12:51:08 22.10.2021
Stiri

„Găsește-ți VACANȚA RATATĂ”: Agenția de turism de la Chișinău care îți ia banii, dar NU te trimite la mare. Zeci de PLÂNGERI la Poliție și dosar penal pentru ESCROCHERIE

Actualitate 08.09.2021 08:27 Vizualizări4560 Autor: Ziarul National
„Găsește-ți VACANȚA RATATĂ”: Agenția de turism de la Chișinău care îți ia banii, dar NU te trimite la mare. Zeci de PLÂNGERI la Poliție și dosar penal pentru ESCROCHERIE


Inspectoratul de Poliție Botanica a intentat o cauză penală, după ce peste 30 de persoane s-au plâns că au achitat în această vară mai mult de jumătate de milion de lei pentru a merge cu familiile în vacanță și nu au mai ajuns la mare

„Travel&Party, găsește-ți călătoria ideală!”. Acesta este sloganul de pe pagina sa de Facebook cu ajutorul căruia o agenție de turism din Chișinău a „pescuit” numeroși doritori de a pleca la mare în Turcia sau Bulgaria în această vară. Convinși să semneze rapid contractele și să plătească suma integrală într-un oficiu suspect din sectorul Botanica al capitalei pentru a nu rata „ofertele fierbinți”, clienții au rămas în cele din urmă și fără vacanțe, și fără bani. De partea cealaltă, Victoria Vetrilă, fondatoarea agenției „Travel&Party”, invocă o situație de „forță majoră” și afirmă că oamenii „își vor primi banii până la sfârșitul acestei săptămâni”. Aceeași agenție are de întors bani la turiști care așteaptă din 2019 același lucru.

Familia Noroacă și contractul de 36 425 de lei

După doi ani în care nu au mai fost la mare, soții Noroacă și-au spus că în această vară trebuie să-și ducă neapărat micuțul în vârstă de cinci ani în vacanță. Mai mult, Iuliana Noroacă și-a convins și mama să meargă cu ei, ca să vadă pentru prima dată Turcia și să-și întremeze și ea sănătatea la mare.

„Am văzut oferta fierbinte pe Facebook pe 5 august și în aceeași zi am semnat contractul. M-a telefonat doamna și m-a convins să venim repede, că după-masă s-ar putea să nu mai fie oferta. Am vorbit și cu mama să meargă cu noi. Am achitat mai întâi 20 de mii de lei și peste două ore am adus și cealaltă parte a sumei”, își amintește Iuliana Noroacă.

Plecarea la mare era stabilită pentru noaptea de 13 spre 14 august și turiștii așteptau cu sufletul la gură vacanța programată pentru 12 zile. Soții Noroacă și-au luat concedii de la serviciu, și-au făcut testele la COVID-19 și erau cu bagajele la ușă când, pe la ora 13.00 în ziua plecării, i-a telefonat Victoria Vetrilă.


Victoria Vetrilă, fondatoarea agenției de turism „Travel&Party”

„Ne-a spus că hotelul la care urma să plecăm este supraplin și i-au dat refuz. Chipurile, ne-a amânat pentru data de 19 august și repeta: nu știu ce să fac, nu știu ce să fac. Noi am rămas cu gura căscată, ne luaserăm deja concediu de la serviciu, mama mergea pentru prima oară la mare în Turcia la 56 de ani ai ei... N-am avut încotro, am zis hai pe 19”, rememorează Iuliana.

Calvarul, însă, abia începea. Pentru că, pe 18 august, la ora 20.00, cu doar cinci ore înainte de zbor, șefa agenției de turism din nou „nu știa ce să facă” la telefon, pentru că hotelul din Turcia „iar v-a refuzat”.

„Am început să ne certăm cu mămica, toată noaptea nu am dormit. Mămica a achitat 20 de mii de lei din suma contractului, numai ea știe cum a strâns acești bani la anii ei, și iată ce ofertă i-am găsit. Unde-i sufletul meu acum? Nici nu mai vorbesc de atunci cu părinții mei”, suferă tânăra.

Alți clienți, alte vacanțe ratate

Într-o situație similară cu cea a familiei Noroacă, care așa și nu a mai plecat în această vară la mare și încă nu și-a recuperat banii, erau alte zeci de persoane care s-au găsit în aceeași seară pe rețelele de socializare, au creat un grup pe Viber și a doua zi dimineață și-au dat întâlnire la oficiul agenției de turism. Pentru că nu au găsit-o pe proprietară la oficiul de pe bulevardul Decebal, au mers direct la Inspectoratul de Poliție Botanica, unde au scris plângeri.

Elena Memeț este o altă victimă a agenției „Travel&Party”, care urma să ajungă la același hotel, Noxinn Deluxe, mai întâi pe 14 august și apoi pe 19 august. A achitat pentru vacanța ratată 16 665 de lei. Când și-a dat seama de amploarea problemei, aceasta a telefonat la agenția din Turcia care chipurile a fost contractată pentru a întâlni acolo turiștii din R. Moldova. Cei de-acolo i-au spus că nu cunosc asemenea agenție din Chișinău și că nu lucrează cu ea. Mai mult, voucherele eliberate de „Travel&Party” ar conține date eronate atât în ceea ce privește denumirea hotelului, cât și locația acestuia.

„Eu merg până în pânzele albe. Așa tupeu nu am mai văzut. Pozează în victimă, dar victimele suntem noi. Din start ne-a dat vouchere false, nici la Aeroport nu ne-a programat. Noi am fost în noaptea ceea la Aeroport și numele noastre nu erau nicăieri”, declară femeia.


Discuția unor turiști cu Victoria Vetrilă din incinta Inspectoratului de Poliție Botanica pe 19 august curent

Turiști dați afară din hotel după trei zile

Persoanele din grupul ce urma să meargă în luna august în Turcia nu sunt unicele victime ale Agenției „Travel&Party”. Două familii tinere din Chișinău cu câte un copil de un an și jumătate și, respectiv, cinci ani și-au imaginat vacanța la mare la hotelul „Trakia” din Bulgaria. Pe 21 iulie curent au semnat, iarăși grăbite de către Victoria Vetrilă, contractul pentru o vacanță ce urma să înceapă pe 11 august și costa, numai pentru familia Olaru (nume schimbat la solicitarea interlocutorilor – n.r.) 26 980 de lei.

„Este pentru prima dată când am apelat la o agenție de turism. Pe ușa de la oficiu nu era scris nimic, un singur calendar pe perete, niște cecuri aruncate... Contractul l-am luat, dar biletele ne-a spus că vor fi pe urmă. Cu două ore înainte de plecare ne-a anunțat că hotelul a vândut mai multe camere decât are și ea ne propune alt hotel, chipurile mai bun, mai aproape de mare. Am fost de-acord, ce mai puteam face?”, ne-a povestit cuplul Olaru.

Au urcat în autocar și a doua zi erau pe litoralul bulgăresc. Nici n-au apucat să desfacă bagajele, că cele două familii din R. Moldova au fost chemate de urgență la recepția hotelului. Li s-a spus că sejurul lor nu este achitat și, de aceea, trebuie să stea în hotel, neavând voie la bazin și la mare, până se rezolvă problema. Victoria Vetrilă de la Chișinău le spunea turiștilor la telefon că „totul este achitat, odihniți-vă fără probleme, nu vă stricați vacanța”, în timp ce angajații hotelului și agenția de turism din Bulgaria trecută în actele lor de călătorie afirmau că banii nu au venit de la Chișinău.

Turiștii spun că au asistat, la un moment dat, la o discuție telefonică dintre reprezentanta agenției de turism dim Bulgaria și Victoria Vetrilă în care prima o acuza că aceasta ar avea datorii mari și o soma să le transfere banii.

Peste două zile, cei de la hotel le-au dat ultimatum să plece, fiindcă vacanța lor așa și nu mai fusese achitată.

„Era ora 17.00 seara. Noi cu doi copii mici, în țară străină, fără bani, pentru că am plătit pentru o vacanță în care totul să fie asigurat... Am început a plânge, nu știam ce să facem. În cele din urmă, ne-au lăsat să dormim și în noaptea ceea la hotel, iar a doua zi Vetrilă a organizat transport și pe 15 august dimineața eram la Chișinău. Ea spunea că a transferat banii la primul hotel și dura să ajungă banii acolo unde eram noi. Am rugat-o să ne arată copia transferului și nu a vrut”, rememorează familia Olaru.

Turiștii cu vacanță de coșmar au avut la întoarcere discuții cu Victoria Vetrilă și aceasta a scris o recipisă că le întoarce banii „până diseară”, lucru care nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Turiști cu contracte din 2019 care încă nu și-au văzut banii

Cei care au avut de suferit în această vară nu sunt singurele victime ale agenției „Travel&Party”. Elena Nicora, de exemplu, a încheiat un contract cu această agenție încă în noiembrie 2019 pentru o vacanță ce urma să aibă loc în iunie 2020 la mare în Bulgaria. Femeia a plătit 12 000 de lei, dar a renunțat ulterior la contract din cauza pandemiei de COVID-19, fiind sigură că-și va primi banii înapoi, așa cum a indicat Guvernul în acea perioadă.

Elena Nicora se consideră „norocoasă”, întrucât acesteia i-a fost întoarsă jumătate din sumă, pe când alte două familii pe care le cunoaște și se află în aceeași situație ca a ei, cu contracte de 20 000 și 25 000 de lei, nu au văzut încă niciun ban de la „Travel&Party”.

„O telefonam pe Victoria în mai, spunea în iunie, reveneam în iunie, deja eram amânată pentru iulie, că iată-iată și... așa și nu ne-a mai întors banii”, ne-a spus femeia.

Agenție cu pagină „curată” de Facebook, cu un singur angajat și datorii de milioane

Agenția „Travel&Party” a fost fondată în anul 2016 de către Victoria Vetrilă și îl are în calitate de administrator pe soțul acesteia, Valentin Vetrilă. În anul 2019, firma avea un singur angajat și datorii curente de peste 1,2 milioane de lei.Adresa agenției este anunțată pe pagina de Facebook pe strada Mitropolit Varlaam 90, însă turiștii sunt chemați într-un birou de pe bd. Decebal de la Botanica. Acolo am mers și noi de mai multe ori în ultimele zile, dar nu am găsit-o pe Victoria Vetrilă pe loc, ușa fiind încuiată.

Am reușit să vorbim la telefon cu fondatoarea agenției, care ne-a spus că nu merge la oficiu „pentru că grupul respectiv de oameni mă amenință și strigă”.

„Este e situație de forță majoră care se rezolvă. Nu știu de ce se plâng, deoarece, conform angajamentelor, banii urmează a fi întorși în decurs de 14 zile lucrătoare. Acest termen expiră luni, dar eu intenționez să mă întâlnesc mai devreme cu ei – joi sau vineri. Ei trebuie să vină până la sfârșitul săptămânii curente cu contractele și cecurile ca să-și ridice banii. Le-am semnat scrisori de garanție și așa va fi. Fiecare va primi toată suma care trebuie”, ne-a asigurat Victoria Vetrilă.

Scrisorile de garanție semnate de șefa agenției de turism au fost semnate pe 19 august curent.

Cât privește familiile care au încheiat contracte înainte de pandemie, Vetrilă face referire la legislație, potrivit căreia banii ar urma să fie întorși până la 31 decembrie 2021.

Vetrilă a acuzat persoanele nemulțumite că ar „turna murdărie pe internet” la adresa ei și ar răspândi „informații false”, deși toate comentariile negative de pe pagina de Facebook a agenției sunt șterse imediat și autorii acestora – blocați.

Pe parcursul discuției noastre, Victoria Vetrilă ne-a atras atenția că ceea ce ne-a spus „nu este pentru public” și că nu am avea dreptul să scriem fără permisiunea ei. Mai mult, aceasta și-a exprimat dorința să scriem numai după ce „oamenii își vor primi banii”.

Cauză penală pentru escrocherie

Victimele acestei agenții de turism au pregătit scrisori la adresa conducerii R. Moldova și își pun mari speranțe că vor fi ajutate. Mai mult, dorința lor este ca astfel de cazuri să fie cercetate temeinic, pentru ca să nu aibă de suferit și alți cetățeni.

Pe 21 august curent, Inspectoratul de Poliție Botanica a pornit o cauză penală pentru escrocherie în baza plângerilor turiștilor care și-au ratat vacanța și nici nu și-au primit banii înapoi.

„Este pornită o cauză penală pentru escrocherie. În prezent au loc acțiuni de urmărire penală și nu vă putem oferi mai multe detalii”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Gheorghe Luchian, ofițerul de urmărire penală de la Inspectorul de Poliție Botanica responsabil de acest caz.

Ofițerul de presă de la Direcția de Poliție a municipiului Chișinău, Svetlana Scripnic, ne-a spus că, până în prezent au scris plângeri 30 de persoane, dar numărul acestora crește zilnic. Paguba provocată victimelor depășește suma de 500 de mii de lei, a adăugat aceeași sursă.

„În timpul apropiat vor fi efectuate percheziții în cadrul acestei cauze penale”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL Svetlana Scripnic.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

15.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Al doilea război eco...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md