07:09:36 18.02.2019
 
Stiri

DOC LISTĂ // Persoanele VINOVATE de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2016: Nume GRELE din justiție, procuratură și politică au adus statului prejudicii de sute de mii de euro

Social 25.01.2017 12:32 Vizualizări4330 Autor: Ziarul National
DOC LISTĂ // Persoanele VINOVATE de condamnarea R. Moldova la CEDO în 2016: Nume GRELE din justiție, procuratură și politică au adus statului prejudicii de sute de mii de euro

Nume grele din justiție, procuratură și din politică se fac vinovate de condamnarea în anul 2016 a R. Moldova la CEDO.

Potrivit Asociației „Juriștii pentru Drepturile Omului”, care face referire la informația publicată pe site-ul Curții de la Strasbourg, în anul 2016 Curtea a emis 23 de hotărâri în privința Republicii Moldova, care au costat bugetul de stat 187 407 euro.

Cel mai des, cauzele au vizat tortura, încălcarea dreptului la libertate și la siguranță, a dreptului la un proces echitabil, la respectarea vieţii private şi de familie, a libertății de gândire, de conştiinţă şi de religie, a protecției proprietății etc. În două cauze în privința Republicii Moldova nu a fost constatată nicio violare a Convenției, fiind constatată responsabilitatea Federației Ruse.

Totodată, în 2016 Curtea Europeană a făcut publice 25 de decizii, șapte dintre care au fost scoase de pe rol ca urmare a încheierii tranzacțiilor amiabile dintre Guvernul R. Moldova cu reclamanții și alte trei ca urmare a recunoașterii de către Curte a declarațiilor unilaterale înaintate de Guvern. Pentru aceste zece cauze, Guvernul a acordat în total suma de 49,4 mii de euro, iar Primăria Chișinău - 41 mii de euro, pentru acoperirea prejudiciilor suportate de către reclamanți.

Asociația „Juriștii pentru Drepturile Omului” a făcut publică o listă a persoanelor responsabile de condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, cu precizarea că „simpla prezență a numelui unei persoane în această listă nu înseamnă expres că această persoană urmează a fi atrasă la răspundere materială sau penală. Totuşi, în cazul în care comportamentul oficialului constituie o infracţiune sau dacă greşeala acestuia a fost comisă intenţionat sau din culpă gravă, împotriva acestui oficial urmează a fi pornite proceduri penale şi, respectiv, civile. În Republica Moldova, stabilirea gradului vinovăţiei este pusă în sarcina procuraturii”.

Printre aceste nume se regăsesc mulți judecători de la Curtea Supremă de Justiție, printre care Xenofon Ulianovschi, Tudor Micu, Ghenadie Lâsâi, Nina Cernat, Svetlana Novac, Nicolae Clima, Ion Corolevschi etc., de la Curtea de Apel Chișinău - Nelea Budăi, Ala Nogai, Lidia Bulgac etc., de la Curtea de Apel Bălți, Judecătoria Buiucani, dar și de la Procuratura Generală - Nicolae Chitoroagă, Procuratura Anticorupție - Vasile Moroșan, Mihai Ivanov etc. De asemenea, în listă de regăsesc primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, Guvernul, Parlamentul R. Moldova, dar și miniștri din perioada guvernării comuniste.

Menționăm că, anterior, Ministerul Justiției a inițiat acțiuni de regres împotriva a zeci de persoane vinovate de condamnarea R. Moldova la CEDO, dar procesul a fost stopat după ce mai mulți judecători vizați în acea listă s-au adresat în judecată.

Vedeți mai jos lista persoanelor care se fac vinovate de condamnarea R. Mpldova la CEDO în anul 2016:
Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

08.02.2019 09:19 Ziarul National „Mama” lui Dodon se numește Șor

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md