03:05:40 21.04.2024
Stiri

Filat, AVERTISMENT pentru Maia Sandu și Natalia Gavrilița, care și-au asumat TRIUMFALIST condamnarea lui Șor la 15 ani de pușcărie: „Aceste asumări politice vor fi folosite ulterior în instanțele internaționale”

Actualitate 13.04.2023 19:29 Vizualizări3718 Autor: Ziarul National
Filat, AVERTISMENT pentru Maia Sandu și Natalia Gavrilița, care și-au asumat TRIUMFALIST condamnarea lui Șor la 15 ani de pușcărie: „Aceste asumări politice vor fi folosite ulterior în instanțele internaționale”


Fostul premier Vlad Filat, cel care a făcut pușcărie în baza unui denunț al lui Ilan Șor în dosarul fraudei bancare, consideră că președinta Maia Sandu, dar și ceilalți politicieni aflați la guvernare ar trebui să fie mult mai precauți în a-și asuma decizia de condamnare a fugarului Șor.

„Justiția s-a pronunțat în cazul Șor. Președintelui Maia Sandu și tuturor celor care se pronunță triumfalist asumându-și această decizie le sugerez să înceteze, altfel conferă un caracter politic acestei condamnări date de justiție. Aceste asumări politice vor fi folosite ulterior în instanțele internaționale. Politicienii să rămână sa facă politică, iar justiția să facă dreptate! Totuși, viața bate filmul”, a scris Filat într-o postare pe Facebook.

Citește și: Maia Sandu: „Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea”

După ce Maia Sandu s-a pronunțat în privința condamnării lui Șor, un mesaj la acelaşi subiect a postat pe rețelele de socializare și fosta prim-ministră Natalia Gavrilița.

„Am obținut finalitate în cauza fugarului Ilan Șor, care nu doar a sărăcit oamenii, dar care continuă să utilizeze banii furați pentru apune la bătaie viitorul european al copiilor noștri. Decizia Curții de Apel Chișinău, prin care Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare și la restituirea a 5,2 miliarde de lei, aduce mai multă dreptate în societatea noastră. Este meritul tuturor cetățenilor care au rezistat în perioada statului capturat, au luptat pentru schimbare și au avut încredere că binele va prevala. Reforma justiției este un proces lent, dar este singura cale spre dreptate și prosperitate”, a scris Gavrilița pe Facebook.

Joi, 13 aprilie 2023, la ora 17:55, după două zile de dezbateri judiciare, Curtea de Apel Chișinău a pronunțat dispozitivul deciziei în dosarul Șor, care face parte din dosarul ,,Frauda bancară”.

Ilan Șor a fost recunoscut culpabil și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei.


Decizia integrală a Curții de Apel Chișinău:

Curtea de Apel Chișinău a:

  1. respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
  2. respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
  3. admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
  4. casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
  • A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
  • Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.

Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest.

Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5.291.708.829 lei din contul inculpatului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md