03:51:34 25.06.2021
 
Stiri

GALERIE FOTO // Eroii echipajului SMURD de la Iași care și-au pierdut viața în timpul unei misiuni de salvare pe teritoriul R. Moldova, comemorați cu onoruri militare la Haragâș

Actualitate 03.06.2021 16:18 Vizualizări739 Autor: Ziarul National
GALERIE FOTO // Eroii echipajului SMURD de la Iași care și-au pierdut viața în timpul unei misiuni de salvare pe teritoriul R. Moldova, comemorați cu onoruri militare la Haragâș


Cei patru membri ai echipajului SMURD Iași, decedați acum cinci ani într-un accident aviatic, au fost comemorați astăzi cu onoruri militare la Haragâș, raionul Cantemir, acolo unde a fost construit, aproape de locul tragediei, un memorial dedicat lor.

Un sobor de preoți a oficiat un serviciu divin în prezența șefului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general-maiorul Mihail Harabagiu, Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, reprezentanții ai Inspectoratului General de Aviație al MAI din România, angajați ai SMURD România etc.Ambasadorul Daniel Ioniță a evocat la eveniment sacrificiul echipajului SMURD pentru a salva oameni din R. Moldova cu prețul propriilor vieți, dar și ajutoarele dezinteresate oferite de România pentru cetățenii din stânga Prutului.

„Prezența noastră numeroasă, aici, îmi întărește convingerea că sacrificiul eroilor pe care i-am pomenit astăzi nu a fost uitat. Sigur, pe de o parte, nu vom putea niciodată să uscăm lacrimile care încă persistă în ochii familiilor celor dispăruți. Pe de altă parte, însă, cred că Gabriel, Mihaela, Dinu şi Voicu, dacă ar mai fi trăit acum, ar fi mândri de ceea ce am reușit să facem în cei cinci ani de când ei au plecat la ceruri. Acum 5 ani, proiectul SMURD era doar un proiect pilot, iar acum SMURD Moldova s-a extins pe teritoriul întregii țări și este susținut în continuare cu un grant substanțial din partea UE. Totodată, în cei cinci ani care au trecut de la tragedie, România a reușit să renoveze peste 1200 de grădinițe în toate raioanele din Republica Moldova…Această pandemie care ne-a schimbat tuturor viețile, a fost un test pe care România și Republica Moldova au reușit să-l treacă... În ultimii doi ani, România a trimis zeci de camioane medicale în Republica Moldova și a donat până în momentul de față peste 300 de mii de doze de vaccin”, a declarat Daniel Ioniță la eveniment.„În echipa aero-medicală a SMURD Iași sunt 9 medici și 9 asistenți. Mihaela și Gabriel lipsesc, ei au ales să se înalțe la cer, într-o misiune de salvare a vieții. S-au dus să facă gardă în ceruri, așa credem. Ne lipsesc și piloții din unitatea specială de aviație. Fără ei, familia SMURD Iași e mai săracă și o să rămână așa întotdeauna. În fiecare dimineață îi salutăm după raportul de gardă, îi salutăm în fotografia pe care o avem în departamentul de urgență. Uneori le cerem părerea. Tare mult ne-am fi dorit să știm ce cred ei despre un caz sau altul”, a declarat la eveniment medicul-șef al SMURD Iași, Diana Cimpoieșu.

Amintim că elicopterul cu echipajul SMURD la bord format din patru persoane - Doru Gavril, Voicu Socae, Mihaela Dumea și Gabriel Sandu - s-a prăbușit pe 2 iunie 2016 într-o pădure de lângă Haragâș după ce a realizase o misiune aero-medicală de salvare în stânga Prutului și se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un alt pacient.

La scurt timp, membrii echipajului au fost găsiți fără suflare.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 03.06.2021 20:15

Eterna recunostinta Eroilor.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ultima redută a Rusi...

18.06.2021 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ne amenință Ru...

14.06.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu pași mici s-a mer...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum credeți că trebuie să se prezinte partidele de dreapta la alegerile parlamentare anticipate de pe 11 iulie 2021?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md