13:01:45 03.12.2021
Stiri

La cât timp te poți REINFECTA cu COVID-19, dacă ai trecut prin boală și ești nevaccinat. Medicii raportează tot mai multe astfel de cazuri

Actualitate 21.10.2021 12:28 Vizualizări647 Autor: Ziarul National
La cât timp te poți REINFECTA cu COVID-19, dacă ai trecut prin boală și ești nevaccinat. Medicii raportează tot mai multe astfel de cazuri


Un nou studiu a scos la iveală că persoanele nevaccinate riscă să se reinfecteze COVID-19 la fiecare 16 luni, în medie, notează The Guardian.

Odată cu apropierea iernii, oamenii de știință avertizează că astfel de reinfecții ar putea spori povara asupra Serviciului Naţional de Sănătate (NHS), unii dintre ei solicitând ca programul de vaccinare să fie extins la toți școlarii, inclusiv două doze pentru adolescenți.

„Dacă aveți o prevalență la nivel înalt și o expunere frecventă la virus, așa cum se întâmplă în școli, veți vedea din ce în ce mai multe persoane care se vor reinfecta în ciuda faptului că au fost vaccinate de două ori”, a declarat Stephen Griffin, profesor asociat de virologie la Universitatea din Leeds.

Anul trecut, în octombrie, se presupunea că, deși ar putea apărea reinfecții, acest lucru era relativ neobișnuit, fiind înregistrate doar câteva zeci de cazuri la nivel mondial.

Acum știm că imunitatea naturală la SARS-CoV-2 începe să se diminueze în timp. Un studiu danez a sugerat că persoanele sub 65 de ani au avut o protecție de aproximativ 80% timp de cel puțin șase luni, în timp ce persoanele de peste 65 de ani au avut o protecție de numai 47%.

„În mod cert, în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății pe care i-am studiat, există multe persoane care aveau niveluri moderat decente de anticorpi care au fost, în unele cazuri, infectate anterior și vaccinate cu două doze, care s-au îmbolnăvit de infecții simptomatice”, a declarat Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London.

Datele ONS publicate pe 6 octombrie spun că, printre 20.262 de britanici care au fost testați pozitiv pentru COVID-19 între iulie 2020 și septembrie 2021, au existat 296 de reinfecții – definite ca un nou test pozitiv la 120 de zile sau mai mult după un prim test inițial pozitiv – cu o perioadă medie de 203 zile între testele pozitive.

Cu toate acestea, riscul de reinfectare pare să fi fost mai mare din mai 2021, când Delta a preluat rolul de variantă predominantă.

Alte date din SUA, unde diverse state au început acum să urmărească și să raporteze ratele de reinfectare, susțin ideea că există un risc substanțial mai mare de reinfectare cu Delta.

În Oklahoma, care are o populație de aproximativ 3,9 milioane de locuitori, au fost raportate 5.229 de reinfecții în luna septembrie (echivalentul unei rate de reinfectare de 1.152 la 100.000 de locuitori), iar reinfecțiile au crescut cu 350% din luna mai.

Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) definesc reinfecția ca fiind un caz de COVID-19 confirmat de laborator care apare la 90 de zile sau mai mult după un caz confirmat anterior de laborator.

Dr. Nisreen Alwan, profesor asociat în domeniul sănătății publice, de la Universitatea din Southampton, a declarat: „Nu există nici un motiv pentru care să nu fie posibilă o nouă infecție. Odată cu creșterea nivelului de infecții cu Sars-CoV-2 în Marea Britanie, mulți dintre noi cunoaștem personal copii și adulți care s-au reinfectat, uneori după o perioadă relativ scurtă de la prima lor infecție”.

„Încă nu știm prea multe despre factorii de risc pentru reinfectare, dar presupunerea teoretică potrivit căreia, odată ce toți tinerii se vor infecta, pandemia se va încheia, devine din ce în ce mai puțin probabilă”.

Pentru a ajuta la găsirea unui răspuns la această întrebare, profesorul Jeffrey Townsend și colegii săi de la Școala de Medicină a Universității Yale au analizat datele cunoscute privind reinfectarea și datele imunologice de la alte coronavirusuri, inclusiv cele care provoacă SARS, MERS și răcelile comune.

Combinând aceste date cu datele privind anticorpii și alte date imunologice de la persoanele care s-au vindecat de SARS-CoV-2, au putut să modeleze riscul de reinfectare COVID-19 în timp.

Cercetarea, publicată în The Lancet Microbe, a sugerat că reinfecțiile ar deveni din ce în ce mai frecvente pe măsură ce imunitatea scade, în special atunci când numărul de infecții este ridicat.

„Dacă nu am avea niciun control al infecțiilor, nimeni nu se maschează sau se distanțează social, nu există vaccinuri, ar trebui să ne așteptăm la o reinfectare pe o scară de timp de la trei luni la cinci ani – ceea ce înseamnă că o persoană medie ar trebui să se aștepte să primească Covid la fiecare trei luni până la cinci ani”, a declarat Townsend.

Deși vaccinurile suprimă nivelul de infecții, Marea Britanie a raportat luni 49.156 de cazuri de Covid, cea mai mare cifră de la jumătatea lunii iulie. Ratele sunt cele mai ridicate în rândul elevilor din învățământul secundar, estimându-se că 8,1% din acest grup ar fi avut COVID-19 în săptămâna care s-a încheiat la 9 octombrie.

„Dacă îi permiți (n.r. – virusului) să se dezlănțuie în orice grupă de vârstă, atunci se dezlănțuie în toate grupele de vârstă. Implicațiile majore sunt că, dacă nu ați fost vaccinat, ar trebui să vă vaccinați, iar dacă ați fost infectat, ar trebui să mergeți mai departe și să vă vaccinați oricum, deoarece acest lucru va prelungi durata protecției dumneavoastră”, a completat Townsend.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md