11:44:49 04.12.2022
Stiri

INTEL AI // Patru elevi au plasat R. Moldova pe primele locuri la o competiție internațională de inteligență artificială: Roboți pentru evitarea pierderilor agricole și detectarea automată a deșeurilor

Actualitate 26.09.2022 13:14 Vizualizări1269 Autor: Ziarul National
INTEL AI // Patru elevi au plasat R. Moldova pe primele locuri la o competiție internațională de inteligență artificială: Roboți pentru evitarea pierderilor agricole și detectarea automată a deșeurilor


Două echipe de elevi din R. Moldova au plasat Republica Moldova pe scena internațională a inteligenței artificiale, la competiția INTEL AI Global Impact Festival.

Echipele din R. Moldova, formate din elevii Ciprian Meriacre și Daniela Balutel de la Liceul Teoretic „Aristotel” și Eduard Balamatiuc și Daria Gheorghieș de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu”, ambele instituții din municipiul Chișinăua, u concurat cu aproximativ 220 de elevi din 24 de țări.

Echipa câștigătoare de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău (categoria de vârstă 13-18 ani), condusă de Marcela Papuc, profesoară de informatică, a elaborat proiectul „AGROOTS: Agricultură Accesibilă” drept soluție la problema pierderilor agricole cauzate de schimbările climatice și de vremea instabilă la nivel global. Proiectul elevilor are o precizie de prognozare de peste 90% pentru un sezon agricol, fiind eficient și simplu de utilizat.

Totodată, proiectul „Detectarea automată a deșeurilor”, realizat de echipa de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău (categoria de vârstă 18+ ani), ghidată de profesoara de informatică Viorica Moglan, le-a adus victoria pentru soluția propusă de îmbunătățire a procesului de identificare și sortare automată a deșeurilor, utilizând tehnologia Computer Vision.

Elevii câștigători vor fi premiați fiecare cu câte 500 de dolari.

Ministerul Educației și Cercetării amintește că ambele echipe au obținut locuri premiante - locul I și III - la competiția națională „Tekwill Junior Ambassadors”, organizată în aprilie 2022 de „Tekwill în Fiecare Școală”, identificând soluții ecologice și agrare prin utilizarea de instrumente de inteligență artificială.

Participarea echipelor din Republica Moldova a devenit posibilă datorită faptului că elevii au studiat disciplina opțională „Inteligența artificială”, propusă în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală” și aprobată de Ministerul Educației și Cercetării în anul 2020.

În acest an academic, aproximativ 500 de elevi din 25 de instituții de învățământ studiază disciplina opțională „Inteligența artificială”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 273 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 249 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md