06:37:48 03.12.2021
Stiri

Guvernarea de la Chișinău este sfătuită să nu facă pași PRIPIȚI în negocierea prețului la gaze cu Rusia: „Merită ca R. Moldova să aibă costuri politice enorme, cu consecințe pentru zeci de ani, pentru a diminua o criză care va dura doi ani?”

Actualitate 18.10.2021 09:40 Vizualizări2033 Autor: Ziarul National
Guvernarea de la Chișinău este sfătuită să nu facă pași PRIPIȚI în negocierea prețului la gaze cu Rusia: „Merită ca R. Moldova să aibă costuri politice enorme, cu consecințe pentru zeci de ani, pentru a diminua o criză care va dura doi ani?”


Criza gazelor, cu care ne confruntăm în prezent, nu este doar problema R. Moldova, dar este a întregii regiuni. Presiunea publicului asupra politicului este enormă, iar politicul trebuie să întreprindă măsuri corecte pentru a nu comite greșeli. „Astăzi situația este gravă, critică, dar gestionabilă. Este greu, dar nu imposibil”, consideră expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

„Soluțiile pe care le are R. Moldova pentru prețul gazului sunt în mare parte de ordin politic și nu economic. Criza gazelor va dura maximum doi ani. După, starea critică se va tempera, iar autoritățile vor înțelege - merită ca R. Moldova să aibă costuri politice enorme, cu consecințe pentru zeci de ani, pentru a diminua o criză care va dura doi ani?”, întreabă Ioniță.

Potrivit economistului, R. Moldova nu trece prima dată printr-o situație de criză legată de prețul gazului, iar dacă nu se va reuși să se negocieze, pentru acest an, cu Federația Rusă un preț corect în noul contract de livrare a gazelor, am putea achita circa 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, față de 250 de dolari media pe perioada de iarnă conform formulei vechi. „Este o situație neplăcută, una grea, dar gestionabilă și trebuie să dăm dovadă de inteligență”, a spus economistul.

Analistul economic mai spune că R. Moldova a avut un preț la gaz, relativ confortabil, până în 2005-2006, când plătea pentru o mie de metri cubi aproape 80 de dolari. În 2010, acesta s-a ridicat la 250 de dolari. Maxima istorică a fost în 2013-2014, când a ajuns să fie de 380 de dolari. Între 2016-2017 s-a înregistrat o scădere de prețuri. Însă, în 2018, „Gazprom” a schimbat abordarea, iar R. Moldova a început să plătească pentru gaz mai mult. Dată fiind conjunctura internațională favorabilă, anul trecut moldovenii au avut cel mai mic preț la gaz din ultimii 15 ani. Pe fundalul crizei energetice mondiale legate de situația provocată de COVID-19, prețurile au căzut și R. Moldova a beneficiat de un preț de 150 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz.

„Ne-am bucurat și am crezut că toată viața va fi 150 de dolari. Nu este corect să analizăm situația de astăzi cu ceea ce a fost anul trecut. Anul trecut a fost o anomalie legată de COVID-19. Anul acesta situația este inversă. Avem acum o speculație proastă la bursă. Totodată, trebuie să fie făcută anchetă separată, să ni se spună din ce cauză ne-am trezit cu o nouă formulă de calcul și în loc de 250 de dolari pentru o mie de metri cubi ni se impune să plătim 790 de dolari și asta în lipsa unui contract garant de livrare”, a precizat acesta.

Expertul a mai afirmat că în anii „răi” din punct de vedere energetic, R. Moldova plătea pentru importul resurselor energetice un miliard și 200 de milioane de dolari. Anul trecut a plătit sub de 600 de milioane de dolari, minimumul din ultimii 15 ani. În acest an, dacă nu se va reuși negocierea cu Federația Rusă, prețul va ajunge la un miliard și 240 de milioane de dolari. Anul viitor, situația ar putea să continue să se agraveze. Se va ajunge la un miliard și 450 de milioane de dolari. Apoi, invitabil, situația va veni la normal.

În opinia expertului, astăzi R. Moldova nu mai poate fi șantajată pe segmentul energetic. Presiunea și povara energetică este incomparabil mai mică decât acum 10-15 ani. Majorarea prețurilor este ceva neplăcut pentru populație, însă situația nu este imposibil de gestionat. Presiunea prețurilor resurselor energetice asupra economiei, asupra populației și asupra Bugetului Public Național este de patru ori mai mică decât acum 15-20 de ani.

Economistul afirmă că, în perioada 2000-2003, tariful unui metru cub de gaz în R. Moldova era de 1,3 lei. Maximumul a fost în 2014, de 7,20 de lei. După, datorită conjuncturii internaționale favorabile, prețul a scăzut la 4,90 de lei. Anul acesta, consumatorii casnici ar putea plăti 9 lei pentru un metru cub de gaz. Însă, afirmă economistul, este una când plătești 4,90 de lei și ai un salariu mediu lunar de 7 500 de lei și este altceva când plătești 7 lei, dar salariul tău mediu lunar este de 3 000 de lei.

Ioniță a subliniat că R. Moldova trebuie să implementeze de urgență Pachetul Energetic III, votat în 2012, dar încă neimplementat, care trebuie să prevadă crearea Bursei de Mărfuri, ca în România, unde orice consumator poate merge să procure gaz. În această săptămână, conducerea Bursei de Mărfuri din România vine în R. Moldova pentru a ajuta liderii de la Chișinău să urgenteze deschiderea acestei burse pentru tranzacționarea de gaze, anunță analistul. Totodată, Bucureștiul vine și cu furnizori de gaz. Potrivit economistului, deschiderea bursei de mărfuri nu neapărat spune că vom avea un preț mic la gaz, dar ne va permite să ținem piept negocierilor cu Federația Rusă.

Expertul mai spune că Pachetul Energetic III înseamnă crearea rețelelor de transport al gazelor și a rețelelor de distribuție. El a amintit că majoritatea rețelelor de distribuție de la nivel local au fost construite din banii statului, ai administrației publice locale (APL), ai agenților economici și ai populației. „S-au investit miliarde de lei în infrastructura gazului, care a fost dată în folosință „Moldovagaz”.

Expertul susține că trebuie făcută o evaluare a tuturor activelor acestor rețele din fiecare raion, să fie determinată cota de participare a investitorilor, iar APL să gestioneze aceste acțiuni.

Pachetul Energetic III, mai menționează economistul, trebuie să prevadă și procurarea gazelor din diverse surse, lucru ce poate fi realizat doar dacă în R. Moldova va fi creată Bursa de Mărfuri.

Analistul economic a mai declarat că statul trebuie să se pregătească să ofere suport cetățenilor în această perioadă de criză. Dacă vom avea majorarea tarifului la gaz până la 9 lei, Guvernul ar fi bine să subvenționeze jumătate din creșterea pentru consumul de până la 100 de metri cubi de gaz. Dacă acum tariful este de 4,90 de lei și va crește până la 9 lei să se ofere o subvenție de 2 lei sau 2,5 lei.

Pentru a plăti aceste subvenții, Guvernul va trebui să identifice circa 600 de milioane de lei, afirmă Veaceslav Ioniță. Însă, mai spune că atunci când se scumpește gazul, încasările din TVA în bugetul de stat tot cresc. Astfel, banii pe care îi va câștiga Guvernului din creșterea încasărilor TVA, de pe urma creșterii tarifului la gaze, îi poate întoarce populației, pentru ca să nu plătească mai scump decât a plătit în 2014-2015. Astfel, suma totală anuală pe care o vor primi persoanele sub formă de subvenții se va ridica la 1 900 de lei.

În opinia expertului, majorările trebuie făcute treptat. Prima - nu mai devreme de luna decembrie și nu mai mult de 80%. A doua majorare, doar după ce vom ieșit din iarnă, pentru ca cetățenii în perioada de vară, atunci când consumul este mic, să-și poată achita facturile din iarnă.

„Chiar dacă majorăm tariful la gaze, banii pe care îi va primi „Moldovagaz” nu vor fi de ajuns să acopere toate cheltuielile și atunci Guvernul trebuie să ofere garanții „Moldovagaz”, dacă tariful va fi ajustat în 2-3 ani, care îi vor permite să se împrumute de pe piețele financiare”, a conchis Veaceslav Ioniță.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

29.11.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre r...

26.11.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // România și nevoia de...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce notă îi puneți Guvernului condus de premierul Natalia Gavrilița pentru activitatea din primele 100 de zile de activitate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md