02:47:47 23.07.2018
 
Stiri

În JUDECATĂ: Trei polițiști și patru deținuți, învinuiți de moartea lui Andrei Brăguță, tânărul care a decedat în penitenciar

Social 24.10.2017 09:45 Vizualizări1437 Autor: Ziarul National

Trei inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi patru deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă, tânărul decedat în luna august curent în închisoare, vor compărea pe banca acuzaţilor.

Procurorii anunță că au finalizat urmărirea penală şi au expediat dosarul de învinuire a celor şapte în judecată.

„Poliţiştii sunt acuzaţi de manifestarea consimţământului tacit la comiterea actelor de tortură de către codeţinuţi în privinţa lui Andrei Brăguţă, precum şi pentru supunerea victimei la tratamente inumane. În acţiunile codeţinuţilor procurorii au reţinut aplicarea, cu consimţămîntul tăcit şi expres al poliţiştilor din izolator, a violenţei, tratamentului inuman şi vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale, comise în privinţa cetăţeanului Brăguţă”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Deținuții sunt cercetaţi în stare de arest preventiv, iar poliţiştii – în arest la domiciliu.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, aceștia riscă de la 8 până la 15 ani de închisoare.

Menționăm că, anterior, un deținut a afirmat că tânărul fusese adus bătut de către polițiști în celula lor. Totuși, din imaginile video făcute publice de Procuratura Generală se vede cum deținuții îl lovesc cu pumnii și picioarele pe Brăguță, acesta cade la podea, iar polițiștii nu întreprind nimic.

Procuratura Generală mai susține că acţiunile de urmărire penală în privinţa altor 10 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău continuă, aceștia fiind bănuiţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa victimei.

De asemenea, procurorii investighează acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Amintim că Andrei Brăguţă a fost reţinut pe 15 august 2017 după ce nu a oprit mașina cu care se deplasa la indicațiile agenților de patrulare. Ulterior, acesta, care deși avea probleme psihice a fost dus în izolator, a manifestat un comportament violent, lovind cu pumnul un polițist.

CITIȚI și Avocații rudelor tânărului decedat în penitenciar arată o poză în care Brăguță avea, în detenție, buzele însângerate: „Este un caz care relevă problemele de sistem”

Deși tatăl tânărului a informat oamenii legii că băiatul avea probleme psihice, acesta nu a fost dus la Spitalul de Psihiatrie pentru a i se acorda asistența medicală necesară, dar a fost încarcerat, unde a fost bătut.

Ulterior, Andrei Bărguță a fost transferat în Penitenciarul nr. 16 „Pruncul” unde a decedat. Oamenii legii au anunțat că acesta ar fi murit din cauza unei pneumonii, dar rudele acuză că tânărul a fost ucis în bătaie.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md