02:18:16 20.04.2024
Stiri

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea Parchetului European: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

Actualitate 01.06.2021 16:22 Vizualizări1179 Autor: Ziarul National
Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea Parchetului European: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania


Intrarea în funcțiune a Parchetului European (EPPO), o nouă instanţă menită să lupte împotriva fraudei şi corupţiei care afectează bugetul și fondurile Uniunii Europene, reprezintă un moment istoric, a afirmat marți Laura Codruța Kövesi, primul procuror șef din istoria UE, cu ocazia lansării EPPO.

„Acesta este un moment istoric. Astăzi, EPPO își preia îndatoririle (…) Avem o responsabilitate enormă. Nu există niciun precedent pentru Biroul Procurorului Public European. Deciziile noastre afectează direct drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni. Suntem primul instrument care apără statul de drept în UE. Succesul nostru este o chestiune de credibilitate pentru Uniunea noastră”, a spus Kövesi, în cadrul unei conferințe de presă de lansare, care a avut loc la sediul instituției de la Luxemburg, în prezența vicepreședintei pentru valori și transparență a Comisiei Europene, Vera Jourova, comisarului european pentru justiție, Didier Reynders, și a ministrului justiției din Luxemburg.

„Ținta noastră sunt infracțiunile economice și financiare. Aceasta este cea mai comună amenințare la adresa oricărei societăți democratice”, și-a întărit ea mesajul.

Biroul Procurorului Public European a fost lansat în mod oficial marți, 1 iunie, la Luxemburg, premergător acestui moment Kövesi declarându-se ”foarte mândră” să joace rolul principal în ”momentul istoric” al inaugurării acestei noi instituţii europene pe 1 iunie.

Lansarea EPPO a fost salutată de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precizat că instituția va supraveghea cu vigilență buna gestionare a fondurilor UE, inclusiv planul de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro.

Mesajul său a fost întărit de o declarație comună semnată de vicepreședinta pentru valori și transparență a Comisiei Europene, Vera Jourova, și de comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, care au apreciat că prin lansarea EPPO “se deschide astfel un nou capitol în lupta împotriva criminalității transfrontaliere”.

EPPO a fost înființat prin intermediul mecanismului de cooperare consolidată între statele UE, reunind 22 de state membre ale Uniunii, inclusiv România. De altfel, și ministrul justiției de la București, Stelian Ion, a calificat lansarea Parchetului European drept ”un moment istoric pentru UE și România” și a spus că succesul acestuia depinde de colaborarea cu autoritățile naționale competente.

Întrebată suplimentar în cadrul conferinței de presă de la sediul EPPO despre colaborarea cu statele membre și cazurile pe care va trebui să le ancheteze, procurorul-șef european Kövesi a spus că instituția a înregistrat deja primele cazuri de care se va ocupa.

„Pe baza a ceea ce am primit de la statele membre, noi estimăm că numărul de cazuri de la Parchetul General European va fi undeva la 3.000 de cazuri. Primul caz a fost din Germania și am înregistrat și cazuri din Italia. Deci avem deja acum două situații. (…) Dar este important să spunem că toate infracțiunile care vor fi comise după 1 iunie 2021 vor fi în puterea Parchetului European să fie anchetate, pentru că avem o jurisdicție obligatorie”, a mai adăugat ea.

Parchetul European este responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Acest nou organism al Uniunii poate, de asemenea, să ancheteze și să urmărească penal orice altă activitate ilegală care este „indisolubil legată” de o infracțiune împotriva bugetului UE.

Parchetul European își va desfășura investigațiile și urmăririle penale în deplină independență față de Comisie, față de celelalte instituții și organisme ale UE, precum și față de statele membre. Acesta va completa activitatea altor organisme și agenții ale UE, cum ar fi OLAF, Eurojust și Europol, cooperând cu acestea, precum și cu autoritățile competente ale statelor membre care nu participă la Parchetul European. Se preconizează că EPPO va investiga, în cele din urmă, aproximativ 3 000 de cazuri pe an.

Instituit prin Regulamentul (UE) 2017/1939 din 12 octombrie 2017 și finanțat din bugetul UE, EPPO este primul parchet supranațional responsabil cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor. În structura sa actuală, 22 de state membre ale UE participă la această cooperare consolidată.

Condus de Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef european, Parchetul European dispune de un parchet central situat în Luxemburg, care este alcătuit din câte un procuror european pentru fiecare stat membru participant și din alte categorii de personal. În plus, procurorii europeni delegați situați în statele membre fac parte integrantă din acest organism independent.

Sursa: Caleaeuropeană.ro.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md