23:29:07 11.08.2022
Stiri

Klaus Iohannis: „Am rămas alături de cetățenii Republicii Moldova și în 2021, prin acțiuni concrete în sprijinul depășirii crizelor care au afectat această țară. Vom continua să o facem și în 2022”

Actualitate 13.01.2022 09:29 Vizualizări759 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis: „Am rămas alături de cetățenii Republicii Moldova și în 2021, prin acțiuni concrete în sprijinul depășirii crizelor care au afectat această țară. Vom continua să o facem și în 2022”


Amenințarea cu folosirea forței, precum și punerea sub semnul întrebării a parametrilor actuali ai arhitecturii europene de securitate sunt inacceptabile, a declarat miercuri președintele Klaus Iohannis,

În tradiționalul său discurs privind obiectivele de politică externă și de securitate a României în cadrul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București, Klaus Iohannis a transmis că abordarea României este axată pe continuitate, în baza celor trei piloni esențiali ai politicii sale externe - consolidarea rolului și influenței României în Uniunea Europeană și, respectiv, în NATO, precum și dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii.

„Vom continua să acționăm consecvent și pentru valorificarea deplină a potențialului politic, economic și strategic al Inițiativei celor Trei Mări. În propria noastră vecinătate, fie că vorbim de extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest sau de Parteneriatul Estic, cele două reuniuni la nivel înalt la care am participat anul trecut au avut în comun ideea reafirmării angajamentului european în relația cu partenerii noștri cei mai apropiați. Acest angajament trebuie să rămână condiționat de atașamentul lor față de valorile comune europene și față de reforma profundă în conformitate cu aceste valori. Vedem în jurul nostru – în Balcanii de Vest, în Republica Moldova, Georgia, Ucraina – la nivelul cetățenilor, aceleași aspirații care au susținut, cu decenii în urmă, efortul României de aderare la Uniunea Europeană. România susține puternic aceste aspirații. Ne menținem, totodată, sprijinul ferm pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord”, a afirmat Președintele României.

Țeful statului român a reiterat că este „în interesul nostru european” să fie extinaă zona de prosperitate, democrație și stabilitate către acele state care respectă și își asumă valorile europene comune.

„În acest cadru, ca prioritate de prim rang a politicii externe a României, țara noastră va continua să susțină activ eforturile de integrare europeană a Republicii Moldova și programul de reforme pro-democratice, în baza Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova și având ca fundament comunitatea de limbă, istorie și cultură. Am rămas alături de cetățenii Republicii Moldova și în 2021, prin acțiuni concrete în sprijinul depășirii crizelor care au afectat această țară. Vom continua să o facem și în 2022. Contactele dese și substanțiale cu doamna președinte Sandu de anul trecut vor fi continuate curând, cu prilejul ședinței comune a celor două guverne de luna viitoare”, le-a mai spus Klaus Iohannis diplomaților străini.

Șeful statului român a adăugat că, pentru România, rămâne un subiect de interes strategic soluționarea conflictelor prelungite din regiune, în mod pașnic și durabil, conform dreptului internațional.

Întregul discurs al președintelui Klaus Iohannis cu prilejul întâlnirii anuale cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București:

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

01.08.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre s...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md