11:19:29 04.07.2022
Stiri

Gripă AVIARĂ în R. Moldova: Specialiștii recomandă crescătorilor de păsări să nu le scoată pe imașuri sau la râuri și să limiteze contactele acestora cu păsările sălbatice

Actualitate 16.05.2022 13:40 Vizualizări1085 Autor: Ziarul National
Gripă AVIARĂ în R. Moldova: Specialiștii recomandă crescătorilor de păsări să nu le scoată pe imașuri sau la râuri și să limiteze contactele acestora cu păsările sălbatice
Poză simbol


Virusul gripei aviare a fost depistat, la finele săptămânii trecute, în probele recoltate de către Centrul Republican de Diagnostic Veterinar de la păsări domestice din mai multe gospodării din satul Rezina, raionul Ungheni.

Comisia antiepizootică excepțională a raionului Ungheni a aprobat de urgență un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar, astfel încât virusul să nu se răspândească.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) anunță că acesta este al doilea caz înregistrat în acest an, primul focar de gripă aviară fiind depistat la păsări domestici în localitatea Hirișeni, raionul Telenești, care a fost eradicat cu succes.

Pentru a proteja sectorul avicol din Republica Moldova, ANSA le solicită crescătorilor de păsări să intensifice măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale pe care le dețin.

Totodată, proprietarilor de păsări li se recomandă să nu le scoată la imașuri, lacuri sau râuri, să le țină închise în propriile gospodării și să limiteze, la maximum, posibile contacte cu păsările sălbatice sau din alte gospodării.

ANSA le mai solicită proprietarilor de păsări să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii păsărilor domestice sau a depistării cadavrelor de păsări sălbatice.

Menționăm că, pe parcursul anului 2022, în regiune au fost raportate peste 1 578 de focare de gripă aviară la păsări domestice și sălbatice în state precum Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia, Germania, Italia, Portugalia, Polonia, Franța, Ungaria și România.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.07.2022 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Platforma 2, CUB

01.07.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre sancțiuni

27.06.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Noua Românie mare” ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md