03:28:11 18.08.2018
 
Stiri

Ex-viceministru de Externe: „NU, cetățenii moldoveni NU riscă să își piardă dreptul de a circula fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat”

Politică 10.01.2018 16:00 Vizualizări1621 Autor: Ziarul National
Ex-viceministru de Externe: „NU, cetățenii moldoveni NU riscă să își piardă dreptul de a circula fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat” facebook

Fostul viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, aduce critici celor care au promovat ideea că cetățenii R. Moldova riscă să-și piardă dreptul de a circula fără vize în țările UE.

„Cetățenii moldoveni riscă să nu mai circule liber în UE... Un titlu de știre „virală” de după sărbători... preluat eronat de unele surse media online și TV de pe un site, care, la rândul său, a preluat un articol de pe openmediahub.com, care de fapt are alt titlu și prezintă o sinteză a primului raport al Comisiei Europene privind implementarea regimului fără vize al UE cu țările din Balcanii de Vest, R. Moldova, Georgia și Ucraina. Unii au nevoie de știri cu rating, mai ales la început de an, iar alții mai îngroașă lucrurile pentru a atrage atenția și a pune mai multă presiune pe autorități. Dar nici chiar așa. Cred că trebuie să fim mai atenți și corecți cu astfel de aprecieri, mai ales cei care sunt formatori de opinie sau fac parte din grupul surselor media, care vor sa fie obiective și credibile... și așa spațiul informațional e plin de falsuri și știri tendențioase...”, scrie Groza pe o rețea de socializare.

Citește și: Maia Sandu: Cetățenii R. Moldova riscă să NU mai poată circula LIBER în UE

În continuare, fostul viceministru, care a fost printre cei care au purtat negocieri cu UE în vederea obținerii regimului liberalizat de vize, a ținut să facă unele precizări.

„1. Nu, cetățenii moldoveni nu riscă să își piardă dreptul de circulație fără vize în UE într-un viitor apropiat sau chiar îndepărtat, după mine. La moment nu există astfel de premise. Raportul Comisiei Europene nu face o astfel de constatări. Nu există astfel de semnale oficiale sau neoficiale din partea Comisiei sau altor instituții ale UE.

2. Da, este adevărat că Raportul Comisiei Europene cu privire la R. Moldova a reiterat îngrijorările sale cu privire la lipsa unui progres pe domeniul luptei cu corupția/integrității, recuperării activelor rezultate din infracțiuni și combaterea spălării banilor și finanțării terorismul. Comisia a cerut autorităților întreprinderea unor acțiuni imediate (detalii pag. 9-10 a raportului narativ al Comisei (aici: https://goo.gl/wkf1ZR). De asemenea, Comisia a constatat până în anul 2016 o creștere a ratelor de refuz de intrare în UE, de șederi ilegale, nereturnări și creștere a solicitărilor de azil. Însă lucrurile cunosc o altă tendință în anul 2017 pentru unii indicatori (aici: https://goo.gl/6p9XzM). Chiar și așa aceste constatări statistice nu pot fi calificate drept semnificante și care ar presupune un risc iminent pentru anularea regimului liberalizat de vize pentru R. Moldova”, a conchis sursa citată.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Andrei 10.01.2018 19:05

Opozitia nu stie ce sa mai inventeze pentru a isteriza societatea. Iata si se pun la cale tot felul de balade.

ssssssssssssss 10.01.2018 19:13

Atita timp cit avem o guvernare pro europeana , nu cred ca trebui sa ne facem griji de acest lucru.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.08.2018 09:16 Ziarul National O vacanță antiprotest sau de ce Plaho...

13.08.2018 09:30 Nicolae Negru Împotriva tragediilor anacronice

10.08.2018 09:27 Nicolae Negru Oligarho-unioniștii, oligarho-europen...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md