10:01:47 27.03.2023
Stiri

Impozitul pe avere: „De ce se dau șase milioane de lei pentru poliția care bate cu bâta în cap protestatarii?”

Economie 04.03.2017 10:00 Vizualizări4608 Autor: Ziarul National
Impozitul pe avere: „De ce se dau șase milioane de lei pentru poliția care bate cu bâta în cap protestatarii?”


Fostul ministru al Finanțelor din R. Moldova, Mihai Manoli, este de părere că impozitul pe avere instituit anul trecut de autoritățile R. Moldova este neconstituțional.

„În opinia mea, capitolele VI și VI(1) din Codul Fiscal, care se referă la impozitul pe avere, sunt neconstituționale, reieșind din Titlul I al aceluiași document, unde sunt indicate procedurile cum trebuie promovat un impozit nou și o modificare a politicii fiscale, dar și pentru că acestea contravin art. 9, 16 și 58 din Constituție care se referă la proprietate”, susține Mihai Manoli într-un interviu pentru Buletinul „Bugete fără secrete” al IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Mihai Manoli, titlul I al Codului Fiscal spune că trebuie să fie indicată sursa din care vor fi plătite impozitele. Acest lucru nu este indicat în modificările respective și nici definiția acestui impozit.

„Există un principiu – atunci când se stabilește impozitul, trebuie să se cunoască și sursa contribuabilului. Nu că dorești sau nu, dar dacă poți sau nu”, spune pentru aceeași sursă fostul ministru.

Printre argumente, fostul ministru mai enumeră și faptul că în R. Moldova nu sunt evaluate toate bunurile.

Acesta oferă exemplul altor state unde există asemenea impozit: „În Marea Britanie este așa impozit, dar se aplică imobilelor cu o valoare de două milioane de lire sterline, în Irlanda – de peste un milion. La noi impozităm 75 de mii de dolari și pornim de la faptul că evaluarea este relativă, din oficiu”.

Menționăm că fiscul a anunțat anterior că, din cele 2 893 de persoane care trebuiau să plătească acest impozit, au făcut-o deja 1 938, iar în bugetul de stat au fost acumulate 35 de milioane de lei.

„Eu mă întreb de ce un ministru al Finanțelor plătește din Fondul de rezervă al Guvernului cu șase milioane de lei poliția care bate cu bâta în cap protestatarii din fața Guvernului? E o chestie pe care nu pot s-o comentez din punct de vedere etic ca fost ministru. A rămas să planificăm bani în buget bani pentru bătaia manifestanților. Oameni buni, am ajuns de râsul lumii! Că acumulăm 35 de milioane din averi… Utilizarea eficientă a banilor este o problemă care ține, în primul rând, de Ministerul Finanțelor”, mai spune Mihai Manoli, adăugând că R. Moldova aruncă „milioane în stânga și în dreapta” în procesele pe care le pierde pe mâna ei în instanțele internaționale.

Citiți interviul integral AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md