23:15:39 09.08.2020
 
Stiri

FARISEISM // Guvernul condus de fostul consilier al lui Dodon, mesaj de 330 de cuvinte despre cel mai mare val de deportări din Basarabia și NICIUN CUVÂNT despre regimul stalinist care le-a organizat

Actualitate 06.07.2020 10:33 Vizualizări1005 Autor: Ziarul National
FARISEISM // Guvernul condus de fostul consilier al lui Dodon, mesaj de 330 de cuvinte despre cel mai mare val de deportări din Basarabia și NICIUN CUVÂNT despre regimul stalinist care le-a organizat


Ion Chicu, șeful Guvernului loial prorusului Igor Dodon, a semnat, astăzi-dimineață, un mesaj adresat victimelor celui mai mare val de deportări din Basarabia, care a avut loc acum 71 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949.

Mesajul din 20 de propoziții și 330 de cuvinte evocă drama a zeci de mii de basarabeni, ridicați noaptea și duși cu vagoane destinate vitelor în frigurile Siberiei, dar evită să arate și cine a organizat deportările pentru deznaționalizarea Basarabiei - regimul stalinist.

CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE

„În iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Femei, copii, bătrâni. Cei mai buni gospodari. Le-a luat apoi ani de zile să revină în patrie. Mulți din ei nici n-au mai apucat acest moment. Cei care mai sunt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sunt mărturia unei rezistențe acerbe. Poate că nicio guvernare nu va fi în stare să le răscumpere pierderile materiale și spirituale pe care le-au suportat atunci, dar să le evocăm amintirea și să le mulțumim e de datoria noastră. Ce ne-a oferit această lecție de istorie e că indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pângărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei”, cităm din mesajul premierului Ion Chicu.

CITIȚI și „Suprarealism incredibil”: Ședința de Parlament a început cu FELICITĂRI la adresa Federației Ruse și s-a terminat cu un minut de reculegere în memoria DEPORTAȚILOR. Zinaida Greceanîi: „Eu nu am avut de suferit”

Fostul consilier al preșdintelui Dodon este de acord că pe 6 iulie 1949, când sovieticii nimiceau „elementele românești” dintre Prut și Nistru, a avut loc „o tragedie”. „Moldova nu trebuie să uite acea vară neagră”, este îndemnul lui Chicu.

Menționăm că premierul Chicu a depus astrăzi flori de unul singur la „Trenul Durerii”, monumentul de la Gara din Chișinău ridicat în memoria deportaților. Președintele Igor Dodon, dar și spicherul Zinaida Greceanîi, care face parte dintr-o familie de deportați, nu au comemorat astăzi 71 de ani de la al doilea val de deportări. Acum câteva zile, pe 2 iulie, Chicu, Dodon și Greceanîi depuneau flori împreună la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

CITIȚI și DEPORTĂRI // Pojăreniul din Siberia

Vedeți mai jos mesajul integral al premierului Ion Chicu dedicat celui mai mare val de deportări din Basarabia:

Mesajul prim-ministrului, Ion Chicu, la comemorarea a 71 de ani de la al doilea val de deportări

În fiecare an, data de 6 Iulie ne pune față în față cu istoria. Ba chiar cu cea mai dureroasă pagină a ei. E ziua în care comemorăm victimele celui mai mare val de deportări. De-atunci au trecut 71 de ani.

În Iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Femei, copii, bătrâni. Cei mai buni gospodari. Le-a luat apoi ani de zile să revină în patrie. Mulți din ei nici n-au mai apucat acest moment.

Cei care mai sunt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sunt mărturia unei rezistențe acerbe. Poate că nicio guvernare nu va fi în stare să le răscumpere pierderile materiale și spirituale pe care le-au suportat atunci, dar să le evocăm amintirea și să le mulțumim e de datoria noastră.

Ce ne-a oferit această lecție de istorie e că indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pângărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei.

Istoria este dovada incontestabilă că Republica Moldova este plămădită din sânge și întărită de oasele înaintașilor noștri. Noi suntem cei care trebuie să dăm continuitate valorilor pentru care au luptat ei atunci, să le purtăm cinstea, să le urmăm idealurile, să ne solidarizăm și să devenim mai puternici.

Rămânem legați de acest pământ prin tot ce-a fost înaintea noastră, dar și prin tot ce va urma. Să păstrăm vie amintirea trecutului prin mormintele strămoșilor noștri și luminos viitorul prin leagănele copiilor. Să diminuăm populismul, luptele politice, etnice și religioase și să amplificăm omenia. De asta avem nevoie acum. Asta ne va permite să evităm pe viitor alte file negre în istoria neamului, similare tragediei din 6 iulie 1949.

Moldova nu trebuie să uite acea vară neagră.

Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


V. Pădureanu 06.07.2020 10:51

Personajul e departe de poporul român, e fals, un promotor al moldovenismului primitiv, nu poate vedea mai departe de pârjolteni și sadova...

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md