20:22:08 27.10.2020
 
Stiri

Filarmonica „Serghei Lunchevici” va fi DEMOLATĂ. Pentru reconstrucție ar fi necesare sute de MILIOANE de lei. Autoritățile apelează la DONAȚIILE oamenilor și partenerilor externi pentru ca Filarmonica să fie reconstruită „sub egida președintelui”

Actualitate 25.09.2020 10:22 Vizualizări1307 Autor: Ziarul National
Filarmonica „Serghei Lunchevici” va fi DEMOLATĂ. Pentru reconstrucție ar fi necesare sute de MILIOANE de lei. Autoritățile apelează la DONAȚIILE oamenilor și partenerilor externi pentru ca Filarmonica să fie reconstruită „sub egida președintelui”


Edificiul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sau ce a mai rămas din el în urma incendiului de joi, 24 septembrie, va fi demolat. Anunțul a fost făcut astăzi de către Igor Dodon, care alături de premierul Ion Chicu și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, a fost la fața locului.

Șeful statului apelează la donațiile oamenilor și partenerilor externi, astfel încât în anul viitor să fie demarată construcția noului sediu al Filarmonicii.

„Edificiul respectiv, construit în anul 1912, a suferit daune substanțiale: s-a prăbușit acoperișul, a fost distrusă sala mare de concerte, sala mică a suferit deteriorări considerabile și nu putem vorbi despre exploatarea în continuare a clădirii. După ce se va opri incendiul, trebuie curățit locul, scos gunoiul, pentru următoarele etape. Apoi urmează un proiect de construcție. Probabil vor rămâne doar coloanele din față, în rest totul va trebui construit de la zero. În prezent se fac cercetări pentru a stabili cauza incendiului. De comun acord cu prim-ministrul, am anunțat despre deschiderea unui cont bancar special și despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naționale sub egida președintelui. Este îmbucurător faptul că unii sponsori deja m-au contactat și și-au expus disponibilitatea de a acorda 1 milion de lei, sumă care va ajunge în zilele apropiate”, a spus Dodon, în cadrul emisiunii sale de pe Facebook.


Sursa citată a mai adăugat că e nevoie de sute de milioane de lei pentru reconstrucția unui nou sediu al Filarmonicii.

CITIȚI și FOTO // Filarmonica de la Chișinău, făcută SCRUM. Dirijorul Mihail Agafița: „Filarmonica Națională a Republicii Moldova a rămas fără casă, fără sală, fără instrumente, a ars tot...”

„Este planificată anunțarea unui concurs pentru un nou proiect al Filarmonicii, a cărei construcție ar putea începe în luna martie 2021. Este nevoie de sute de milioane de lei pentru ca să avem o filarmonică frumoasă. Sunt convins că noi toți trebuie să depunem eforturi maxime, pentru ca filarmonica să-și redeschidă ușile. În legătură cu aceasta, fac apel către toate persoanele juridice și fizice, precum și către partenerii externi, cu îndemnul de a participa la realizarea noului proiect național – renovarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, a conchis Igor Dodon.

Menționăm că un incendiu izbucnit pe 24 septembrie în jurul orei 12.00 a distrus sediul Filarmonicii. Flăcările au mistuit arhiva, dar și mai multe instrumente valoroase ale instituției. Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat cercetări la fața locului și urmează să anunțe în scurt timp cauza incendiului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Filarmonica la Rostov 25.09.2020 13:00

de construit "sub gnida perdsetatelui" !

ion 25.09.2020 14:33

Important e sa fie reconstruita in locul initial, la costuri reale si modeste, corespunzatoare saraciei RM, si in absenta oricaror "egide" de interes avid.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.10.2020 16:37 Ziarul National Alecu Reniță // Lăsați-ne în pace, po...

26.10.2020 09:25 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Neutralitatea” trăd...

23.10.2020 09:09 Ziarul National Nicolae Negru // De ce se implică Put...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md