03:11:49 25.01.2022
Stiri

Institutul Național de Statistică al României ajută R. Moldova să-și alinieze statistica națională la standardele europene și internaționale: Sprijin pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național pentru anii 2022 - 2030

Actualitate 28.09.2021 10:03 Vizualizări1012 Autor: Ziarul National
Institutul Național de Statistică al României ajută R. Moldova să-și alinieze statistica națională la standardele europene și internaționale: Sprijin pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național pentru anii 2022 - 2030


Institutul Național de Statistică al României (INS) acordă sprijin Biroului Național de Statistică (BNS) de la Chișinău în procesul alinierii statisticii naționale la standardele europene și internaționale.

Totodată, INS ar urma să ofere colegilor de la Chișinău asistență pentru elaborarea și, ulterior, implementarea Strategiei de Dezvoltare a Sistemului Statistic Național (SDSSN) pentru perioada anilor 2022-2030, care are drept scop consolidarea poziției statisticii în societate, diminuarea semnificativă a deficiențelor actuale ale sistemului statistic și fortificarea componentelor esențiale ale acestuia.

Detaliile colaborării bilaterale dintre cele două instituții statistice de la Chișinău și București au fost discutate de către directorul general al BNS, Oleg Cara, și președintele INS din România, Tudorel Andrei, care s-a aflat într-o vizită în R. Moldova în zilele de 24 și 25 septembrie curent, pentru a participa la Conferința Științifică Internațională „30 de ani de reformă economică în Republica Moldova: prin inovare și competitivitate spre progres economic”, organizată de Academia de Studii Economice din Moldova cu ocazia aniversării a 30 de ani de la fondare.

Oleg Cara și-a exprimat gratitudinea pentru sprijinul constant acordat de INS România instituției pe care o conduce, remarcând că instituția omoloagă de la București a fost și rămâne un partener fidel și un susținător consecvent în susținerea implementării reformelor inițiate de BNS.

La rândul său, Tudorel Andrei a apreciat interesul sporit și eforturile depuse pentru racordarea statisticii R. Moldova la normele europene și internaționale care reglementează calitatea procesului statistic. Președintele INS a apreciat colaborarea existentă și și-a exprimat deschiderea pentru intensificarea acțiunilor comune de cooperare în domeniul statistic.

Conducerile BNS și INS au convenit asupra intensificării relaţiilor bilaterale privind desfășurarea Recensământului Populației și Locuințelor, runda mondială 2020, estimările privind economia neobservată în cadrul sistemului conturilor naționale, procedura în acordarea accesului la microdate în scopuri ştiinţifice, realizarea anchetelor de conjunctură în conformitate cu cerințele noi ale utilizatorilor, procedura privind stabilirea altor producători de statistică oficială, elaborarea indicilor costurilor în construcții etc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.01.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Comunitatea identitară

21.01.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anunț de război „hib...

17.01.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Frăție” cu forța

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
De ce credeți că s-au scumpit gazele naturale livrate R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md