21:44:55 05.03.2021
 
Stiri

Igor Dodon, acuzat că ar fi „CURĂȚAT tot după el din palatul prezidențial, inclusiv ceea ce nu-i aparținea”. „Această faptă este pasibilă de pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani”

Actualitate 21.01.2021 14:43 Vizualizări2855 Autor: Ziarul National
Igor Dodon, acuzat că ar fi „CURĂȚAT tot după el din palatul prezidențial, inclusiv ceea ce nu-i aparținea”. „Această faptă este pasibilă de pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani” Facebook


Fostul președinte Igor Dodon este acuzat că ar fi luat din Președinție bunuri care nu i-ar fi aparținut. În primul rând, este vorba de setul de birou de culoare verde, care ar costa 12 000 de dolari. Dodon a recunoscut anterior că acest set i-a fost dăruit de o asociație a oamenilor de afaceri din Rusia și spunea că va rămâne următorului președinte.

„Despre setul de birou al lui Dodon. Nu că mi-ar păsa de el. Dar este o ocazie să vedem cât de hapsân este acest om, cum a curățat tot după el din palatul prezidențial, inclusiv ceea ce nu-i aparținea, cum este acest set dăruit președintelui țării în 2017, nu lui Igor Dodon. Dodon nu putea lua cu el acest suport. Unicul lucru legal posibil - el îl putea răscumpăra achitând contravaloarea lui în sumă de circa 12.000 dolari (prețul estimativ al acestui set). Așa prevede legea”, a declarat deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

În cazul în care Igor Dodon nu a plătit contravaloarea acestui cadou oferit președintelui R. Moldova, atunci ar putea avea probleme.

CITIȚI și FOTO, VIDEO // Dodon a plecat de la Președinție cu tot cu „cadoul” ce îi decora masa, exact ca în biroul lui Vladimir Putin, deși a promis să-l lase viitorilor președinți

„Dacă bunul nu a fost răscumpărat, atunci aceste acțiuni cad sub prevederile art. 324 alin. (3) lit. a) Cod Penal - corupere pasivă. El și-a însușit un bun care nu i se cuvine. Această faptă este pasibilă de pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Asta, deși a declarat că setul de 12 000 de dolari va rămâne în instituția prezidențială. Nu că are cineva mare nevoie de această hidoșenie. Dar dacă s-a încălcat legea, pedeapsă există și ea trebuie aplicată”, insistă Alaiba.

De menționat că, anul trecut, președintele Dodon a primit mai multe cadouri, inclusiv cărți, tablouri, statui, icoane și cruci sau rame pentru fotografii. Cadourile au fost acordate în cadrul întrevederilor oficiale sau de lucru, precum și în cadrul participării la ceremonii prilejuite mai multor aniversări.

Într-un răspuns pentru IPN, Președinția precizează că fiecare cadou oferit șefului statului din politețe sau cu prilejul acțiunilor de protocol a fost luat la evidență și a fost evaluat de către o comisie constituită prin act normativ al secretarului general al Aparatului Președinției.

Valoarea estimativă a cadourilor înregistrate în anul 2020 este de la 100 la 500 de lei. Cadourile înregistrate cu număr în Registrul de evidență a cadourilor admisibile și trecute în gestiunea instituției prezidențiale sunt păstrate în Biblioteca prezidențială. Celelalte sunt restituite beneficiarului (în acest caz, Igor Dodon, n.r.). Începând cu anul 2017 și până în 2020, în total au fost restituite peste o sută de cadouri.

Printre cadourile primite de Igor Dodon în anul 2017 se numără harta Moldovei din 1790, după războiul ruso-turc, pusă în ramă de lemn. De asemenea, președintele a primit o sculptură din lut în formă de carte în care este gravată o rugăciune, copia drapelului R. Moldova, un buzdugan din lemn, dar și fotografia lui Igor Dodon cu Vladimir Putin, pusă în ramă de lemn. Președintele a mai primit seturi de sticle cu vin, cărți, icoane, tacuri pentru biliard, mingi și chiar și ochelari.

Printre cadourile primite în anul 2018 se numără un set pentru șah, diplome, suvenire, carte și icoană. În 2019, președintelui i-au fost oferite suvenire, tablouri, cărți, rame, dar și șase miei, care au fot returnați la fermă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Vasile 21.01.2021 16:05

Un BULANGIU HAPSIN.

ion 21.01.2021 17:03

Este necesar a fi depusa sesizare catre procuratura, ca slugarnicii lui Kulioc de acolo nu se vor mai autosesiza.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.03.2021 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // Calea constituțional...

01.03.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce tac ambasadorii

26.02.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să așteptăm primăvar...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce credeți că trebuie să facă președintele Maia Sandu în continuare, după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul de nominalizare repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md