16:00:19 07.07.2020
 
Stiri

Ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco, despre eliminarea restricțiilor: „Iar nu avem niciun PLAN. Ascult ce spune ÎMPĂRATUL și toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi...”

Actualitate 25.05.2020 12:14 Vizualizări1362 Autor: Ziarul National
Ex-ministra Sănătății, Ala Nemerenco, despre eliminarea restricțiilor: „Iar nu avem niciun PLAN. Ascult ce spune ÎMPĂRATUL și toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi...” deschide.md


Fosta ministră a Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ala Nemerenco, susține că autoritățile ar trebui să elaboreze un plan complex odată cu eliminarea mai multor restricții impuse de pandemia COVID – 19. Totuși, Nemerenco își exprimă temerea că, așa cum nu a fost niciun plan de acțiuni privind controlul și prevenirea COVID – 19, așa nu va fi niciun plan de ieșire din pandemie.

„Câteva luni în urmă am intrat în pandemie fără un plan bun de acțiuni în controlul și prevenirea infecției cu coronavirus. Am văzut apoi cu toții că lipsa unui plan a dus la o rătăcire haotică printre probleme, care ne-a costat. Nu am testat, nu am izolat suficient, am zis una, făcut alta și am tot numărat. În R. Moldova au lipsit strategiile, în schimb ne-am delectat zilnic doar cu statistici, și nu acțiuni bine determinate. Și am plătit pentru aceasta cu sănătatea și viața oamenilor, dar și cu o economie pusă la pământ”, declarat Nemerenco, după ce președintele Igor Dodon a menționat că de la 1 iunie vor fi ridicate majoritatea restricțiilor.

În opinia fostei ministre, autoritățile nu ar fi învățat nimic în ultimele două luni.

„Care e lecția învățată? Niciuna! La ieșirea din epidemie și slăbirea măsurilor iar nu avem niciun plan, care ar fi bine să conțină minim cinci etape, cu recomandări clare pentru fiecare domeniu de activitate economică. Deoarece slăbirea măsurilor și reîntoarcerea la activități nu ar însemna doar renunțarea la restricții, care apropo, trebuie să fie neuniforme, dar și recomandări clare. Numai așa poate fi reanimată încet, dar reușit economia, cât și prevenit un nou salt de infecții”, a spus Nemerenco.

Citește și: Se deschid PIEȚELE din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, restaurantele, dar și sălile de sport. Va fi reluat și transportul INTERNAȚIONAL de pasageri: „Avem o dinamică pozitivă”

Aceasta mai speră că epidemiologii nu-l vor lăsa pe Igor Dodon să ia decizii în locul lor.

„Ascult ce spune împăratul și toată speranța mi-e la specialiștii epidemiologi, care după o analiză profundă a curbei de aplatizare (tare plăpândă încă) ar veni totuși cu un plan și o poziție fermă la subiect. Sunt multe exemple cum au procedat alții - Cehia, Slovacia, Germania, Albania. Da, Albania, cu care nu o să mai concurăm niciodată pentru ultimul loc în Europa. Ei sunt duși tare departe înaintea noastră în multe, inclusiv și în gestionarea COVID-lui. Poate vă povestesc într-o zi. Iar acum, să le cerem totuși autorităților un plan”, a punctat Nemerenco.

De menționat că de la 1 iunie urmează să fie deschise piețele din municipiile Chișinău și Bălți, centrele comerciale mari, restaurantele, dar și sălile de sport.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

05.07.2020 13:59 Ziarul National GOLGOTA BASARABIEI ROMÂNEŞTI // 5-6 i...

03.07.2020 09:33 Nicolae Negru Nicolae Negru // În impas, regimul Do...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md