03:20:57 25.07.2024
Stiri

VIDEO // Președinta Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile ce promovează războiul Federației Ruse în Ucraina: „Cei care justifică astăzi uciderea ucrainenilor, mâine pot solicita uciderea moldovenilor”

Actualitate 19.04.2022 11:57 Vizualizări1863 Autor: Ziarul National
VIDEO // Președinta Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolurile ce promovează războiul Federației Ruse în Ucraina: „Cei care justifică astăzi uciderea ucrainenilor, mâine pot solicita uciderea moldovenilor”


Președinta Maia Sandu anunță că a promulgat legea care interzice folosirea pe teritoriul R. Moldova a simbolurilor ce sprijină invazia rusă în Ucraina - literele „Z” și „V”, dar și panglica „Sf. Gheorghe”. Noile prevederi vor intra în vigoare imediat ce vor fi publicate în „Monitorul Oficial”.

Șefa statului a precizat, în cadrul unui briefing susținut astăzi la Președinție în limbile română și rusă, că această lege nu interzice sărbătoarea de 9 mai.

„Modificarea legislației R. Moldova cu privire la unele semne și litere, care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina, și cu privire la interzicerea pe teritoriul republicii noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial (...). Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin 100 de mii de oameni din Moldova și-au pierdut atunci viața, pentru ca noi să trăim în pace. Tocmai de aceea, specularea victoriei din 1945 pentru a promova astăzi o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care și-au dat viața ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar din păcate nu am reușit. Războiul bate din nou la ușile noastre”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta a adăugat că în R. Moldova nu poate fi tolerată promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele a altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri, dar nici promovarea unor mesaje care denaturează informația despre război.

„Cei care astăzi jusitifică uciderea ucrainenilor, mâine sau chiar azi pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările”, a punctat șefa statului.

Aceeași sursă a spus că toți trebuie să spunem un „NU ferm” războiului și simbolurilor acestuia și să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre.

„Locul acestor simboluri este alături de alte simboluri barbare ale distrugerii şi morţii - la coșul de gunoi al istoriei. Datorăm acest gest victimelor acestui război, tuturor celor care îndură ororile lui! Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate”, a mai declarat Maia Sandu.

În același discurs, șefa statului a enumerat ororile care care loc astăzi în Ucraina sub aceste simboluri ale armatei ruse.

„Suntem un stat cu oameni cumpătați, binevoitori și pașnici. Noi prețuim pacea și știm să o apărăm de provocări și rea-voință. De aceea nu putem tolera imagini care ne dezbină, ne incită la ură, ne îndeamnă la conflicte și ciocniri. Sub drapelul nostru național ne regăsim cu toții, indiferent de vârstă, gen, etnie, religie sau profesiune. Nu avem nevoie de simboluri care ne învrăjbesc”, și-a încheiat discursul Maia Sandu.
Declarația integrală a președintei Maia Sandu, 19 aprilie 2022:

Dragi concetățeni,

Astăzi am promulgat legea care interzice în Republica Moldova folosirea simbolurilor care promovează agresiunea militară. Noile prevederi intră în vigoare în momentul publicării.

Modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică. Oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în Cel de-al Doilea Război Mondial, în acea conflagrație sângeroasă îndreptată împotriva umanității și a bunei conviețuiri între popoare.

Noi ținem minte sacrificiul eroilor, știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci. Cel puțin o sută de mii de oameni din Moldova și-au pierdut viața pentru ca noi să trăim în pace.

De aceea, specularea victoriei din 1945 pentru a promova, astăzi, o agresiune militară împotriva Ucrainei este o ofensă adusă memoriei părinților și bunicilor noștri, care şi-au dat viaţa pentru ca noi să putem trăi în pace. Datoria noastră era să păstrăm această pace, dar, din păcate, nu am reuşit.

Războiul din nou bate la uşile noastre. Și războiul nu vine doar din afară. Războiul începe în noi. Războiul începe din intoleranţă şi neînţelegere, din resentiment şi ură. Războiul începe prin cuvinte grele aduse vecinului şi se termină cu bombardamente şi masacre. Iată de ce este important şi avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni.

De aceea nu putem accepta folosirea, în țara noastră, a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina. Simbolurile îşi schimbă sensul în funcţie de context, de realităţi. Simbolurile pe care le incriminăm nu sunt simboluri despre războiul de acum 77 de ani - ele se referă la războiul de azi din Ucraina. Nu putem tolera promovarea unor imagini și acțiuni care sunt asociate războiului din Ucraina, care sunt asociate cu uciderea a mii de oameni, cu suferințele altor milioane de refugiați și care îndeamnă la teroare, distrugeri și violuri. Nu putem admite mesaje care denaturează informația despre război - e revoltător și inuman să învinuiești victimele de suferinţele proprii.

Cei care astăzi justifică uciderea ucrainenilor, mâine - sau chiar azi - pot cere uciderea moldovenilor. Cei care nu condamnă azi războiul sunt la fel ca cei care nu au condamnat, la vremea lor, pogromurile, holocaustul sau deportările. Nu uităm aceste pagini tragice și rușinoase din istoria noastră. Nu putem admite repetarea lor. Şi nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu memoria eroilor din Cel De-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viața pentru pace.

Stimați cetățeni,

Nu există glorie în distrugeri și moarte. Războiul nu este pace, iar minciuna nu este adevăr. Mesajele care promovează false valori trebuie sancționate dur, pentru că ele reprezintă un pericol real pentru siguranța noastră, pentru conștiința noastră, pentru rezistența mentalului nostru colectiv. Trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia. Să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre. Locul acestor simboluri este alături de alte simboluri barbare ale distrugerii şi morţii - la coșul de gunoi al istoriei. Datorăm acest gest victimelor acestui război, tuturor celor care îndură ororile lui!

Acei care folosesc simbolurile războiului pentru a picura ură în conștiințele noastre și pentru a semăna vrajbă și divizare în societate vor plăti dur conform legii. Utilizarea acestora este un comportament criminal și dezgustător. Politicienii care speculează cu simboluri pentru a diviza societatea vor fi penalizați. Oamenii publici trebuie să fie conștienți de responsabilitatea care le revine pentru păstrarea păcii și coeziunii în societate.

Уважаемые сограждане,

хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации - над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне.

К сожалению, сегодня на европейский континент война вернулась. В любом выпуске новостей вы увидите танки, стреляющие по городам Украины и убивающие мирных граждан. И также вы увидите, какая символика на этих танках.

Нельзя не заметить, как уничтожают Мариуполь и Харьков. Нельзя не заметить, какие знаки появились на домах, после кошмара в маленьком городе Буча.

Невозможно строить мирную жизнь, не замечая людских страданий. Невозможно совмещать в одних и тех же символах память о жизнях, отданных за мир, - и нынешнюю бесчеловечную войну. И это аморально - эксплуатировать ради политических целей историю и разделять общество. Главный урок любой войны - в том, что она должна как можно скорее закончиться. А мир является наивысшей ценностью.

Молдова, как нейтральная страна, защищает свой нейтралитет - и мир в обществе. Именно поэтому символы войны, ведущейся против Украины, ЗАПРЕЩЕНЫ в Республике Молдова. Я настоятельно призываю политиков воздержаться от любых провокаций.

Сила молдаван - в умении наших граждан сосуществовать мирно, всем вместе, в гармонии, - несмотря на то, что у нас разные политические симпатии, что мы говорим на разных языках, и что у нас разные корни. Молдове нужен мир. Народ Молдовы вместе с народом Украины. Войну необходимо остановить. Мир должен быть восстановлен.

Можем повторить? Нет!
Больше никогда? Да!

Dragi concetățeni,

Literele niciunui alfabet nu pot fi folosite pentru înstrăinare și dezbinare, ele nu pot incita la crime și atrocități. Ele nu pot servi pentru glorificarea invaziei unei țări suverane. Alfabetele și literele au fost create pentru buna comunicare și armonie umană.

Noi avem propriile însemne naționale, religioase și comunitare. Noi prețuim diferite însemne internaționale, dovadă a faptului că facem parte din marea familie a lumii iubitoare de libertate și pace.

Suntem o țară de oameni cumpătați, binevoitori și pașnici. Noi prețuim pacea și știm să o apărăm de provocări și rea-voință. De aceea nu putem tolera imagini care ne dezbină, ne incită la ură, ne îndeamnă la conflicte și ciocniri. Sub drapelul nostru național ne regăsim cu toții, indiferent de vârstă, gen, etnie, religie sau profesiune.

Nu avem nevoie de simboluri care ne învrăjbesc. Unitatea noastră este în diversitate, de aceea haideți să fim uniți, să fim împreună, mai ales în ajunul luminatelor sărbători pascale. Calmul și consolidarea este tot ce ne ajută. Moldova este o țară a păcii în care ne unim spiritele și inimile. Solidari unii cu alții în această criză a războiului, empatici în această catastrofă umană – aceștia suntem și așa vom fi mereu!

Vă mulțumesc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md