19:53:45 28.03.2024
Stiri

Lista cu încă 800 de prizonieri de război români morți în lagărul NKVD 99 din Kazahstan, fosta URSS, publicată de ambasadorul român în Federația Rusă, Vasile Soare, cu ocazia Zilei Eroilor

Actualitate 29.05.2020 14:56 Vizualizări2413 Autor: Ziarul National
Lista cu încă 800 de prizonieri de război români morți în lagărul NKVD 99 din Kazahstan, fosta URSS, publicată de ambasadorul român în Federația Rusă, Vasile Soare, cu ocazia Zilei Eroilor


Ambasadorul României în Federația Rusă, d-l Vasile Soare, a publicat de Ziua Eroilor lista cu 800 de prizonieri români de război morți în lagărul NKVD nr. 99 de la SPASSK, orașul Karaganda, rep. Kazahstan (fosta URSS). Astfel, ambasadorul reușește să aducă o veste nesperată pentru încă 800 de familii românești despre destinul și locul de înhumare a strămoșilor lor dispăruți, despre care nu se mai știa nimic, scrie activenews.ro.

Totodată, diplomatul român a publicat și o galerie de fotografii inedite de epocă ale lagărului din anii 40-50, fotografii cu cercetările efectuate în arhive și fotografii cu ruinele fostului lagăr și cu zona unde sunt înhumați peste 5000 de prizonieri de război străini, printre care și 800 de români. De altfel, același neobosit Vasile Soare a reușit, după îndelungate eforturi, să ridice în anul 2003 un monument românesc în cimitirul prizonierilor străini de peste drum de fostul lagăr SPASSK 99, monument care a fost și primul din spațiul fostei URSS dedicat prizonierilor români morți în lagărele sovietice.

„75 ANI DE LA INCHEIEREA CELUI DE AL DOILEA RAZBOI MONDIAL (IV) ZIUA EROILOR ROMÂNIEI 2020
Hristos S-a înălțat!
Astăzi voi posta LISTA CU 800 DE PRIZONIERI ROMÂNI DE RĂZBOI MORȚI ÎN LAGĂRUL NKVD NR.99 DE LA SPASSK, KARAGANDA, REPUBLICA KAZAHSTAN, care poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Moscova la punctul 7 și, direct, în format PDF.

De asemenea, postez, în PREMIERĂ, o serie de fotografii inedite vechi despre cum arăta lagărul SPASSK 99 în anii 40-50, fotografii cu cercetările mele în arhive, cu ruinele fostului lagăr și cu perimetrul de 1 km/500 m unde sunt înhumați peste 5000 de prizonieri de război străini, între care și prizonieri români.
Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or.KARAGANDA, în timpul primului mandat de ambasador al României în Kazahstan, și grupate pe județele României, de unde proveneau prizonierii noștri. Numele și prenumele, prenumele tatălui, anul nașterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităților/județelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greșeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române. Când am întocmit Lista (2003), eu am retranscris în limba română ceea ce s-a consemnat în anii 1941-1950 în limba rusă în registrele lagărului…

Așadar, acum revine urmașilor prizonierilor români sarcina de a-și identifica bunicii și străbunicii în această listă! Trebuie să se țină cont și de faptul că în vremea aceea, unele localități se aflau în alte județe/vecine astăzi (ex.unele localități din jud.Râmnicu Sărat din anii 40-50 se află în prezent în jud.Vrancea).
Important de menționat este că, după cercetarea în Arhivele din or.Karaganda/Kazahstan (unde făceam deplasări periodic aprox.1000 km de la Alma-Ata, fosta capitală a Kazahstanului, unde se afla Ambasada României la acea vreme) și identificarea datelor prețioase despre detenția în Lagărul nr.99 de la Spassk a peste 7000 de prizonieri români care au ajuns, mulți dintre ei, după Stalingrad-Cotul Donului la muncă în minele de cărbuni din regiune, Dumnezeu m-a luminat și m-a determinat să fac tot ce îmi stă în putință pentru cinstirea memoriei celor peste 900 de prizonieri români care au murit în acel lagăr între 1941-1950 (din păcate, atunci găsisem în arhive în clar aprox. 800 de nume).

Așa se face că, după complicate aventuri, subsemnatul a reușit să realizeze PRIMUL MONUMENT ROMÂNESC DIN SPAȚIUL FOSTEI URSS DEDICAT PRIZONIERILOR ROMÂNI MORȚI ÎN LAGĂRELE SOVIETICE, care a fost amplasat în cimitirul prizonierilor străini de peste drum de fostul lagăr SPASSK 99 și dezvelit, în cadrul unei ceremonii emoționante, la 9 septembrie 2003, de însuși președintele României de la acea vreme, dl.Ion Iliescu, aflat în vizită oficială în Kazahstan. Monumentul a fost sfințit atunci de un preot român după tradiția noastră.

Informații prețioase, detaliate, despre ce a însemnat sistemul de lagăre din centrul Kazahstanului în anii 1941-1950, în special LAGĂRUL NKVD NR.99 DE LA SPASSK (30 km sud de or.Karaganda) și date despre detenția, condițiile de muncă și viață, respectiv sfârșitul în acel lagăr a mii de prizonieri de război, pot fi consultate în Documentarul redactat de subsemnatul în ian.2006 pe baza datelor din arhive (inclusiv FOTO originale) pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la secțiunea Relații bilaterale/Comemorarea eroilor români, punctul 7 (în josul paginii), dedesubtul LISTEI nominale a celor 800 de prizonieri români decedați, la https://moscova.mae.ro/node/931 și direct în format PDF.

Am sentimentul unei noi misiuni îndeplinite pentru că astăzi, de Înălțare-Ziua Eroilor României 2020, la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, aduc o veste nesperată altor 800 de familii de români despre destinul și locul de înhumare a taților, bunicilor, străbunicilor și rudelor acestora – foști prizonieri români de război, care nu s-au mai întors nicodată Acasă din lagărele din Kazahstan și URSS. Sunt convins că regăsirea va fi o veritabilă sărbătoare în aceste familii.
Fie ca astăzi și sufletele ostașilor români căzuți pe front sau morți ca prizonieri de război în lagăre în URSS și nu numai să se înalțe, noi toți având datoria să nu-i uităm și să le cinstim memoria cum se cuvine!!!”, a scris ambasadorul României în Federația Rusă, Vasile Soare, joi, 28 mai 2020, pe Facebook.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md