09:13:16 23.07.2019
 
Stiri

INTERVIU // Oazu Nantoi: „Impotența guvernanților din R. Moldova determină OBRĂZNICIA celor de la Comrat”

Politică 26.02.2018 13:22 Vizualizări4275 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Oazu Nantoi: „Impotența guvernanților din R. Moldova determină OBRĂZNICIA celor de la Comrat” Tribuna

O așa-zisă adunare extinsă a autorităților regionale și locale „împotriva Unirii cu România”, convocată la îndemnul bașcanului Irina Vlah, s-a desfășurat sâmbăta trecută la Tomai, UTA Găgăuzia.

Participanții la eveniment au declarat anul 2018, când românii marchează 100 de ani de la Marea Unire, drept „100 de ani de la ocupația românească a Basarabiei” și și-au anunțat intenția de a-și schimba statutul regiunii, dacă R. Moldova își pierde independența.

Analistul politic Oazu Nantoi este de părere că, prin astfel de evenimente, Irina Vlah și Igor Dodon și-au început campania electorală și aceștia „își fac de cap”, pentru că nu au fost deferiți justiției după așa-zisul referendum din Găgăuzia din 2 februarie 2014, când participanții s-au declarat pentru aderarea regiunii la Federația Rusă.

Dle Nantoi, sâmbăta trecută la Tomai, UTA Găgăuzia, a avut loc o adunare a liderilor găgăuzi care au condamnat curentul unionist din R. Moldova și au repetat că își rezervă dreptul de a pune în practică rezultatele așa-zisului referendum din 2 februarie 2014, prin care s-a exprimat dorința de aderare a regiunii la Federația Rusă, dacă R. Moldova își pierde statutul de stat independent. Ce credeți că s-a întâmplat, de fapt, la Tomai?

Atât Irina Vlah, precum și Igor Dodon și-au început campaniile electorale. Ambii au fost implicați și în așa-zisul referendum din 2 februarie 2014, ceea ce presupunea crearea republicii „Bugeac”, în urma realizării proiectului „Novorusia” și destrămării Ucrainei și a R. Moldova.

Din moment ce ambii nu au fost deferiți justiției, continuă să-și facă de cap.

Cât de reală vi se pare amenințarea că Găgăuzia va adera la Federația Rusă, dacă R. Moldova se unește cu România?

Despre Unire nu vreau să vorbesc, pentru că eu nu sunt psihiatru. În al doilea rând, impotența guvernanților R. Moldova determină obrăznicia celor de la Comrat.

Să nu uităm că în prezidiu a stat și un oarecare Vladimir Cîssa, singurul ales din partea Partidului Democrat, care a spus că trebuie de comandat bilet într-o singură direcție pentru unioniști. Cei care îi fac plăcere lui Putin se simt aici acasă, în frunte cu Dodon.

Pe de o parte, acei deputați care pe 23 decembrie 1994 au votat Legea privind statutul juridic special al Autonomiei Găgăuze au comis o crimă, deoarece lipsa separării clare a competențelor oferă spațiu pentru tot soiul de idioți și provocatori, de ambele părți, dacă ne aducem aminte de cum s-a comportat Vladimir Voronin în 2002, când a vrut să-l demită pe Dmitri Croitor.

Guvernarea centrală nu a fost preocupată niciodată de integrarea minorităților etnice în spațiul comun al cetățenilor R. Moldova. Mai mult ca atât, pretinșii noștri politicieni - și acei de dreapta, și acei de stânga, astea-s diagnoze, nu doctrine, profită de revanșa etno-lingvistică și o amplifică în perspectiva alegerilor, pentru a mâna turma la abatorul politic, dar ei să se aleagă cu locuri în Parlament.

De la momentul proclamării independenței au trecut, mâine-poimâine, 27 de ani, dar noi tot ne bălăcim în această mizerie dreapta-stânga, cu unioniști și putiniști, dar care fură laolaltă când ajung la treuca puterii.

Dle Nantoi, am vrea să vă rugăm să comentați declarația deputatului Cornel Dudnic, făcută la aceeași adunare, care a spus că, în cazul Unirii, el va lua primul arma în mâini ca să apere Găgăuzia…

Da, Kalașnikov… Ce să comentez?! El este alesul poporului, întrebați-l pe el, numai că întrebați-l în limba rusă, că el nu înțelege româna. Întrebați-l și pe președintele Partidului Democrat.

Pe de altă parte, președintele Igor Dodon afirmă că războiul din 1992 de la Nistru „a izbucnit din cauza unioniștilor”…

Dodon se comportă ca un agent de influență a Federației Ruse. El scuipă pe mormintele celor care au luptat pentru independența și suveranitatea R. Moldova în 1992.

Aici e cazul când sunt de-acord cu Vladimir Voronin, cel care l-a „născut” pe Dodon și a spus că acesta este „o rușine la nivel internațional”.

Evenimentul de sâmbătă din Găgăuzia i-a făcut pe unii să amintească de situația de la începutul anilor ’90, când, în preajma unor mișcări importante la Chișinău, tot erau agitate mai întâi spiritele în Găgăuzia. Să ne pregătim de un nou război ca acum 26 de ani sau credeți că e doar vorba de campania electorală ce se apropie în R. Moldova?

Mai degrabă e un început de campanie electorală, deoarece situația din Ucraina nu poate fi comparată azi cu ceea ce a fost în primăvara anului 2014.

Deocamdată, ceea ce se întâmplă este o dovadă a incompetenței și impotenței puterii centrale și o campanie electorală din partea dodoniștilor și a Irinei Vlah.

Deci, Dvs. credeți că scenariul Crimeei este exclus în R. Moldova?

E foarte puțin probabil. Dar la noi nimic nu poate fi exclus, atât timp cât avem ceea ce avem.

Dle Nantoi, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Victor 26.02.2018 13:58

Da tu lichea ce ești, ce plus valoare ai adus în 25 ani de cînd te tot consideri expert și în problema Transnistreană și în problema găgăuză ! Curvă politică ce ești, numai pe cine nu ai lins, pentru hoțul FIlat și cu parașuta mizeria ai sărit.

Serj 26.02.2018 14:23

mda,Nantoi nu vrea unire la fel ca alde Nastase si compania, care vor sa vina la borcanul cu miere si sa fure inca vreo 25 ani ,asta inseamna patriot pentru ei

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md