Klaus Iohannis, de Ziua Românilor de Pretutindeni: „Suntem cu toţii parte a unui bogat patrimoniu cultural şi este datoria noastră să păstrăm vie această moştenire”
Ziua Românilor de Pretutindeni este un moment special şi are o importantă dimensiune emoţională, spirituală şi culturală, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis duminică, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, marcată anual în ultima duminică a lunii mai.
Preşedintele Klaus Iohannis susţine că România are o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forţa capabilă să promoveze valorile şi spiritualitatea românească într-o Europă în continuă transformare.
„An de an, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni. Este un moment special, în care simţim că suntem mai aproape unii de alţii şi, fie că ne aflăm în ţară sau peste hotare, ne reafirmăm identitatea naţională şi ataşamentul faţă de România. Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forţa capabilă să promoveze valorile şi spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare. În acelaşi timp, autorităţile române au responsabilitatea de a-şi asuma o viziune pe termen lung şi de a identifica oportunităţile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecaţi să se reîntoarcă acasă", afirmă preşedintele României.
Potrivit acestuia, o economie stabilă, stimularea investiţiilor, accesarea fondurilor europene şi direcţionarea lor către proiecte strategice contribuie la dezvoltarea României şi, implicit, la crearea de noi locuri de muncă atractive pentru cei care şi-ar dori să revină şi care ar fi încurajaţi de creşterea nivelului de trai şi de perspectiva unui viitor mai bun în ţara natală.
„Ziua Românilor de Pretutindeni are şi o importantă dimensiune emoţională, spirituală şi culturală. Este ziua în care, oriunde ne-am afla, întărim legătura profundă cu ceea ce ne defineşte şi ne caracterizează, cu specificul şi tradiţiile noastre ancestrale. Suntem cu toţii parte a unui bogat patrimoniu cultural şi este datoria noastră să păstrăm vie această moştenire şi să o îmbogăţim prin contribuţia noastră, a tuturor, fie că trăim în ţară sau în afara ei. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni!", a mai transmis Klaus Iohannis.
Textul integral al mesajului președintelui Klaus Iohannis, adresat tuturor românilor:
„Dragi români,
An de an, în ultima duminică a lunii mai, sărbătorim Ziua Românilor de Pretutindeni.
Este un moment special, în care simțim că suntem mai aproape unii de alții și, fie că ne aflăm în țară sau peste hotare, ne reafirmăm identitatea națională și atașamentul față de România.
Avem o diasporă numeroasă, care poate reprezenta forța capabilă să promoveze valorile și spiritualitatea noastră într-o Europă în continuă transformare. În același timp, autoritățile române au responsabilitatea de a-și asuma o viziune pe termen lung și de a identifica oportunitățile care nu sunt încă suficient valorificate, astfel încât să-i determine pe cei plecați să se reîntoarcă acasă.
O economie stabilă, stimularea investițiilor, accesarea fondurilor europene și direcționarea lor către proiecte strategice, toate acestea contribuie la dezvoltarea României și, implicit, la crearea de noi locuri de muncă atractive pentru cei care și-ar dori să revină și care ar fi încurajați de creșterea nivelului de trai și de perspectiva unui viitor mai bun în țara natală.
Totodată, Ziua Românilor de Pretutindeni are și o importantă dimensiune emoțională, spirituală și culturală. Este ziua în care, oriunde ne-am afla, întărim legătura profundă cu ceea ce ne definește și ne caracterizează, cu specificul și tradițiile noastre ancestrale.
Suntem cu toții parte a unui bogat patrimoniu cultural și este datoria noastră să păstrăm vie această moștenire și să o îmbogățim prin contribuția noastră, a tuturor, fie că trăim în țară sau în afara ei.
La mulți ani, dragi români de pretutindeni!”.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate