17:19:04 21.02.2024
Stiri

Inteligența artificială va face ravagii. Cine sunt cei care vor rămâne fără serviciu

Actualitate 14.03.2023 08:30 Vizualizări2560 Autor: Ziarul National
Inteligența artificială va face ravagii. Cine sunt cei care vor rămâne fără serviciu


Revoluția economică pe care o va provoca inteligența artificială va fi un șoc major pentru întrega lume. Cu siguranță, următorul deceniu va aduce o serie de schimbări de ordin social și economic, asemănătoare revoluției industriale și apariției internetului.

Artiști, avocați, scriitori, angajați la resurse umane, profesori și chiar programatori vor fi înlocuiți, din ce în ce mai mult, pe măsură ce IA ia avânt. Asta va duce, probabil, și la decimarea lucrătorilor care acum fac munca acasă, de pe laptopuri, scrie The Hill.

În același timp, lucrătorii care lucrează cu mâinile nu-și vor simți amenințat job-ul pentru că serviciile lor nu pot fi înlocuite de tehnologie. Inteligența artificială avansează cu viteza luminii.


Anunțurile recente privind lansarea unor sisteme care pot imita conversația umană, ne pot copia vocea, pot scrie lucrări de cercetare și pot picta imagini frumoase sunt doar mică parte a viitoarei revoluții IA.

Schimbările în viața de zi cu zi vor deveni în curând vizibile și vorbim aici de popularitatea jocurilor video, a muzicii, a artei și chiar a filmelor generate de AI. O scurtă descriere și un simplu click pot reda un roman de John Steinbeck sau un tratat economic de Thomas Sowell.

Zeci de job-uri care necesită studii universitare se vor schimba peste noapte. Progresele rapide ale acestei noi tehnologii vor face ravagii chiar asupra oamenilor care au prosperat în timpul pandemiei COVID, în special a celor care lucrează în „economia cunoașterii” și își pot îndeplini sarcinile de pe laptopurile de acasă.

Progresele inteligenței artificiale, în următorii unu până la cinci ani, vor depăși cam tot ceea ce un om poate face de-acasă, de pe laptop. Majoritatea conținutului de pe web va fi scris de chatbot. Artiștii grafici își vor pierde job-ul în favoarea generatorilor de artă. Chiar și contabilii și analiștii financiari pot fi depășiți de computere.

ChatGPT îi ajută deja pe programatori prin intermediul codului de bază, care adesea necesită rafinare. Sistemul poate înlocui mintea umană pentru a construi un site web. Deja a trecut un examen de licență și examene la drept.

În același timp, oamenii ale căror locuri de muncă se bazează pe un element de personalitate și relații față în față vor rezista, probabil, furtunii. Cine ar prefera să fie sfătuit în chestiuni juridice, finanțe sau decizii de îngrijire a sănătății de o mașinărie? Seismul economic care urmează va fi o revoluție industrială inversă.

Profesiile care necesită cunoștințe practice vor oferi mai multă siguranță decât „locuri de muncă din economia cunoașterii”, care pot fi înlocuite de algoritmi.

Dar AI nu poate construi o casă, nu poate rezolva o defecțiune a instalațiilor sanitare, nu poate să vă tundă și nici nu poate monta becuri într-o clădire. Inteligența artificială ar putea ușura viețile lucrătorilor cu noile instrumente și tehnici, dar elementele de bază ale construcțiilor, lucrărilor utilitare și prelucrării complexe vor rămâne aceleași.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md