, gestul Dvs. de prietenie și deschidere. Aveți recunoștința mea și a cetățenilor Republicii Moldova pentru această dovadă de solidaritate și prietenie cu țara noastră.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md