16:16:24 23.01.2021
 
Stiri

LEGE // România le va acorda PENSII foștilor deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol, în frunte cu Ilie Ilașcu: „Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea suferințelor pe care le-au îndurat pe nedrept”

Actualitate 14.07.2020 16:38 Vizualizări1761 Autor: Ziarul National
LEGE // România le va acorda PENSII foștilor deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol, în frunte cu Ilie Ilașcu: „Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea suferințelor pe care le-au îndurat pe nedrept”


Foștii deținuți politici ai regimului separatist de la Tiraspol, Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa, condamnați pe 9 decembrie 1993 la ani grei de pușcărie, petrecuți în închisorile din stânga Nistrului, vor primi pensii din partea statului român.

Anunțul a fost făcut de către eurodeputatul Eugen Tomac, cel care a promovat această inițiativă devenită lege.

„După mai bine de zece ani de efort constant, statul român a făcut dreptate. O inițiativă legislativă pe care am promovat-o cu toată convingerea este de astăzi lege. Cei patru cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol, vor beneficia de acum de o pensie de foști deținuți politici. Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea de către statul român a suferințelor pe care pe nedrept le-au îndurat. Am inițiat acest demers acum mai bine de zece ani, în calitate de secretar de stat pentru românii de pretutindeni. Am considerat esențial ca foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA, condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplu fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova, să aibă parte de un sprijin concret pe care îl meritau pe deplin”, susține Eugen Tomac.

Amintim că Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale, iar Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.

În calitate de cetățeni români, ei au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

„Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele și să le ofere în mod constant un sprijin prin acordarea unei pensii similare foștilor deținuți politici. (...) După aproape 5 ani de discuții, negocieri, dezbateri în comisii și foarte multe explicații, astăzi Camera Deputaților a votat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri, inițiativa pe care am propus-o”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Iluminati 15.07.2020 21:33

Romania ar trebui sa ofere pensii sau o forma de venituri compensatorii si veteranilor (inclusiv urmasilor acestora) care au luptat in razboiul ruso-roman din 92 de pe Nistru. De asemeni Romania ar trebui si ar putea sa ofere pensii si celor care au suferit deportari si foamete in timpul regimului stalinist (si urmasilor acestora) ca reparatie morala din partea statului Romania, care nu a fost capabil la un moment dat in itoria relativ apropriata sa-i apere. Asta ar trebui aplicat cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

20.01.2021 09:42 Ziarul National Mihai Gribincea: Trupele ruse de ocup...

18.01.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Eroarea trumpiștilor...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md